Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pravilen izračun odpravnine zaradi redne odpovedi iz poslovnih razlogov?

Pravilen izračun odpravnine zaradi redne odpovedi iz poslovnih razlogov?

Odpovedni rok teče od naslednjega dne po vročitvi pisne odpovedi pogodbe. Odpovedni rok znaša za polnih 7 let po 40 dni (94. člen ZDR-1).

Odpravnina znaša 1/5 bruto plače za vsako polno leto dela (108. člen ZDR-1). Gleda se povprečno plačo v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Če je bolniška ali čakanje na delo, se preračuna na 100%.

Še to, pri odpovednem roku se upošteva polna leta do dneva vročitve odpovedi, pri višini odpravnine pa se upošteva polna leta do prenehanja delovnega razmerja.

Se pravi odpovedni rok velja tudi če te dajo na zavod za zaposlovanje ko dobiš odpoved? Nekateri pravijo da ne, tako da sem v dvomih.

Kako to mislite se preračuna na 100%? Glede na to, da mu plača varira glede na delo ki ga opravlja, kako bi se to izšlo. Če je na čakanju se za tisti mesec preračuna kot da bi dobil polno plačo in ne tisto ki jo dobi?

Najlepša hvala za informacije.

Ja, normalno, če dobiš odpoved iz poslovnih razlogov, najprej teče odpovedni rok in ko se izteče, greš na zavod. Kar težko verjamem, da bi kdo rekel drugače.

Če dobi npr. odpoved pogodbe decembra, bo zaposlen še tja do marca, pri odpravnini pa se upošteva plače za sep., okt. in nov. Toliko kot je pač dobil, z vsemi dodatki vred. Če bo oz. je bil v teh mesecih na bolniški ali na čakanju na delo in je prejemal 80% plače, se pač to preračuna na 100%.

Kaj pa primer za izračun odpravnine, če si zaposlen za krajši delovni čas zaradi starševstva? Se za izračun vzame plača za teh 20 ur ali se preračuna na polno – na 40 ur?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni
Sem starejši delavec in mi bo v novembru do upokojitve manjkalo 25 mesecev. Grozi mi odpoved iz poslovnega razloga. Dobil sem obvestilo, da mi delodajalec želi dati odpoved iz poslovnega razloga. Ob tem so mi povedali, da mi bodo dali odpoved s skrajšanim odpovednim rokom in mi namesto tega izplačali nadomestilo v višini 1/2 plače za vsak mesec, Strinjal bi se, če mi dajo 1 plačo za vsak mesec skrajšanja odpovednega roka. Ali mi lahko skrajšajo odpovedni rok, četudi se s tem ne strinjam?
Hvala za odgovor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close