Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pravilno jemanje vitamina D3

pravilno jemanje vitamina D3

Da preprečim osteoporozo, mi je zdravnica predpisala D3 vitamin. A ni mi povsem jasno zakaj da uživam 21 kaplic na 7 dni in ne vsak dan po 3 kaplj. Rekla mi je da so topljive v maščobi in da je to v redu. V navodilih za uporabo ne piše tako…v dilemi sem. Ve kdo kaj o tem?

1x tedensko 35 kapljic naenkrat.
Tko da, zgleda, je vse v redu in prav.

Vseeno je, kako jemlješ: 3 na dan ali 21 enkrat tedensko.

Tako,kot ti je povedala zdravnica, tako je prav! In zakaj dvoum v strkovnost dr???!:( Ne da se mi pojasnjevati,ZAKAJ , taksen nacin jemanja vit D2 – NIKAR PA VSAK DAN – pozanimaj se sama!

Nikar vsak dan

D3 se sicer ne more nalagati, ce ga jemljes vsak dan.

Samo 1 x na teden 35 kaplnic skupaj se vzame!

To ti bodo povedali tiati, ki se zaradi multiple skleroze zdravijo zvisokimi dozami D vitamina!

Jaz imam predpisanih 5 kapljic dnevno…

http://osteoporoza.si/ali_je_vitamin_d3_potrebno_jemati_tudi_poleti/

Kako je treba jemati vitamin D3 – dileme med dnevnim in tedenskim odmerjanjem?

ODGOVOR: Vitamin D3 (holekalciferol), ki nastane v koži ali pa ga zaužijemo v obliki kapljic, se ob prvem prehodu skozi jetra spremeni v 25OHD3-vitamin, ki ga lahko določamo v krvi in predstavlja zalogo vitamina D v telesu. Njegova razpolovna doba je 14 dni. Zaradi te dolge razpolovne dobe lahko vitamin D3 jemljemo le enkrat tedensko. Tak način je bolj enostaven in omogoča rednejše jemanje zdravila. Ker je pri nas na voljo le en čisti pripravek holekalciferola, to so kapljice plivit D3, bom navedla odmerjanje za to zdravilo: kdor raje jemlje kapljice vsak dan, naj jih vzame 5 (1000 enot), sicer pa je potrebno enkrat tedensko vzeti 35 kapljic (7000 enot) naenkrat, kar je prav gotovo bolj enostavno in enakovredno vsakodnevnemu jemanju. Nekatere študije namreč dokazujejo, da je sodelovanje bolnikov najboljše, če jemljejo zdravilo enkrat tedensko, vedno na isti dan v tednu, ki si ga sami izberejo. Bolnikom, za katere vemo, da imajo hudo pomanjkanje vitamina D, svetujemo, da prvi mesec zdravljenja jemljejo celo 2000 enot holekalciferola na dan ali 14.000 enot tedensko, da si zapolnijo zaloge vitamina D3. Seveda to ne velja za jemanje aktivnih oblik vitamina D, ki jih predpišemo bolnikom z okrnjenim delovanjem ledvic ali bolnikom, ki sočasno jemljejo glukokortikoide (medrol ali podobna zdravila). Aktivna oblika vitamina D se jemlje vsak dan – alfakalcidol enkrat na dan, kalcitriol pa dvakrat na dan, ker ima kratko razpolovno dobo. 

je zdravnica predpisala 5 kapljic dnevno ali 35 tedensko. Rekla je, kakor želim.

ravno zaradi takih tem jaz dvomim v strokovnost v teh primerih! Pet zdravnikov bo istemu pacientu predpisalo za isto bolezen pet različnih zdravil/koncentracij/ načinov jemanja… Potem pa naj komu verjamem? Komu od teh petih pa?

Jaz imam Vit D3 – 10,8 na testu. To je zelo zelo malo.

Zdravnica mi je rekla da naj jemljem 35 kapljic na teden kapljic Plivit D, ampak rabim sedaj zaradi enega posega nujno povišat zaloge in to čimprej. Koliko lahko največ vzamem vitamina D3, da je še ok? Čez nekaj tednov bi se šla spet testirat.

Meni je zdravnica razložila, da se testirali učinke in je povsem isto, ali jemlješ vsak dan po 5 kapljic ali pa enkrat na teden po 35. Ker je učinek isti lahko potem sam izbereš, kaj ti bolj paše.

Jaz vzamem 1x na teden, kanem 35 kapljic v žlico mleka in poplaknem s kavo (meni so ogabnega okusa).

