Pravica do odklopa
Kako je pri vas urejena pravica do odklopa? Jo spoštujejo? Jaz delam v mali firmi, 10 zaposlenih, načeloma je DČ 9h – 17h, a urgence se rešujejo kadarkoli, če je treba tudi pozno zvečer in ponoči, ker delamo s celim svetom. To seveda ni nič dodatno plačano. Jaz imam tega počasi dovolj, čeprav mi je samo delo ok in ne bi menjala. Samo ta 24/7 pripravljenost, ki se pričakuje, me pa vedno bolj moti.
Tutzz
kot si napisala sama. vendar ne znaš razumet. pač, opravljaš svoje delo. kolikor časa ga boš, te bodo cuzali bolj in bolj. ker dopuščaš. ko ne boš več tolerirala tega, boš mobingirana, da boš sama dala odpoved. saj to veš. ker bi ti isto naredila, če bi ti imela to podjetje. ti bi bila še hujša prasica. saj veš to. pač se tolažiš z lažmi, da ti je delo ok. pa da zato ostajaš, ampan kao ne boš več dolgo. če bi imela drugo možnost, bi že šla. torej si še ena luzerka, ki pač požira neki, ker nima jajc. ker si ženska. ne znaš rečt, dovolj je. ne znaš rečt naravnost. poglej. 2 letnik srednej ekonomoske šole – ekonomika. fsako podjetje se ustanovi z dve rzalogov. dobička in zaposlitve družinskih članov ki drugje ne dobijo službe. torej kero si ti? v mahjno podjetje ne prideš brez vez. torej si del družine. ker nekih posebnih znanj nimaš, ki jih ne bi bi imel tudi moški, ki bi lažje delal ta urnik kot ti. to je resnica. niso te zaposlili kot. spec. dr. medciine nečesa kot neko extra super puper dobičkonosno znanje. a ne? torj vidiš. menja te bo mlad fant, ki bo zmogel to delat. pač, lažeš sebi, lažeš tukaj. kot fse ženske povsod. če bi imela jajca bi šla do direktorja in povedala. al se neha ali grem. oziroma če bi bila kaj vredna, če bibilak aj vredna pa nisi, bi fse te vodilne že pofukala. pač, to je resnica. ti se pač ševedno skrivaš v neki fiktivni večini. naše podjetje. ti si samo zapsolena, nimaš delnic podjetja, nisi solastnik. ti si samo zapsoelna, ki ji ni več. ki ne zmore več. ti nimaš nič poleg. ti samo delaš po ukazu. ti si kot medicinska sestra. ki se ima zaskori doktorco. ji ej pa hitro kamlu pokazano daj en ičvredendrek. na zunaj se dela kao da je, ker vas pač rabijo. ker doktorca ne bo riti brisala. a ne? verjetno. ampak v službi, na samam in ne toliko na samame pa se jim pokaže da so samo delavke in naj bodo tiho in delajo, preden dobijo drugo sestro. ja? tko je resnica
Zakaj že obstajajo sindikalisti, in praktično brezplačni pravni nasveti? Zakaj se govori o nekih revolucionarnih novostih, na koncu pa se popolnoma, nič ne spremeni? Neke meje obstajajo, tudi v tistih najslabših kolektivnih pogodbah, vendar se nekateri, niti tega ne držijo. Zakaj? Ker imajo pred sabo poslušne ubogljive ovce pripravljene za zakol. Pametnemu popolnoma dovolj!
Tutzz, 02.05.2025 ob 14:09
Kako je pri vas urejena pravica do odklopa? Jo spoštujejo? Jaz delam v mali firmi, 10 zaposlenih, načeloma je DČ 9h – 17h, a urgence se rešujejo kadarkoli, če je treba tudi pozno zvečer in ponoči, ker delamo s celim svetom. To seveda ni nič dodatno plačano. Jaz imam tega počasi dovolj, čeprav mi je samo delo ok in ne bi menjala. Samo ta 24/7 pripravljenost, ki se pričakuje, me pa vedno bolj moti.
In zakaj dovoliš oziroma dovolite, da vas izkoriščajo? Take pripravljenosti je treba kar lepo plačati, brez penezov nema ništa.
Večina ima 40 urni delovnik, nekateri 36, ali celo manj. kljub temu se ve koliko ur tedensko je dovoljeno, vendar mnogi delodajalci, tega ne upoštevajo. Ravno tako moraš bito prost en dan v tednu, oziroma vsaj en vikend mesečno. Tudi tega mnogi ne upoštevajo. Tudi nadur se ne izplačuje redno, oziroma z zamudo, in bistveno premalo. Pametnemu popolnoma dovolj!
Nič ne moreš narediti. Taka mala firma ima tako kulturo in tega ne moreš spremeniti, sploh pa ne s silo in naštevanjem pravnih pravic, kot to gor nekateri navajajo. Problem je ker imaš 300€ višjo plačo kot bi imela drugje, lastniki mislijo, da so te s tem kupili, ti si pa mislila da je to solidno za 8 ur dela. Lastniku lahko prijazno omeniš če bi se dalo to kako rešiti s kakšnim dodatkom ali pa da koristiš ure ker ne zmoreš tega tempa. Po drugi strani boš pa kmalu izločena če boš zmanjšala svoj prispevek. Dobra si pač dokler si koristna, pol te pa pač ne rabijo več. Kruta realnost.
Dokler boste dovolili da vas tako izkoriščajo, ne bo nič bolje. To je jasen signal za požrešne delodajalce, da lahko do onemoglosti pritiskajo na delavca in ga bodo minimalno plačali. Postavite se zase in povejte, da ne boste vedno deklica na klic. Če pa že, naj pripravljenost dodatno plača. Drugače si poiščite drugo službo. Tudi delodajalci ne morejo ravno izbirati kadra. Danes dobrega delavca težko dobijo.