Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravna fakulteta

Pravna fakulteta

Zdravo,
ker so vpisi na fakultete tik pred vrati in še vedno ne vem, kam naj se vpišem, sem se obrnila na forum.
Kar nekaj sem že prebrala o pravni fakulteti. Zanimam se za predvsem za Maribor, ker mi je bližje.

imate mogoče kakšne izkušnje ali pa poznate koga?
koliko se učijo?
je res tako težko?
kakšni so urniki predavanj?
kakšni so profesorji?

kakršna koli informacija mi bo prišla prav.

Najlepša hvala.

Idi fpetek in soboto na informativne. ….

poznam cel kup ljudi, ki so doštudirali pfmb in nekaj, ki jim to ni ratalo
je težko? ne vem, sošolke iz sš, ki so bile v razredu najslabše, so z lahkoto naredile ta fax. po drugi strani pa smo bili nadpovprečen razred, kje drugje bi morda blestele

učit se moraš dosti, kaj pa drugega…
urniki… normalni
profesorji… kakor kdo. eni se zelo zavzamejo za študente, drugim gre samo zato,da denar pokasirajo

brez učenja ne bo šlo, profesorji bodo že sami pokazali kako in kaj.

Precejšnja razlika je med mariborsko in ljubljansko pravno fakulteto, to se ve že precej let.

Iz prve roke ti lahko povem za PFMB, ker sem tam pred 2,5leti diplomirala, še po starem programu, Bolonjski pa je dosti lažji kot je bil stari uni, a boš morala bit vseeno pridna. Je dosti učenja, sam se da, če si odgovorna in delovna. V vsakem letniku se najdejo 4 predmeti, ki ti fajn pijejo kri, in recimo 4, ki jih nardiš z normalnim učenjem. Priporčam delo sproti, da boš še imela kaj od življenja, in ne boš zgledala bleda kot stena in nekdo, ki bi se najraje pogreznil v zemljo. Klima zadnje čase med študenti je precej tekmovalno naravnana, sicer pa odnosi niso pretirano slabi. Profesorji so eni zanimivi, eni dolgočasani, je par tudi vzvišenih in arogantnih, po večini pa so zelo človeški in dostopni.

To se govori že precej let, kakšno pa je realno stanje pa verjetno niti ne veš, ker nimaš izkušenj, mar ne?!

Tudi jaz razmišljam o vpisu na PF, in tu je en odličen odgovor, ki sem ga našla na forumu PFLJ, kjer je ena dijakinja spraševala o primerjavi PFlj in mb….

Draga Kajaa,
če si želiš opravljati pravniški poklic, je popolnoma vseeno na katero fakulteto se vpišeš. Kako dobra oz. odlična boš pri svojem delu, namreč ne bo odvisno od fakultete, ampak od tebe same, tvojih ambicij, učnih in delovnih navad, odgovornosti in drugih lastnosti. Zdaj, katera fakulteta te bo najbolje pripravila na tvojo poklicno pot je zelo relativno, ampak nekako normalno je, da če na forumu PFLJ sprašuješ za mnenje, da ti bodo vsi napisali hvalospeve o dotični fakulteti in pograjali drugo/drugi fakulteti, morda iz izkušenj (kar je bolj redko), največ pa iz govoric in morda tudi naslajanja, kar bi bilo seveda enako, če bi spraševala na forumu PFMB ali PFNG. Če malo pobrskaš po forumu, pregledaš učne načrte, prebereš debate študentov o posameznih izpitih, potem boš hitro ugotovila, da se praktično vsepovsod študenti učijo isto snov (največkrat tudi uporabljajo isto literaturo), da imajo nemalokrat enaka vprašanja in težave na vseh fakultetah, kar bi pomenilo, da bi naj imeli na koncu vsi neke osnove, torej, da bi se znali “obrnit v pravu”. Če misliš, da boš na koncu študija znala vse o pravu in da ti bo vse jasno, ter da je edino na fakulteti pridobljeno znanje relevantno, boš zelo razočarana, kajti, ko dobiš enkrat papir v roke, se šele pravo učenje začne in marsikoga, ki zelo napirjen kot pav pride iz fakultete postavi na trda realna tla.
Plusi in minusi so na vseh fakultetah, če hočeš biti resna pravnica boš morala TI znati krmariti med temi plusi in minusi, pa ne glede na to iz katerega okolja prihajaš.
Zadnjič sem slišala eno zanimivo debato, ki mi je dala malo misliti. Če je PFLJ res tako kvalitetna fakulteta, in ti da ogromno za poklicno kariero, itd., zakaj je potem ravno pravosodje, kjer je kar 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pravnikov iz PFLJ v totalnem razsulu, tako po kvaliteti kot po kvanititeti opravljenega dela??
Sicer pa, js sem bla sam 1. letnik na PFLJ, potem sem šla študirat v tujino. Takrat se spomnim, da je blo veliko hvalospevov nekaterih profesorjev o PFLJ, pa tradicija, odličnost, in veliko grajanja na račun druge fakultete, kar je v bistvu zgledalo, kot da ti velecenjeni pravniki ne prenesejo konkurence ali pa imajo slab odziv nanjo. Najbolj smešno je pa pol videt te zagrete bruce, ki besede profesorjev vzamejo kot da so svete in se še preden, da sploh opravijo kakšen izpit počutijo vsemogočne, …, pač kot sem že zgoraj napisala, vsak svoje hvali;). Tega verjetno ne bi napisala, če ne bi videla kako v tujini funkcionirajo zadeve in mi je zgoraj napisano prav smešno.
Ti pa se odloči po lastni volji, prej pa si pridobi vse informacije. Objektivnih bo malo, a upam, da ti bodo koristile. Pa vso srečo, kjerkoli že boš;)

Vsak, ki je študiral na eni in drugi, ti bo povedal, da je LJ dosti težja in seveda tudi bolj priznana.

Sem študiral na obeh, in lahko iz prve roke povem, da težavnost pride na račun predmetov kot so pravna zgodovina, ekonomija in podobnih neumnosti, ki jih v praksi nikoli ne rabiš in so v resnici zapravljanje časa.

Medtem ko se v Ljubljani učiš tri mesece za pravno zgodovino, bi se lahko ukvarjal z gospodarskim ali delovnim pravom, ki ga v družbah res rabiš in ki je na ljubljanski pf na smešno nizki ravni.

Tako da obe sta zelo kvalitetni, kako pa bo pravnik na koncu dober pa je odvisno od njegovega dela in občutka za pravo. Tako da moj nasvet, izberi tisto, ki ti je bližje, če pa ti cenejše študentsko življenje tudi kaj pomeni, izberi Maribor, ker cene v Ljubljani so že skoraj take, kot v Londonu.

Zdravo!

Na veliko forumih sem našla odgovore oseb, ki so se prestavile iz Pf Lj na Pf Mb, zanima pa me, ali se je možno iz Maribora prestaviti v Ljubljano, ali če kdo pozna nekoga, ki mu je to uspelo, kakšen je postopek oziroma pogoji itd..?

Manj se fokusiraj na profesorje in študijski program ampak bolj na to kaj boš s takšno fakulteto počela. Če boš odvetnik ali kaj takega, se celo življenje ukvarjaš s spori in kreganjem.

New Report

Close