Pravi ekstrakt vanilije – kje kupiti?
Ja v receptih iz ZDA, UK, se uporablja vaniljev ekstrakt, pri nas je bolj razširjen vaniljev sladkor, v slane jedi, pa vanilje ne tlačimo.
Lahko pogledaš po kakšnih spletnih straneh, občasno se najde kaj.
Samo glede na to, da je vaniljev ekstrakt samo vanilja raztopjena v alkoholu, mi ni čisto jasno, kako si ga delala, da ti ni OK.
Jaz ga delam tako, da dam vsaj 4 vaniljeve stroke na 250 ml alkohola, lahko tudi več. Stroke prerežem po dolgem, izpraskam sredico in potem vse skupaj (stroke in izpraskano sredico) dam v stekleničko ter zalijem z vodko ali belim rumom. Potem moraš pa ene 2 meseca čakat, da fizika oz. kemija opravita svoje. Šele potem začneš uporabljat.
Hvala vsem za odgovore.
Kot rečeno, sem naredila sama extract, in sicer sem namočila stroke, 5 kom,prerezane po dolgem v vodko, 2 dl. Stoji že celo leto, ampak se mi ne zdi močno, dovolj aromatično, čeprav je rjave barve.
Gre zato, da v mnogih receptih ni predviden vanilijev sladkor, ki je iz kristalnega sladkorja in v recepte ne paše. Sprobano. Recimo zadnji recept po katerem sem pekla je tale, cela bajta diši in so omamno dobri:
https://www.youtube.com/watch?v=ecLJg1ApA-Y
Bom pregledala linke. Hvala.
http://www.kalcek.si/vanilija-izvlecek-100ml-steenbergs.html
https://www.malinca.si/naraven-vanilijev-ekstrakt-28ml.html
http://www.sparks.si/trgovina/eko-vanilijev-ekstrakt/%5B/quote%5D
Malinca nima na zalogi, pa še količina je (pre)majhna.
Ni ga čez dobrega vanilijevega ekstrakta, ki si ga lahko narediš doma, kot je že nekdo pred mano omenil…
Morda še pomislek, da je pri nakupu vanilijevih izdelkov (past, ekstraktov ipd[url=”https://www.makabo.si/izdelek/sladoledna-pasta-vanilija-rumena/”%5D.%5B/url%5D) dobro biti pozoren na to ali piše naravna aroma vanilije ali samo aroma vanilije …
Industrijsko je namreč aroma iz vanilije pridelana tudi iz klinčkov… sem ravno zadnjič bral na National Geographic-u pa sem skoraj dol padel