Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pralni stroj s paro

Pralni stroj s paro

Stari pralni stroj je fuč. In seveda kupujemo novega.

Tehnologija je šla naprej in nimam pojma, kaj vse je sedaj in pri pralnih strojih: invertni motor, nek nov boben, para …?

Nimam pojma, kaj od tega se splača in kaj je brezveze.

Denar niti ni problem, se lahko stegnemo tam do 1000 tudi 1500, če se seveda splača. Radi bi dobili pa največ za svoj denar, se pravi ugodno razmerje kakovost-cena.
Pa ker smo samo trije, ni treba, da je ravno 10 kg.

Je pralni stroja za 1000 € res toliko boljši kot tisti za 300€?

Kaj svetujete?

Svetujem velik boben, 8kg, lahko tudi 9kg. Tudi mi smo trije, pa namesto da perem 6 strojev perila, perem le tri na teden. Vse deke, prevleke, kovtri, povštri in ostalo gre pa tudi v pralni stroj in ne rabim več nosit v čistilnico, super je.
Mi bi se za PS stegnili do jurja, čez verjetno ne, razen če bi precenili, da je smiselno. Pa smo kupili Beko za 450€ (je bil še nek popust), ker je bil poleg Candy-ja edini na trgu, ki je imel programe pranja časovno “normalne” (40 do 90 minut, odvisno od temperature, pa dodatno še eko in super in ne vem kake še programe po 3+ ure, en neuporaben mini program 15 minut in še …), skratka meni je bila prioriteta, da ne gnjavi perila 3 ure, ker v tem času pozabim, da sem dala prat in mi gre cel dan samo za pranje (vsak stroj 3 ure!!!) in prioriteta mi je bila nivo vode, da porabi dovolj vode za pranje – to sem dobila pri Beko, lansko leto noben drugi tega ni imel.
Zdaj pa, kaj je tebi prioriteta, veš sama in glede na svoje zahteve išči pralni stroj.

inverter je fajn, ker je pralni stroj praktično neslišen. slišiš samo vodo in potem malo centrifuge

čiščenje s paro. kaj pa vem, včasih vržem kaj not, da se prelufta, ampak kaj dosti pa ne, ker če že dam v pralni stroj, bi rada da se izpere in splahne

menda sem dala za mojega cca 700 eur, je pa od AEG, ima kapaciteto za 8 kil, kar je fajn, tudi če smo tudi mi samo trije… črnih cot se vedno nabere mala gora…

Avtorica, sem dobro preštudirala zadevo, ko smo kupovali nov stroj.
Tehnologija pralnih strojev je šla naprej – in trenutno so najboljše azijske znamke, kot so LG in Samsung. Pa morda jih Beko dohiteva, nikakor pa jim še ni ob boku. Vse ostalo v Evropi je še daleč zadaj v cenovnem rangu med 500-1300 eur.

Pri nakupu novega stroja, ker se nagibaš k parnim programom ti svetujem:
– inverter motor ( s tem odpadejo vsi serevisi za ležaje, krtačke in jermene bobna, ki so najpogostejša prva okvara in potrošni material)
– parni programi (vse pohvale – krajši čas pranja ( naprimer na 60 stopinj opere s paro v 1,30 ure, namesto standardni program 2, 15 ure, , manj pralnega sredstva, perilo je super oprano, nič zmuckamo- ker para preprečuje nastajanje muck in globokih gub).Pa paro šiba notri skozi cel program mencanja in namakanja, ne samo nekaj časa, kot menijo nekateri serviserji, ki parnega stroja med delovanjem še videli niso 🙂
Parni programi – dostikrat sploh ne dam mehčalca, ker ni potrebno, s tem tudi ne zapacam stroja, ker mehčalec ustvarja v ceveh stroja idealne pogoje za razrast plesni ( je mazljiv, sluzast in se težko izpira).

Tovarniška garancija 5 let, oziroma mi imamo dokupljeno garancijo 7 let.

Naš ima še samodejno odpiranje vrat po končanem ciklu pranja, kar je zakon, če te slučajno ni doma, da se oprano vlažno perilo ne pajca v bobnu, hitro lahko zasmrdi, sploh v poletnih mesecih.

Tovarniška garancija na inverter motor našega stroja je 10 let – praktično strojeva doživljenska.

