Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pravljice

Pravljice

Brat se je razplodil. Kupil mu (jim) bom knjigo (zanimivo, dobil je desetine daril, od slinčkov do baby fonov, knjige pa mu ni kupil nihče). Ker pa se na otroško literaturo ne spoznam popolnoma nič, sprašujem vas. Kdo je moderen top pisec pravljic?

Jaz sem od svojega otroštva obdržala samo eno samcato knjigo, ki mi je bila res huuuudo všeč. To je Biba Buba Baja, kdo je avtor, se ne spomnim, ampak knjiga je res super. Ni ravno pravljica, je bolj namenjena interakciji z otrokom, ki se ne zna brati, ampak jaz sem jo kot otrok naravnost oboževala in še vedno mislim, da je najboljša.

Odvisno, kaj hočeš.
Če hočeš nekaj, kar mu bo hitro všeč, kupi kakšni knjigo o Pikiju ali Minki.

Če hočeš kakšno tako za malo kasneje je pa možnosti ogromno: Maček Muri, karkoli od S. Makarovič, Jurij Muri v Afriki, Pojte, pojte drobne ptice….

Nikakor pa ne moreš zgrešiti, če kupiš kakšno Eptino slikanico – mogoče tisto A veš, koliko te imam rad? ali pa katro medvedjo: Ne moreš zaspati mali medo ali pa Pojdiva domov mali medo.

Moj dedič je star eno leto in Piki je pri nas absolutni favorit. Če bi se rad važil, da je nečaka uvedla v svet branja ravno tvoja knjiga, potem ti priporočam primerek iz te serije. Avtor je Eric Hill.

Ni ravno moderen top pisec, samo jaz bi na vsak način izbrala Pravljice – Oscar Wilde, prav tako ne moreš zgrešiti z zbirko Najlepše pravljice – Ljudske pravljice in legende, Grimmovimi, Andersenovimi…………
Z modernimi top neumnostmi bo imel še preveč opravka v svojem življenju, na žalost.

Zvezdice za lisičko (prisrčna), Olivia (zabavna), Makarovičkin Smetiščni muc …

Fimfarum (avtor je nek Čeh, se ne spomnim priimka). Ampak je za malo starejše otroke.

Lp,

ziva

Andrej Rozman – Roza, Črvive pesmi. Slikanica s pesmimi je za malce večje otroke od 3 leta dalje npr.,lušna vsebina, razumljive, duhovite, luškane rime, luškane slikce, … nekatere se da celo peti (Romana Kranjčan in njene cedejke pašejo zraven)…

Jaz se na pravljice, ki so trenutno v modi bolj slabo spoznam. Ker ti pa želim pomagati, ti sporočam naslov založbe in knjigarne OKA Otroška knjiga, Slovenska cesta 23, Ljubljana. Telefon 01 425 13 62 ali 01 425 53 53. Njihov reklamni slogan se glasi “Knjige iz Oke za male in velike otroke”.
(Pravkar rešujem križanke v Salomonovemu Ugankarju in tam sem našla
te podatke pa sem se spomnila nate, stric Buk!). Seveda, se boš moral v to knjigarno sam potruditi, morda je pa to tudi dobro. Upam, da sem bila kaj v pomoč. Lep pozdrav!

Ce je otrok se majhen (pod 3 leta) , mu rajsi kupi kaksne kartonke, saj se le te ne raztrgajo tako hitro. Ko bo pa vecji pa nabavi naslednje:

– A VEŠ, KOLIKO TE IMAM RAD? (Sam McBratney, Anita Jeram) – zalozba EPTA

– MOJA PRVA LETA (ena izmed najlepših spominskih knjig- prirejena po zgornji knjigi)

– MOJ PRIJATELJ PIKI JAKOB (moj favorit!!)

– LJUDSKE PRAVLJICE

– S. MAKAROVIC – karkoli od nje

LP

Kupi VELIKO PAPARICO. Bo prišla prav ta-velikim in še ta-malim. Če pa dodaš še knjigico od Pikija ali Miške Minke, si pa sploh zadel terno.

Zakon za malo večje otročke je knjigica Peter Nos je vsemu kos, moja (še sedaj) najljubša pa je Regica in Skokica (dve ženski žabici in njune dogodivščine). Sicer pa je na tržišču polno knjigic za ”v usta” – plastificirane, iz debelejšega kartona ….. skratka takšne, ki so primerne za čist, čist micene.

Ne čisto za dojenčke, ampak za male malčke… moj favorit: Zvezdice za lisičko. In jasno, Svetlana Makarovič (Pekarna Mišmaš, Coprnica Zofka, Sapramiška, Škrat Kuzma,…).
Moji mali je bila zelo všeč tudi Minkina hiša – knjiga, ki se postavi v hišo.

************************************************************** <http://robika.moj-album.com> <http://robertam.blogspot.com>

Včeraj sem v dzs videla debelo knjigo klasičnih pravljic (grimm, Andersen…) Knjiga je kar debela ima res lepe slike in velke tiskane črke. Cena cca 8000. Vse ostale si sposodimo v knjižnici ampak to bomo pa naročili Božičku.
LP A.

Mravljinček Ferdinand!!!!!

Po mojem je za začetek najprimernejša kaka lepa slikanica, npr. z živalmi ali sploh kakimi atraktivnimi slikicami… saj ne bo takoj bral, ne? 🙂

Če mu hočeš kupiti kaj pametnega, večplastnega (torej, da ob tem lahko uživajo tudi njegovi straši, strici, tete..:-)), družbeno kritičnega itd., pa seveda tudi jaz svetujem Svetlano Makarovič!

žalostno, ampak nihče ni predlagal slovenskih narodnih pravljic. zato ti jih predlagam jaz. seveda bodo počakale, da otrok malo zraste, ampak nič hudega. lahko kupiš tudi slikanico, ki vsebuje eno samo pravljico (slovensko, seveda), jaz bi kupila Povodnega moža.

Joj, meni so bile pa slovenske narodne pravljice vedno tako moreče… Imela sem neko kaseto z njimi, pa mi je samo strah nagnala v kosti, nič drugega.

Buk ali smo ti kaj pomagali?
Me zelo zanima, kaj od tukajšnjih predlogov in nasvetov ti je prišlo prav?
Upam, da se v vlogi novopečenega strica počutiš dobro. Lep pozdrav!

Ste pomagali, ste. Hvala!
Sicer sem jim kupil enoletno naročnino za revijo Moj malček, ob priložnosti pa bom kupil še tistega Pikija.

Dragi Buk, hvala ti za prijazen odgovor. Dobro si se spomnil najprej staršev, otroček bo pa gotovo še večkrat prišel na vrsto.
Prav lep pozdrav z Gorenjske tebi in tvojemu lepemu Mistralu!

New Report

Close