Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Pravilo “deli in vladaj”

Pravilo “deli in vladaj”

Danes se mi je zgodilo nekaj takega, da sem se spomnila na rek “deli in vladaj”. Če ti uspe spreti osebe, ki so nižjega ranga od tebe ali prebivalstvo med sabo (delitev na desne in leve), potem lahko nemoteno vladaš, ker pride do medsebojnega obračunavanja. Naši politiki to uporabljajo uspešno že veliko let in jim prav dobro uspeva, saj iste “face” gledamo že od osamosvojitve. Gre samo za dve različni strani istega kovanca. To pravilo (deli in vladaj) se pogosto uporablja tudi v službi, če gre za negotovega, strahopetnega, nastavljenega ali nesposobnega šefa (ali šefico). Takšni ljudje so prvovrstni manipulantje, ki odlično krmarijo, če vodijo naivne sodelavce. Le redki delavci se med seboj povežejo in se zoperstavijo, praviloma se obrnejo drug proti drugemu in začnejo metati polena pod noge. Tu se lahko samo vprašaš, kako lahko ena sama oseba tako uspešno manipulira z večjo skupino ljudi?

Da ne dolgovezim, se je vam kdaj v službi zgodilo kaj podobnega in kaj mislite o naši “delitveni” politiki.

Se pri tebi vedno vse vrti okoli službe?:)

Če je poslovno okolje naravnano na individualizem in ne spodbuja teamskega dela, potem ne moreš pričakovati od ljudi, da se združijo in zoperstavijo. Podjetja stremijo k temu, da ljudje nimajo časa za skupno kofetkanje oz. kakršnokoli druženje, ki bi omogočalo, da bi se povečevala moč delavcev. Po eni strani je razumljivo, ker se takšna druženja običajno končajo z negativnimi platmi. Slovenčki radi jamrajo in če to poslušaš vsak dan, se začneš nezavedno obnašati enako. Tukaj ne vidim manipulacije s strani nadrejenih. Njim je v interesu, da je delo dobro in v čim krajšem času opravljeno.

Metanje polen, tekmovalnost in podobno je prisotno. Do določene meje ima vsak vpliv na to. Nekaterim se pa večno dogajajo krivice. Krožijo od ene do druge službe in povsod se najde nekdo, ki je “grd”. Ne vem, po moje ni povsod vse slabo oz. tudi iz slabega lahko potegneš kaj dobrega. Poskušam izhajati iz tega, kaj lahko spremenim oz. kje nimam vpliva in je vsakršno sekiranje odveč, ker s tem ničesar ne pridobim, samo širim negativno voljo. Kdo so naivni delavci? Vidim le takšne, ki se ne znajo ubraniti oz. izberejo slab trenutke in si poslabšajo situacijo. Torej je bolj problem v neosveščenosti, nespretnosti delavcev. Ker tisti, ki pozna psihologijo ljudi, bo to izkoristil v svoj prid. Torej predlagam, da se t.i. manipulatorjem vsak zoperstavi s čisto preprostimi psihološkimi triki. Včasih je to lahko že štetje do 100:).

Ja, točno to se je dogajalo okrog mene v eni od služb, dokler mi ni počilo in sem odšla. Šef je bil manipulator svetovnega kova. Vsakič ko je koga poklical v svojo pisarno, ga je najprej nahrulil zakaj nekaj ni bilo v redu narejeno in ko si mu razložil kako je na stvari, je naštel vsaj 3 ljudi, ki so krivi za to. In to se je dogajalo leta in se verjetno dogaja še naprej (kolikor mi bivši sodelavci povedo). In uspelo mu je to, da so bili spori na dnevnem redu. Po službenih mailih so krožila takšna sporočila, da se resno vprašaš, če je vredno živcev… Prihajalo je do verbalnih obračunavanj, nesramnih obrekovanj- ampak nihče si ni hotel priznati, da boss to počne namerno, samo da lahko vlada kot se zagre. In govorim o velikem številu ljudi.
Zmanipuliral je ljudi do te mere, da sploh niso več prevzemali odgovornosti na sebe, ampak so vedno to prelagali eden na drugega. In plus tega je imel še tajnico, ki si jo je prevzgojil,da je bila njegov odsev in je še takrat, ko je on imel mir, našla nekaj, da se je po pisarnah kregalo. Ampak najbolj žalostno je bilo to, da je njo najbolj uničeval.
To je res bil najbolj ekstremen primer manipulacije kar sem jih doživela na delovnem mestu.

Hvala, Kleo, me veseli, da si prikazala na konkretnem primeru kot je bilo mišljeno v mojem uvodnem postu. Strinjam se, da takšni šefi namenoma ustvarijo moreče in sovražno vzdušje, zato da se sodelavci začnejo drug drugega bati. Potem, ko je enkrat ustvarjen dvom, se je tega težko znebiti.