Cena novega je bila 1100 sur, smo uspeli dogovoriti na 940, ker smo ga čakali mesec in pol, da je prišel s proizvodnega traku.

boljši v kakme pogledu? št programov, boljši večji boben, inverter motor? ja seveda to so top zadeve, a žal tud stanejo. Torej ja, tisti za višee para je sigurno boljši ker ma te zadeve. Je pa vprašanje kaj od tega rabš. ker recimo invetrer pa malo večji boben dobiš za ene 300+ €, ni treba jurja skeširat

zdaj kar se pare tiče, je treba vedet je to dodatke pri pranju ,torej da poveča učinkovitost pranja ali je do bolj bombončk in je namenjena glajenju gub.. Taprvo je gut opcija, glajenje gub mi je pa (moje mnenje) bolj ne kot ja. Maš pa boscha, serija 8 active oxigen, kjer ti generria ozon in tega buta v boben, to pa opravljaj funkicjo razkuževanja , dezinfekcije Zdaj kako je z uporabo te funkcije (samostojni program, oz je to funkcija, ki jo lahk vklopiš pri različnih programih) bi moral prečekirat. je pa to recimo alternativa pari – iz vidika povečanja učinkovistoti pranja. In ja tak stroj ima ceno 1k€+. Govorim za naš trg (vprašanje je tudi dobavljivost), tujina ne bi smel boiti problem

tko da prvo preštudiraj kaj, kako , koga boš prala not potem ti lahk povemo al beko za 199€ al pa biosch z aktive oksigen za nekajkratnik te vsote

če maš pa res višk aojrov in češ bit taglvan pa nabavi v-zug a. švicarska tehnologija, top roba, s precej top ceno. Aja stavri so samo iz uvoza teh zadev pri nas ni

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Tole zgleda fajn.

Mi zaupaš še znamko in model, pa kje ste ga kupili.

Sem malce razmislila, kaj mi je res pomembno.

Na prvem mestu, da stroj lepo dela s perilom, se pravi, da se v njem lahko perejo tudi občutljivejši kosi, da je tak boben, ki ne luknja majic in scugfa perilo … Mislim, da Miele in AEG imate neke stroje z drugačnimi bobni, ki naj bi bili bolj prijazni do perila, nimam pojma pa, kolikšna je razlika v praksi z navadnimi bobni.

Potem mora biti perilo dobro ožeto in ne preveč zmečkano, pri nas vse obešamo, sušilca nimamo.

Čas pranja, če ima en hiter program, mi je to popolnoma dovolj, večinoma perem tako ali tako ponoči, tako da mi je vseeno ali stroj pere 1 ali 3 ure. Pa fajn je, da ni preglasen, ravno zato, ker peremo ponoči.

7-8 kg boben nam je popolnoma dovolj, verjetno že 5 kg. Progami so mi tudi dovolj osnovni za bombaž in občutljivo perilo, pa program ročnega pranja je tudi fajn.

Alergikov in hudo zamazanega perila pri nas nimamo. Dva odrasla in ena najstnica.

pod črto

-5 let garancije tudi z dokupom
-boben ene 7 kg (pazi storji so istih dimenzij, no izjema je globina, katrea je pri strojih z manj kapacitete krajša pri onih z večj opa dljaša). Namreč bobni so enaki (premer), samo dolžina bobna in s tem globina stroja narekuejta kapaciteto. oz kontra. naj bo pikič večji kot ga rabite
– invetrer motor (tišji)
– glej da maš program bomaž 95, ter opcije predpranja, višjih nivojev, oz/in dodatnih izpirnaj (današnji stroji so precej varčni in te zadeve znajo pridt hudo prav)
– načini pranja (eco, time ,alerg, normal itd)… to tud glej da ma. Tako si lahk programe (vsaj ene) prilagodiš svojim željam in zahteavm
– zamik vklopa

Še komentar glede dolžine pranja. Res je, da imajo nekateri stroji “eco” programe, kjer lahko traja tudi tri ure, da opere eno rundo. Ampak: noben te ne sili uporabljati tega programa (pač vklopiš kakšen drug program) in dražji imajo tudi senzorje za količino perila, tako da se program prilagaja med pranjem. Tako da, če imaš stroj z 10kg bobnom in ga napolniš na polovico, potem bo tudi “eco” program manj kot 3 ure. Na dolžino pranja bo vplivalo tudi število izpiranj in centrifugiranja, količina vode, ipd. (pri vseh strojih se sicer tega ne da nastavljati, ampak pri dražjih pa praviloma ja).

In še: prav vsak stroj, ki sem ga imela čast uporabljati, je imel tudi kratke programe, 20-30 minut. Ponavadi zadostuje za skoraj čiste obleke, ki jih večina izmed nas daje v pranje po enem nošenju (razen seveda spodnjega perila).

20 minut ne zadostuje, da se stvar opere. Ja, če imaš nekaj čisto iz omare, pa je zmečkano in želiš samo zmočiti, da zlikaš, če pa hočeš oprati 1x nošeno majčko, je 20 minut čisto neprimerno. Minimalni čas pranja, da je oprano, je 40 minut.
Sem picajzla za perilo, probala vse živo, da sem našla optimalno pranje.
Para je pa fajn, ne za vsak dan, ampak za stvari, ki se mečkajo in težko likajo, pa jih moraš osvežit in sčistit.

