Pravilen zapis datuma
Po moje edino pravilno: 5. 2. 2005
Komentarja:
05. 02. 2005: če kdo trdi, da je ta datum pravilen, naj mi prosim končno pojasni, čemu sta potrebni ničli, kar se sprašujem že dolgo vrsto let in se nisem še dokopal do prepričljivega odgovora …
datumibrezpresledkovpasopribližnotakanapaka,kotjetolepisanje …
Mislim, da so tele ničle bolj namenjene informatikom, ki imajo recimo v kakšnem računalniškem programu določeni dve mesti (dve številki) za mesec in dve za dan. Pri dnevih oz. mesecih, ki imajo le eno cifro, dodajo pač spredaj ničlo (kot pri EMŠO). Se strinjam, da to ni za “običajno” rabo. Tumaste ničle!
Ja, 5. 2. 2005 je edina sprejemljiva oblika zapisa datuma (tudi 5. februar 2005 ali 5. februarja 2005).
Argumenti “menda reklakazala” so pa smešni, celo ali še zlasti, če prihajajo od nadrejenih.
Nana, dovolj sem star, da prav dobro vem, da so te tumaste 🙂 ničle pri datumih veselo plašile po slovenščini že davno pred množičnim pojavom računalnikov in računalničarjev … Edina kolikor toliko racionalna razlaga, ki mi jo je v dolgih letih oz. desetletjih uspelo pridobiti, je bila ta, da ničle služijo temu, da ne ponarediš datuma, se pravi, da ne dopišeš recimo 1 oz 2 ali 3. :-)))
veš, jaz v službene namene strogo in dosledno pišem datum brez presledkov.
Zakaj? Iz čisto praktičnih razlogov. Če je datum v besedilu, se pri poravnavi lahko zgodi, da ga pol ostane v eni, pol v drugi vrstici. Če gre za navedbo v excel preglednicah, so stolpiči širši zaradi presledkov, če pa jih ožiš, se spet zgodi preskok v spodnjo vrstico.
Človek mora biti praktičen, zato je moja rešitev – pišemskupajpanimamtežav :-)))))))))))))
Elena, če bi slučajno obvladala vsaj osnove urejevalnika besedil (predvidevam, da je MS Word) s tem ne bi imela nikakršnih težav, saj od vekomaj obstaja t. i. nedeljivi presledek, ki je predviden za uporabo ravno v izogib težavam, ki jih omenjaš. O tem se je pisalo tudi na tem forumu, ker pa predvidevam, da si tako “praktična” (jaz bi to sicer imenoval bistveno drugače …), da za to informacijo ne boš brskala, ti jo pač prinesem na pladnju (brez kakršnih koli utvar, da bom vplival na tvoje “službeno” maličenje slovenščine):
– bližnjica na tipkovnici (ko se mimogrede navadiš, je otročje lahko): istočasno pritisneš tipko Ctrl (levo spodaj), tipko Shift (tisto za velike črke, z narisano puščico, takoj nad tipko Ctrl) in tipko za presledek;
– v meniju (v Windows XP, v programu Word, seveda): Vstavi/Insert, Simbol (?)/Symbol, Posebni znaki (?)/Special Characters.
Poleg nedeljivega presledka imaš tudi nedeljivi vezaj in še cel kup uporabnih zadev.
V Excelu bi moralo to tudi obstajati, vendar na pamet ne bi vedel, kako do teh znakov, vem pa, da imaš v Excelu zelo uporaben ukaz “Prilagodi vsebini”, ki ti širino stolpca samodejno prilagodi vsebini celic, kar praktično pomeni, da ni nobenega neželenega “preskakovanja”.
Ja, tako preprosto je vse skupaj, vendar za jezikovno malomarnost vedno najdemo kakšen izgovor, to nam je očitno v krvi. Večjih sovražnikov slovenščine od “čistokrvnih” Slovencev na tem svetu ni, vsaj jaz jih še nisem srečal.
:-(((
Lepo, Komar, hvala za trud! Potrudil si se, seveda se mi še sanjalo ni, da se to da. Imaš pa tudi prav, na mojo službeno slovenščino bo to bolj malo vplivalo, ker mi je preveč zamudno.
Pa ne me sedaj obravnavati kot narodno izdajalko, lepo prosim, sebi v zagovor naj povem, da pridno in vestno v službi uporabljam minimalno tujk in obilico vejic (uf, uf, upam, da sem se zmazala)……..:-))
Lep pozdrav!
V Excelu imaš dve osnovni možnosti za vnos datuma:
– lahko ga vtipkaš kot tekst, in v tem primeru ga seveda lahko poljubno oblikuješ;
– lahko ga vneseš kot funkcijo (funkcija NOW recimo prikaže tekoči datum in ga seveda dnevno spreminja), tudi tu imaš veliko možnosti oblik zapisa, tudi s presledki ali brez njih in z ničlami ali brez njih.
Vendar pa se tu tudi jaz ne žrem pretirano zaradi presledkov. Zapis datuma naj bi urejevali mednarodni standardi in sumim, da smo tu mi s svojim slovničnim pravilom izjema. Če pa imaš stolpec z datumi, pa itak nima nobenega izgleda primer:
1.1.2005
30.12.2005
14.5.2005
7.6.2005
16.10.2005
…
…
Vsi jeziki, ki jih poznam (in teh je kar nekaj, ne samo evropskih) imajo za zapis datuma zelo jasna pravila, ki so smiselno precej podobna slovenskim.
Za kakšne mednarodne standarde, ki bi urejali zapis datuma in morda še kakšne pravopisne zadeve, pa tokrat slišim prvič in hvaležen bom vsakemu, ki bi priskrbel kaj konkretnega v tej smeri (npr. sklic na kakšno mednarodno organizacijo, npr. ISO, kakšno uporabno spletno stran ipd.).
Zapis datuma je jasno določen z veljavnim slovenskim pravopisom, ki je, čisto mimogrede, normativne narave, zato je tudi pisan v paragrafih. Po pravopisu pa se vrstilne števnike, zapisane s številko, zapisuje s piko, ki je levo stično ločilo. Petega drugega dva tisoč pet se torej s številko zapiše 5. 2. 2005. 05. 02. 2005 pa pomensko ni ustrezno, saj govorimo o petem drugem in ne o nič petem nič drugem. Saj tudi za Benkoviča pravimo, da je prvi in ne nič prvi …
brez