Pralni stroj – napaka 4
Tudi mi smo kak mesec nazaj imeli napako 4.
Sem prijavila na servis kot da ne dela centrifuga – je lepo pralo, do takrat, ko bi se moralo začeti ožemanje. Takrat je pa nekaj poskušal obračati, kar par minut, potem pa javil napako 4.
Nom je prišel mojster (imamo stroj še v garanciji), je rekel, da je to napaka motorja (mi smo bili na morju, je bila tašča za komunikacijo), vendar mu je elektronika javljala, da je motor vredu. Potem je nekaj zamenjal (??? nimam pojma, kaj), stroj je potem normalno delal – je pa rekle, da če ne bo ok, naj ga pokličemo. tako da čisto 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ni bil, da je napako odpravil. Ampak zaenkrat nam stroj dela – 1 mesec
Sem imel prav tako težave z napako 4, preveril grelec-ok nato pralni stroj na hrbet, dno gre dol in kontrola ščetk. Sicer bolj proti koncu vendar še v stiku, tako da je pomagalo čiščenje in rahlo brušenje komutatorja po katerem letijo ščetke-priporočljivo tudi ob menjavi ščetk. Pralni stroj je Gorenje WA 60.5
Imam Gorenjev stroj star že skoraj 20 let. V začetku leta mi je crknil grelec, kar se je pokazalo tako, da mi ej ven metalo fit, ko je voda dosegla nivo grelca. Po zamenjavi grelca mi je čez par mesecev začelo javljati napako 4 ob mehčanju. Ko sem opazoval stroj sem videl, da se trudi, da bi boben obrnil, a mu ni in ni uspelo. Po določenem številu poizkusov je potem izpisal to napako. Odprl sem pokrova zadaj in spodaj, odvil elektromotor in preveril ščetke. Te so bile še relativno ok. Sem pa opazil, da se je med njimi in komutatorjem zataknilo nekaj kosmov prahu. Te sem odstranil, očistil (spihal) še ves motor, ščetke in komutator našprical z WD40 in sedaj stroj zopet pere brez problema. Zgleda, da je prah občasno prekinjal kontakt.