No po popoldanskem letanju po trgovinah, smo izbiro zožili na tri modele.

Samsung: https://www.bigbang.si/pralni-stroji/ww70k5410uw-pralni-stroj-samsung-588151

Ga zelo hvalijo, boben naj bi bil približek Miele, pa 5 stopenj nivoja vode lahko nastaviš in ima še neko bubble tehnologijo, ko prašek meša z vodo in potem to peno oz. mešanico dozira v stroj.

Ta drugi je AEG: http://www.ga.si/aparati/pralni-stroj/aeg/artikel/30107/

Ima tudi malce drugačen boben in možnost pare, samo ne med pranjem, ampak kot poseben program.

In potem je še Miele, osnovni model, odprodaja eksponata, tako da pride cena 666 €, kar je primerljivo z gornjima dvema. Mislim, da je tale: http://www.miele.si/gospodinjski/pralni-stroji-1566.htm?mat=10195430&name=WDA211_WPM

Prodajalec je stroje po kakovosti razporedil takole: Miele, Samsung, AEG

Kakšna misel?

trgovc je povedal kt boh zapove. Ga popolnoma podpiram.

Tkole bi rekel….korejc je verjento okej, problem znajo biti servisi (koliko serivserjev je v slo za te zadeve?, pa cena (kosi, servisne ure po izteku garancije)) korejci so pri nas boj eksotika , ponudba je pač taka kt je (sosednje države majo več zadev na voljo), tk da … pač nek asrednj amuzik. Maš eco bubble (brizga zrak v boben) kar je okej, maš digitasl inverter (motor) kar je tud okej

AEG je višji rajng od electroluxa, kateri se je pa žal pokvaril. Tko da e lux grupa mi je bolj ne kot ja. Prej bi ti rekel da Gorenje kt pa AEG

No miele so mokre sanje vsakega ki im az belo tehniko opravt. Stroj je pač …no coment. Temu primerna je tud cena.

http://www.miele.si/media/ex/si/pdf/Miele_ECObonPralec_A4_Marec16_2.pdf

tle maš istega sam pikič cenejš (če ga maš namen kupt preveri kako je s popusti)

http://www.miele.si/media/ex/si/pdf/B{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20STOCK{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2023.05.2016.pdf

tle maš še enega wtd 130 znižan iz 12xx € na 837 €. sam ne vem, ali je ta stroj v uporabi, ali so kakega drugega testrirali (preračunano.. ena žehta tam med 2,3 ure, to pa nanese tam med 300 in 400 pranj.). če je bil rabljen no go, drugače pa komot (če so rabli kakega drugega iz te serije)

pri mieletu bi se jaz pozanimal še kako je z dokupom garancije (vsaj na 5 let), oz bi to poskusil urediti preko zavaroivnaj astanovanja (če to prakticiraš). Namreč miele je resda neuničljiv, ampak vseneo zna kaj iti na višjo raven bivanja v tem primeru….ja to pa zna bit ipotem kar orgazmično (iz vidika šoldov)

http://www.bosch-home.com/si/produkti/pranje-in-su{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1enje/pralni-stroji/sprednje-polnjenje/WAW28560EU.html#tab2

na ta boš je tud tu nekej, celo 5 let garancije dobiš. je pikič slabši od mieleta, amapk tolk grozno spet ne. Onega szi aktivnim kisikom pa zanekrat za njega še nismo dovolj dobro tržišče.

pod črto jaz bi geldal mielete (ker očitno finance niso ovira), predvsme bi gledal odprodaje , ter če se da dokup garancije. Če z milkotom ne bi mel sreče, potem bi pogelda akega boscha, mogoče simensa (je isto, samo mogoče da pride simens vseeno majčkn boljši kt boš (govorimoo bošu višji rajng, da ne bo pomote))

Bi ti pa še svetoval, da pokliči na GORENJE in vprašaj kako je z ASKOm. ASKO je rajnga miele, nekatere zadeve ma celo bolje rešene. cenovno si tam tam, mogoče zna biti da ti bo bobinac šenkal 5 letno garancijo (asko ma 2 leti, ampak mogoče bodo dobri pa bodo dali 5 let jamstva)

tko da jaz bi še za aska preveru

pa predno nabavš stroj preglej nabor in opise programov (predvsem porabo vode (čim več tem boljš)), pa dodatne funckije (izpiranje, predpranje, pranje na 95 C (eni znižujejo na 90 in podobno))

ajd tolk od mene

New Report

Close