Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pravica do nujnega deleža kot nečakinja?

Pravica do nujnega deleža kot nečakinja?

Zdravo! Mene pa zanima, če je nečakinja upravičena do nujnega deleža po pokojnemu stricu in teti? Moj stric in teta sta naredila pogodbo o dosmrtnem preživljanju v zameno za imetje po njuni smrti. Sedaj sta umrla, vso imetje je dobil isto njun nečak po drugi relaciji. Stric in teta nista imela otrok, oporoke ni bilo, le ta pogodba o preživljanju, ki je bila sklenjena na tega drugega nečaka, ki je trenuno dobil vso imetje. Sklep je bil sicer pravnomočen že jan. ali feb. letos. Ampak to ni problem, čas je še, mene samo zanima pravica, kot nečakinje v tem primeru do nujnega deleža? Moja oba starša sta namreč brat in sestra od teh dveh pokojnikov, vsak en brat sta vzela vsak po eno sestro, ne vem namreč, ali ima to kakšno vlogo, ali ne. Po tej sorodstveni relaciji sem jaz najbližja dedinja sicer, vendar ne vem kako je sedaj s to pogodbo, kot sem že omenjala. Hvala za odgovor.

Kot nečakinja niste upravičeni do nujnega deleža.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni! Moje ime je Marija. Zanima me, kot nečakinja, ker nimam pravice do nujnega deleža po umrlem stricu in teti, ki nista imela otrok, oporoke ni bilo, bila pa je pogodba o dosmrtnem preživljanju v zameno za imetje, sklenjena med njima in nečakom po drugi veji. V prejšnjem odgovoru ste mi odgovorili, da obstaja le teoretično možnost izpodbijat pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Sedaj pa me zanima, uspešnost in smiselnost začeti postopek o izpodbijanju te pogodbe? Kateri pogoji morajo bidi dani za dejansko izpodbitost takšne pogodbe? Hvala.

Pogodba o dosmrtnem preživljanju se lahko izpodbija iz enakih razlogov, kot vse ostale vrste pogodb, torej zaradi omejene poslovne sposobnosti strank v času sklepanja pogodbe ali zaradi napak volje (prevara, bistvena zmota, grožnja), vendar se mora to storiti v enem letu odkar zainteresirana oseba izve za razlog izpodbojnosti oz. najkasneje v treh letih od sklenitve pogodbe. Lahko se zahteva tudi razveza pogodbe, če preživljalec (stričev nečak) ni izpolnjeval pogodbenih obveznosti ali ničnost (npr. pogodba ni sklenjena v obliki notarskega zapisa, ena pog. stranka je izkoristila stisko, težko premoženjsko stanje, lahkomiselnost ali odvisnost druge;)
Izpodbijati pogodbo o dosmrtnem preživljanju je smiselno, če imate trdne dokaze, da je šlo za kakršnekoli zlorabe v smislu zgoraj navedenih razlogov.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close