PRALNI STROJ- KILAŽA
Kaj vam to ni logično?
Če imate veliko družino, PS za večjo kilažo spada zraven, mer ne?
Priporočam Elektrolux
Meni pere že 25 let, res pa je tudi, da zelo pazim nanj kot na vse druge stvari (ženske, avtomobile, TV,….) (sem devica po horoskopu, pa tudi drugače – v mislih in dejanjih).
Tudi vam želim veliko veselih pralnih uric,
Vesel oče
Bom napisala še enkrat.
Imam star stroj BEKO, ki opere 6 kg. Sedaj hočem kupiti novega in sem opazila, da so sedanji Bekotovi 6 kg bobni veliko manjši od mojega (ki ima tudi 6 kg).
Če bi hotela imeti enako velik boben, bi morala kupiti 7 kg.
Ali je še kdo drug opazil, da so zmanjšali prostornino bobna (npr. 5 kilskega, reklamirajo kot 6 kilskega? V mojem primeru bi morala kupiti 7 kilskega, če bi hotela imeti enako prostornino, kot jo imam sedaj pri 6 kilskem.
velikost bobna ni (edini) dejavnik za kilažo. gre se tudi za to, kako je boben vpet, torej kakšne obremnitve prenese, matriali itd. Lahk mam 200 l boben, ampak če bo slabo vpet ga prve spodne gate scepijo in kontra. malo poglej isti pralni stroji, enaki bobni , ampak različne kilaže.
Kaj pa, če je globlji in te videz vara? Jaz sem imela prej 5-kilski boben, zdaj 9 in je občuuuuutna razlika. In pravi luksuz. Ni pa Beko.
[/quote]
Ja, pravilno razmišljaš….
Imama 11kilogramca, pa je res boben od stene do stene, inverter motor, obešen na os. Optična prevara. Pa tudi ni Beko, niti Gorenje
Imam Beko stroj, 8kg boben, ki ga vedno napolnim le 2/3, porabi pa 65l vode na pranje, če pritisnem gumb za več vode, je te potem več, ne vem koliko, ker večinoma perem normalno in je vse lepo oprano. Ko smo kupovali stroj, so stroji drugih blagovnih znamk imeli porabo vode 45-55l na pranje in veliko jih ni imelo gumba za dodatno vodo.
Imam Beko stroj, 8kg boben, ki ga vedno napolnim le 2/3, porabi pa 65l vode na pranje, če pritisnem gumb za več vode, je te potem več, ne vem koliko, ker večinoma perem normalno in je vse lepo oprano. Ko smo kupovali stroj, so stroji drugih blagovnih znamk imeli porabo vode 45-55l na pranje in veliko jih ni imelo gumba za dodatno vodo.
[/quote]
Ali misliš tisti gumb, kjer izbereš kako umazano je perilo (manj, srednje in zelo umazano)?
Mene pa nekaj drugega zanima. Koliko cunj nabašete v stroj?
Jaz imam aeg 8 kg. Če dam notri 8 kg cunj (stehtano na tehtnici), je stroj čisto nabasan. Ne vem, kako se cunje operejo, če se med sabo ne morejo dobro drgniti.
V 8 kg stroj tako ponavadi zložim med 5 do 6 kg cunj. Pravilo, ki se ga držim je, da med zgornji rob cunj v stroju in bobnom lahko dam pest.
Imate vi enake pomisleke, ali naložite toliko, kolikor piše?
Fora v strojih so ti razni eko programi,ker bi naj kao…varčevali pri energiji in pri vodi. Pri Bekotu daš na program eko ali normalni ciklus,isto cunj noter in isto v obeh pranjih dolije premalo vode. Mi je tast tudi nastavljal tisti senzor za nivo vode,ki se ga da nastaviti in je isto…pa že šesto leto noter dolivamo vodo pri vsakem pranju…res pa je,da ga ne zabašemo polnega,rajši operemo dva stroja posebaj kot tlačiti vse v eno pranje.
V navodilih za nas stroj pise, da opere bombaznega perila toliko kg, kot ima napisano kapaciteto. Sintetike priblizno 2/3, volne pa 1/2. Pa tudi ce ne bi pisalo, je jasno, da pri suhem perilu gledas tudi na prostornino, se ne ravnas samo po tehtnici. Npr odeje peres po eno, ceprav suha ne tehta vec kot kilo in pol.
Ne tehtam perila (imam 7 kg Gorenjev stroj), vedno pustim vsaj malo praznega prostora, nekje 4/5 ga napolnim, včasih celo manj, če imam npr. kake močno vpojne brisače.
Vode nikoli ne dolivam, dajem pa malo manj praška ali pa gela, kot ga svetujejo proizvajalci le-teh, mehčalca ne uporabljam.
Perem s povišanim nivojem vode, ima stroj tako možnost.
Velikost bobna ni toliko povezana s kilažo. 5 in 6 kg lahko imajo enako velik boben, potem pa imajo malo večji boben stroji od 7 kg naprej. Ampak 7 in 9-kilski imata enako volumna. Saj ohišje je vedno enako in ne moreš ti čudežno spravit v enako ohišje ful velik boben (govorim samo o strojih klasičnih mer). Razlika v kilaži je samo koliko močno so zmogljivi- lahko daš vanje težje cunje, kot so deke in podobno. Če ne verjameš, pokliči v trgovino in vprašaj.
Mi imamo naprimer 8-kg, ampak perem deke in podobno, ker imam 1 močnega alergika. Zanj pogosto perem deko, poušter in vse, kar lahko dam v stroj.