Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravne podlage za bolniško

Pravne podlage za bolniško

Pozdravljeni!

Ker nimam veliko časa brskati po spletu, bom najprej poskusila tule, če ima kdo slučajno te linke pri roki.

Naš oči je trenutno v bolniški za mlajšega, problem pa ima s šefico (privat majhna firma), ki bi mu na vsak način rada to pravico kratila – rabijo ga namreč v službi in je nič ne briga, da ima on otroke in enako pravico koristit bolniško kot jaz. Pravi, naj grem pač jaz v bolniško… (to, da bi tako imeli večjo izbubo pri dohodkih, ker imam jaz višjo plačo, je niti slučajno ne zanima). Zato bi prosila, če ima kdo pri roki linke do pravnih podlag, kjer piše, da ima vsak starš pravico do bolniške za bolanega otroka.

Prosila bi tudi za informacijo, kam naj se obrne (inšpekcija), ker šefica zahteva njegovo odstopno izjavo.

Lp in hvala, L.

Jaz sem prepričan, da šefica dobro ve, da imata oba enako možnost bolniške. Pač za+++je++bava. To, kdo ima večjo plačo pa je tudi nič ne briga in ji ni treba praviti. Odločila sta se tako, zakaj je pa vajna stvar. Pika.

Zanimivo, ampak tudi po mojih izkušnjah so v takih primerih ženske šefice bolj zoprne…

Mogoče je pa ravno zdaj v moževem podjetju višek sezone in ga resnično potrebujejo? In zakaj bi bil njen problem to, komu od vaju se bolj splača iti na bolniško?

Zakon o delovnih razmerjih, ki ga šefica sigurno prav dobro pozna govori o staršu in ne o mami. To pomeni, da ima tvoj mož iste dolžnosti in pravice kot ti. Podpisati mu ni treba nič. Če ga bodo preveč “zafrkavali” naj zahteva, da mu dajo pismeno kaj od njega želijo in zakaj. S tistim dopisom ( dvomim, da mu bodo kaj dali ) pa naj gre na delovno inšpekcijo.

Lp,

Marjana

Očitno moža v službi potrebujejo. Sicer pa si bodo kmalu našli delavca, ki ne bo koristil bolnišk. Bodo že našli način, kako to narediti…..

pri nas je pa obratno. Vedno mi pravi šefica, ja zakaj pa ne gre mož na bolniško

Brez skrbi da šefica zelo dobro pozna zakon. In je prav nič ne briga, kateri starš in zakaj koristi bolniško.

Kar semle se obrni in jo prijavita:

INŠPEKTORAT RS ZA DELO

Parmova 33

1000 Ljubljana

T: (01) 280 36 60

F: (01) 280 36 77

E: irsd(at)gov.si

SPLOH NIMA PRAVICE TEŽIT ZA TO, MENI JE TUDI DELODAJALEC LANI TEŽIL IN MORIL DOMA (NON STOP MI JE KLICEL IN POSLAL SMS).SEM MU PISMENO SPOROČILA DA NAJ GRE PREBRATI ZAKON IN DA NIMA PRAVICE ZAHTEVATI OD MENE DA GRE MOŽ NAMESTO MENE NA BOLNIŠKO.JE BILO POTEM MIR!.
PO ZAKONU TVOJA DOLŽNOSTI JE DA SPOROČIŠ DA TE NE BO (DA JE TO BOLNIŠKA ZATE ALI ZARADI OTROKA NI SI DOLŽNA RAZLAGATI) IN PRIBLIŽNO KDAJ MISLIŠ NAZAJ V SLUŽBO,SAMO TO!,RAZLAGATI ZAKAJ IN ZA KOGA SI NA BOLNIŠKEM TO JE SAMO TVOJA DOBRA VOLJA!

še moje vprašanje:
delam jutranji urnik (8 ur). Mož koristi polovičen delovni čas do 3 leta otrokove starosti in hodi delat od 18.00 do 22.00.

Če je otrok bolan, ali imam pravico do bolniške?

kaj pa, ali ima morda on pravico do bolniške?

Ali sploh nimamo pravice do bolniške, ker imamo tako razporejen delovni čas???

Oba imata pravico do bolniške, ne glede na razporeditev delovnega časa. Nadomestilo pa se odmeri od plače, ki bi jo prejela, če bi delala (ti za polni delovni čas, mož za polovični).

Sem skoraj prepričana, da tale šefica nima otrok…pri nas grem na bolniško vedno jaz, ker lažje pogrešamo mojih 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kot moževih, pa mož ima tudi bolj odgovorno in zahtevno službo. Komentarjev v službi na srečo nimam, sicer pa je to najia odločitev.

ti moraš zastopiti oba delodajlca in tukaj ni važno kdo več zasluži.
zakaj pa si nisi izbrala kakšnega “gantarja”. tvoje razmišljanje je zame enostavno neumno.
neumno je razmišljati o inšpeciji, grožnji in podobnem (višji plači nekoga….) saj bo takrat počutje na delovnem mestu zelo “skrhano”.
ti in tvoj najdražji sta NADOMESTLJIVA, tu ne imej pomislikov.
da sem jaz delodajalec nekomu, ki me noče razumeti in mi “odzadaj” grozi z inšpekcijami, je zame izgubil vso avtoriteto in ga v primernem trenutku sunem v rit skupaj z del. knjižico.

NorTON!

Ni vedno tako, kot ti misliš, da je, zato ne govori, da je moje razmišljanje neumno!!! Jaz sem prosila za pravne podlage, ti pa govoriš, kako sem neumna? Halooooo!!!

Grožnje z inšpekcijami bi bile seveda zgolj skrajni ukrep, ker se dobro zaveda vpliva tega na odnose z nadrejenimi. Če pa smo že pri odnosih, naj povem, da so tako ali tako na psu, saj mu je šefica že grozila z odpovedjo oz. je zahtevala, naj on napiše odpoved (tega seveda ne bo!). Dostikrat se tudi zgodi, da se šefica spre s kom drugim od sodelavcev, zdere pa se na mojega partnerja. Potem pa se počasi pomiri in se dela, kakor da nič ni bilo.

Glede razumevanja situacije v službi (majhno podjetje, kjer se odsotnost vsakega pozna) je bil moj partner vedno pripravljen za kompromise oz. priskočit na pomoč – delal je v nujnih primerih tudi med vikendi in pozno v popoldne (začne ob 6h!), kar ni bilo NIČ plačano, pa tudi med bolniškami je že hodil delat (celo s počeno kostjo v zapestju je kidal sneg, ker je bila velika stiska s časom!). Do zdaj sem koristila bolniške za nego vedno jaz, ker sva to situacijo razumela. Tole pa je zdaj v zahvalo, ker se je spomnil enkrat it on na bolniško zaradi nege otroka – to nam pač bolj finančno bolj ustreza. In koneckoncev – to je naša PRAVICA. Delodajalec gor ali dol.

NorTON, hvala ti za veliko pomoč pri iskanju pravnih podlag.

Lp, L.

Delodajalec nima nobene pravice groziti z odpovedjo, če je kdorkoli v
bolniškem staležu za otroka. Za vsak dan staleža , dobi delodajalec
refundirano bolniško, tako da nima nobenih stroškov s tabo.
norTON glede na tvoj komentar upam da nimaš otrok.
Lep dan !

New Report

Close