Pravilno da so po vojni likvidirali belogardiste
Ksantipa 22, ni bil moj namen tebe tako močno razjeziti in ustvariti pravi tvoj izbruh. Ustavi konje.
Nikjer nisem poveličeval zločine Slovencev nad Slovenci. Ne na eni strani in ne na drugi strani. Zapisala si laž o meni in nekdo, ki to bere lahko temu verjame. V času po 2. vojni bi bil za tak namig zaslišan, zaprt…. In zaradi takih izjav posameznikov so Slovenci trpeli v totalitarnem sistemu.
Pišem in prizadevam si za to, da se razklanost Slovencev preneha in, da se najde rešitev. To je moj namen in tu vidim predsednika države, da opravi to nalogo in obsodi totalitarni režim, ki je dušil in moril leta po 2. vojni. Kako in kaj je potekalo, kaj se je dogajalo, pa naj oblast, katera koli dovoli zgodovinarjem, da pregledajo dokumente, ki so sploh še ostali.
Očitno sploh ne razumeš za kaj gre, ker govoriš, da želim, da predsednik obsodi eno ali drugo stran. Ne gre za eno ali drugo stran. GRE ZA OBSODBO SISTEMA ALI OBLASTI, KI JE TEPTALA ČLOVEKOVE PRAVICE. TAKO KOT FAŠIZEM IN NACIZEM.
Predzadnji in zadnji stavek, ki si ga namenila Prababi in še prej omenila mene, ni potrebno, da je namenjen humanitarcem, pristane lahko mirno v Sloveniji.
Poišči in preberi si predsednikov govor. norTON ima prav, ovinkari, kompenzira, pove in ne pove. Oh, ja, koliko časa še?
Mešaš jabolka in hruške, ko enačiš odločitev Slovencev o samostojni državi Sloveniji z obsodbo totalitarnega sistema.
En mal mem, saj se v bistvu strinjava, ampak opravičilo mora priti z obeh strani. Sicer pa tisto nakladanje, moji niso prisegali Hitlerju…aja velikemu vodji Nemčije in v tem imenu pobijali na rodni grudi…sorry, kje pa je to opravičilo? Kdo se bo pa za to opravičil? Kdo se bo prababi opravičil za njeno trpljenje med 2.svetovno vojno? Kakšni zgodovinarji bodo njej povedali kaj je sama doživljala? Daj nehaj no in ne ti meni o mešanju hrušk in jabolk, ker jih dobro znam ločevat.
A tebi referendum leta 1991 in vsaj prizadevanja leta pred tem pomenijo kaj druga kot to, da smo obsodili sistem v katerem smo živeli in smo se odločili, da tega nočemo. Da hočemo svojo državo, do katere imamo pravico in da v njej živimo po svoji pravilih in po volji svojega naroda?
A ti resno misliš, da če bo predsednik države stopil pred mikorofon in rekel; “Se opravičujem, da so po letu 1945 brez obsodbe pobili nedolžne ljudi in upam, da se kaj takega več ne bo zgodilo ter obsojam sistem, ki je to dopuščal”, spremenilo kaj. Ničesar. Zakaj? Dokler bodo ljudje nosili v sebi takšno mero nestrpnosti in sovraštva, kot jo nosijo, dokler boš za izražanje svojega mnenja in izkušenj označen z raznimi ponižujočimi opazkami, do takrat je vsaka beseda kateregakoli predsednika le “mrtva črka na papirju”. Zavest ljudi, naroda, entitete je tista, ki odloča o tem.
In definitivno podpiram tvoje prizadevanje in mnenje, da se takšna početja morajo obsodit, ampak ne na način, da nekdo nekaj reče in zapiše in je to to. Svetilnik bo še vedno pisal, da so jih premalo poklali, kakšen drug nick bo še vedno po forumih izražal nestrpnost do določenih skupin ljudi lastnega naroda, da ne omenjam nacionalistične in verske nestrpnosti. Dokler bo stanje takšno, lahko Danilo, Janez, Borut in kdorkoli vsak dan drži večurne govore, pa iz tega ne bo nič.
Če pa je že potrebna javna obsodba s strani izvoljenih predstavnikov oblasti in opozicije, pa naj se obsodi oboje, ker je oboje vredno obsodbe. Na selektivne obsodbe zločinov jaz ne pristajam.
P.S. Moja debata s tabo je namenjena izmenjavi mnenj in ne obtoževanja, ker spoštujem tvoje mnenje. Jezim pa se ne na tebe, ampak na dejstvo, da je sploh potrebna debata kateri zločinec je bolj zločinski in jezi me grozljivo stanje nestrpnosti v naši državi.
Ja, resno mislim. Ko bo predsednik države Slovenije, pa je vseeno kako mu je ime, obsodil komunistično oblast, ki je temeljila na represiji, bo nekaj storjeno. Svetilniki me prav nič ne motijo. Dokler pa to ne stori, se razume da miži na eno oko. Se ne izjasni, ovinkari… Katere obe strani imaš v mislih? Zveza komunistov je bila na oblasti. Gre za obsodbo sistema, ki je teptala človekove pravice. In tak sistem smo imeli. Saj upam, da vsi trije dosedanji predsedniki to dobro vedo, saj so bili v samem vrhu ali pa čisto blizu njega.