Antilopa mene zanima kaj meniš o dogodkih v Ukrajini?

Izgleda, da bomo imeli še eno vojno skoraj na naših mejah. Očitno mi Evropejci res ne morem brez vojn vsakih par let.

https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw

Antilopa, ti si ena izmed tistih, ki še priliva na ogenj. Zato odpiraš tudi takšne teme, da ljudi še bolj potiskaš v bedo, namesto da bi konkretno kdaj komu pomagala. Kaj imaš od tega, če ti bodo izlili ves gnev, ves drek? Boš lažje živela, ker boš lahko vse potrdila in se smilila sama sebi. Začni se ukvarjati še s čim drugim kot le službo.

Ti se pa manj ukvarjaj z mano. Očitno te od moških tu gor nihče ne šljivi.

Ti se pa manj ukvarjaj z mano. Očitno te od moških tu gor nihče ne šljivi.[/quote]

:)))) Tako ja, ukvarjaj se raje z moškimi:). Jst ne potrebujem pozornosti forumašev.

Ne se kregat 🙂

Žalostno je, kako se nekateri oklepajo oblasti. Pa to ne velja samo za Ukrajino. Več upam, da mi ni treba napisati. :))))

Kaj da ne? Jaz jo šljivim. Meni se zdi ok 🙂

Ti se pa manj ukvarjaj z mano. Očitno te od moških tu gor nihče ne šljivi.[/quote]

:)))) Tako ja, ukvarjaj se raje z moškimi:). Jst ne potrebujem pozornosti forumašev.[/quote]Potrebuješ res ne, ti pa godi, če te kdo šljivi….. 😀

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

:)))) Tako ja, ukvarjaj se raje z moškimi:). Jst ne potrebujem pozornosti forumašev.[/quote]Potrebuješ res ne, ti pa godi, če te kdo šljivi….. :D[/quote]

Ne bo priznala 😀

:)))) Tako ja, ukvarjaj se raje z moškimi:). Jst ne potrebujem pozornosti forumašev.[/quote]

Kaj, da je ne potrebuješ, zato pa si cel dan tu gor! :))))

:)))) Tako ja, ukvarjaj se raje z moškimi:). Jst ne potrebujem pozornosti forumašev.[/quote]

Kaj, da je ne potrebuješ, zato pa si cel dan tu gor! :))))[/quote]

Foušija seka:))).

Foušija seka:))).[/quote]

Res je, ne morem preboleti tega, da si Sebi111 všeč. :))))))

Foušija seka:))).[/quote]Ve sedaj delita ali vladata? 🙂

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Foušija seka:))).[/quote]Ve sedaj delita ali vladata? :)[/quote]

Delim svojo ljubezen:). Saj se menda čuti, a ne:))).

Ve sedaj delita ali vladata? :)[/quote]

Delim svojo ljubezen:). Saj se menda čuti, a ne:))).[/quote]

Na mehurju čutim….. 😀 😀

Foušija seka:))).[/quote]Ve sedaj delita ali vladata? :)[/quote]

Ne povem, ker potem manipulacija ne učinkuje. :)))))

Haha antilopa saj ti si mi tudi všeč :)))

Zadnjih par dni se zaradi vsem znanih razlogov nisem toliko ukvarjal s tabo ampak obljubim, da bom to v prihodnjih dneh nadoknadil : )

Upam, da si se kaj naučil od Kleopatre in ne boš delal istih napak. 🙂

Iz naše perspektive je žalostno, za njih pa ne, ker imajo kar dober razlog in korist, da se oklepajo.

Včasih pa jim niti ni treba tem vladarjem kaj dosti se truditi okrog delitve, saj že tu gor opaziš, kako so se nekateri razdelili med tradicionaliste in med avanturiste. 🙂
Dovolj je le, da oblast ne šljivi morale, ker je potem več možnosti, da se bo narod kregal za vsako malenkost.

Robi o kakšnih napakah pišeš? Prosim bodi natančen 🙂

Bila je v dvomih, če pa je nas spraševala, če si pogrnil. In ti dala še eno šanso. 🙂

Bila je v dvomih, če pa je nas spraševala, če si pogrnil. In ti dala še eno šanso. :)[/quote]

Ne, on je klical občinstvo in hotel slišat vaše mnenje 🙂 Ej, meni je to že tečno, kar nekaj ble ble ble… Bil je hec in ne rabimo zdaj tega še 1 mesec pogrevat, tudi če samo za hec. Seba ne znaš osvajat, da ti po resnici povem- ČE pa si se samo zafrkaval za občinstvo, pa je itak manjkalo smisla za humor, napetost itd 😉 Zdaj pa ne sitnari več…cmok

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close