Jaz imam 1x tedensko 50 kapljic. Verjamem zdravnici, povedala mi je, da se ta D vitamin počasi sprošča in je 1x tedensko ok. In tu je zame stvar urejena. Tisti, ki dvomijo v zdravniške odločitve, se težko pozdravijo. Važno je zaupanje, to smo izgubili pri vseh poklicih. Vsi bi se v vse strokovnjake vtikali in dvomili o njihovih odločitvah. Jaz pa si vedno rečem, saj niso zaman toliko let študirali. Pa en d vitamin pa že znajo predpisat, no, ženske. Kaj pa če bi imela eno zelo redko bolezen, kjer se zdravniki res trudijo in posvetujejo, pa še vedno tudi sami niso gotovi, kako naj zdravijo…!!! tam pa je res hudo za pacienta…

Jaz sem si pa tablete kupila. A to je potem čisto narobe ali kako? 🙂 Hčerka je zaradi pomanjkanja dobila kapljice – navodilo, naj jih jemlje dnevno.

OK. Jaz jih bom zaenkrat jemala po 10 na dan, pa upam, da se nivo čimprej dvigne… potem pa 1x tedensko po 35 naprej.

Tudi jaz sem imela eno obdobje pred dvema letoma zelo nizek nivo D3. Zdravnica mi je zato predpisala:
– 1 x na teden = 70 kapljic (naenkrat) – 4 tedne
– 1 x na teden = 35 kapljic (naenkrat) – v nadaljevanju

A kdo ve zakaj pri nas ne obstaja to testiranje na Vitamin D, na koncesijo mislim. Moja zdravnica je rekla, da tega ne delajo ali da je predrago, nisem več sigurna.
Privat test stane 30€.

Pa si poklicala v kakšen laboratorij?

Jap, seveda, tako sem tudi dobila ceno.
Sprašujem zakaj zdravniki ne morejo (ali nočejo) dat testirat na napotnico.

Moji mami je revmatologinja dala tocno tako navodilo.

Bi rekla, da nočejo. Moja hči je bila testirana. Pri otrocih so na te stvari zadnje čase zelo pozorni, vsaj v našem ZD. Ne vem, zakaj ne bi bili tudi pri odraslih. Pomanjkanje vitamina D ima hude posledice in tudi zdravniki se tega čedalje bolj zavedajo. No, koncesionarji seveda gledajo na svoj žep in se bojijo, da zavarovalnica ne bo hotela plačati.

D3 se jemlje vsak dan. Je pa tvoja doza za zjokat nizka. Zraven potrebuješ še magnezij (ne oksid) in vitamin K2 (tega lahko samo, če ne jemlješ zdravil za redčenje krvi).

Ni nujno, D3 ima razpolovno dobo 14 dni, tako da je enako, ali se jemlje 1x tedensko ali vsak dan (seveda prilagojena doza glede na jemanje).

Ni nujno, D3 ima razpolovno dobo 14 dni, tako da je enako, ali se jemlje 1x tedensko ali vsak dan (seveda prilagojena doza glede na jemanje).
[/quote]

To enostavno ni res. Barca, vsega pač ne veš.

To enostavno ni res. Barca, vsega pač ne veš.
[/quote]

Vitamin D3 (holekalciferol), ki nastane v koži ali pa ga zaužijemo v obliki kapljic, se ob prvem prehodu skozi jetra spremeni v 25OHD3-vitamin, ki ga lahko določamo v krvi in predstavlja zalogo vitamina D v telesu. Njegova razpolovna doba je 14 dni. Zaradi te dolge razpolovne dobe lahko vitamin D3 jemljemo le enkrat tedensko. Tak način je bolj enostaven in omogoča rednejše jemanje zdravila.
Doc. dr. Marija Pfeifer, dr. med., Klinični oddelek za
endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana

Vitamin D3 (holekalciferol), ki nastane v koži ali pa ga zaužijemo v obliki kapljic, se ob prvem prehodu skozi jetra spremeni v 25OHD3-vitamin, ki ga lahko določamo v krvi in predstavlja zalogo vitamina D v telesu. Njegova razpolovna doba je 14 dni. Zaradi te dolge razpolovne dobe lahko vitamin D3 jemljemo le enkrat tedensko. Tak način je bolj enostaven in omogoča rednejše jemanje zdravila.
Doc. dr. Marija Pfeifer, dr. med., Klinični oddelek za
endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana

[/quote]

In kje tukaj piše, da se ne sme jemat vsak dan? Piše samo, da je za lene paciente lažje jemati redkeje. Razlike ni nobene.

New Report

Close