Ko sem že prej drugje pisal o ljubezni, pa še tu dodam. Kje imajo ljubezen. Če ljubijo in spoštujejo sebe in, če ljubijo Slovenijo in slovenski narod, naj ta korak že en predsednik naredi, nič ne bo izgubil, samo pridobil. To je ljubezen, brez pogojevanja kaj mora drug narediti. Vem, da boš rekla, da v politiki ni ljubezni, pa vendar. Vsaj malo, za nas.
veš, narod bo nestrpen tako dolgo, dokler nekdo ne bo sprovedel sprave.
predsednik je lahko eden med njimi, zame celo najprimernejši.
po moje je problem v tem, da predsednik v sebi ni “spravljen”, se išče in mu je težko, ker se s spravo ne strinja. v bistvu, je zame slab politik, politik, ki vidi svoje in gleda v samo eno smer.
Čehi in ostali naj kar obsojajo komunizem, mi ga nimamo za kaj saj lepšega sistema kot je bil socilizem Maršala Tita pač še ni bilo na zenmeljski obli in mi smo krasno živeli, sedaj ko imammo kapitalizem pa pol ljudi crkava brez pravic. Sprave pa nobene na bo ker s fašisti sprave ni.Spravlja naj se vzhodni blok pa obsoja komunizme, ki je živel v sekretu.
ma daj ninej.
braniš naš zločinski komunizem, kot neenak drugim komunizmom.
komunizem takšen ali “onakšen”, tudi za nekatere pocukran, je potreben skupaj z naci-fašizmom obsoditi in basta.
vedi:
naš, jaz mu rečem divji kapitalizem je takšen, ker je imel komunizem za predhodnika.žal se niso morali razvijati podjetniki in medsebojni odnosi.
v kolikor ne bi imel komunistične prekinitve, bi bil sosedsko primerljiv,
mogoče malenkost slabši kakor v severni sosedi Avstriji.
naš takozvani, “čaki kaj je že bil”, aja, samoupravni socializem je imel srečo, da je bil v mnogih in tudi vodstvenih ljudeh konzerviran del predhodnega kapitalizma z pravim odnosom do dela.
sprava bo koristila vsem nam, da lahko mirno zaključimo in v svojo tišino prenesemo pozabo minulih napak.
ma daj ti nehaj norTON, kje živiš, vsa mlajša generacija (tista ki je bila rojena po vojni) se niti najmanj ne ukvarja več ne s komunizmom , še manj z zločini med 2 svetovno vojno ali po njej. Torej komu bo sprava koristila, ljudem , politikom??? Je že prav da se spremeni naša zgodovina v določenih odstavkih, ampak tu politika nima kaj iskat, zato so novinarji in naj jo zapišejo tako kot je pravilno!!
to prerekanje in neko izsiljevanje priznavanja ali obsojanja nečesa ali nekoga je samo orodje politikov, pd tega navadni državljani nimamo nič. O tem smo pisali že tolikokrat da se mi že bruha!!!:)
ne veš komunizem je cvetev v drugčnih cvetovih, zato nikakor ne smemo metati vse v en koš!
o kapitalizmu pri nas bom pa raje tiho, ker imam zanj zelo slabo mnenje. Pa mislim da ga ni, ki se ne bi strinjal, ali pač!:)))
Ste pa pikolovci, že zgoraj 11.02.2009 ob 21:03, sem napisala, da sta se žrtvam v Kočevskem rogu poklonila že nadškof Alojzi Šuštar in predsednik RS Milan Kučan.
Tudi napisala, DA ŽE ENKRAT NEHAJTE S TEM!.
BERI KAJ SEM ZGORAJ NAPISALA.
VIDETI PA JE, DA NEKATERI V TEM UŽIVATE, KEK KAR NAPREJ PONAVLJATE TO OPRAVIČEVANJE.
Kaj, če greste vsi nezadovoljneži k predsedniku republike, da pred vami poklekne in prosi odpuščanja.
Vzemite pa s seboj še enega iz nasprotne strani, lahko škofa Alojzija Urana, da se pokloni žrtvam, ki so ostale v kontrancijskih taboriščih, moriščih in borcev partizanov, ki so ostali po gozdovih, ko nihče ne ve, kje je njihov grob.
ZGLEDA PA, DA SE MORA VSAK NA NOVO IZVOJENI PREDSEDNIK RS OPRAVIČEVATI IZDAJALCEM SLOVENSKEGA NARODA.
LE KDO IZ NASPROTNE STRANI, SE JE ŽE OPRAVIČIL ZA NEDOLŽNE ŽRTVE PO ZASLUGI DOMAČIH IZDAJALCEV IN RCK??
RAZEN POKOJNI NADŠKOF ALOJZIJ šUŠTAR, SKUPAJ Z MILANOM KUČANOM POD KRENOM NA PRVI SPRAVNI SLOVESNOSTI, 8. JULIJA 1990. LETA.
Prav zaradi takih NEZADOVOLJNEŽEV tukaj in še jih je nekaj, se ljudje ne bodo nikoli spravili!
To je članek iz Dela, iz leta 1990.
“””Prva spravna slovesnot blizu grobišča pod Krenom je bila 8. julija 1990 takrat sta se poklonila mrtvim in pozvala žive k spravi in sožitju takratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar in takratni predsednik republiškega predsedstva, bivši slovenski predsednik MIlan Kušan.”””