Pravi, da ji že od petka ni bilo treba skuhati kosila
Govorim o moji sestrični. Vsak dan gre s svojo družino nekam na kosilo, bodisi k prijateljem bodisi k sorodnikom. In potem se še hvali, koliko časa in denarja ji to prihrani?! Torej ne gredo tja zaradi odnosov, ampak samo zato, da se do sitega nažrejo, in predvsem zastonj! Kaj je folku, da jih vabijo na kosilo?? A so res tako slepi, da ne dojamejo, da jim je mar samo za zastonj kosilo?? Ona pa še kuhalnice ni prijela v roko cel teden!
Malo se zamislite tisti, ki vabite cele družine na kosilo. Ali je res vredno toliko denarja in časa vložiti v nekoga, ki vas samo izkoristi??
Jah, nimaš kaj , ene se znajdejo , da jim je udobno in luštno, malo tu in malo tam./ yep, saj vsi nekaj vabijo, anede / …da dobro papcajo , sveže skuhane kvalitetne obroke, …Ni bezlanja za sestavinami po gneči v štacunah in še denarce se prišpara…I tata bi, sine…!
Ta druge pa rintajo in gurajo…, saj je tukaj vsakodnevno veliko tematik kako ženske jamrajo – o gospodinjenju in tako dalje…kako so utrujene, izčrpane in izgorele od vsakodnevnega tempa…?!
Jih poznam kar nekaj, ki gredo k znancem, prijateljem, sorodnikom na klepet, kjer vedno nekaj prigriznejo. Tudi pri nas se je to redno dogajalo. Vedno, ko je nekdo prišel reč dober dan, je bila na mizi hrana in pijača. Narezek, klobase, vsi so hvalili, kako zelo dobro je – domače. Prišlo je poletje, vročina, spravljanje sena v vročini, grabljenje, itd. Mrak, ohladitev, večerja. Isti obiski, jamranje, kako zelo je vroče. Pa se zgodba ponovi. Včasih je celo kdo vprašal, če rabimo kakšno pomoč, ampak ta je trajala samo kakšen dan 1-2h, potem pa mrk. Saj jim ni potrebno delat še po službi, če pa so lahko doma na hladnem. Bila sem vesela vsake pomoči, dokler nisem ugotovila, da njihova 1-2h urna pomoč 1x letno stane veliko več moje energije,… Služba, gospodinjstvo, delo na kmetiji, priprava hrane in postrežba, pospravljanje, pomivanje. Za vse sama. Tisti pa, ki so prišli pomagat, so bili siti, doma stanovanje pospravljeno, … Brez stroškov. Ko so otroci malo zrasli, sem jih raje 1-2x letno peljala na kosilo ali naročila hrano na dom, samo da smo bili sami, naredila sem pa veliko več kot takrat, ko sem imela še vso pripravo hrane, postrežbo, pomivanje… Takrat sem bila resnično utrujena. Jih poznam veliko, jaz sem to prekinila.
Jaz sem tako in njeno familijo skenslala pred leti. Sedaj imam blažen mir, ne rabim noret, pospravljat, se sekirat kaj bi gospa jedla, kaj njeno pamžovje…. In zakaj? Ker sem 5 minut zamudila? Ker oni pa tega in tega ne jedo, čeprav jo lastni otroci postavljajo na laž, kako je bilo drugje bolj bogato??? Pa tono piškotov vsako leto, da se je šopirila z njmi obiskom (mi je odkrtitosrčni otrok povedal kako se je hvalila kako jih je pekla) in ko sem ji rekla, da ne morem pa živčni zlom…. tudi prav. Blažen mir, svoj ritem, jemo kar hočemo, nobene norije, kaj češ boljšega.