Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Pravni nasvet

Pravni nasvet

Pozdravljene!

Zanima me, če katera ve za kakšen forum, kjer odgovarja pravnik. Lepo bi prosila za naslov www strani. Sem že nekaj sama iskala pa nisem nič našla.
No, mogoče pa katera druga ve kaj o zapuščninskih razpravah. Ali so poklicani na z. razpravo vsi dediči ali kako je s tem?

Hvala za kakršnokoli informacijo!

probaj na pravniki.net , se moraš registrirat ampak je brezplačno.

Kolikor vem (laično)- takrat , ko neseš dokumentacijo za zapuščinsko na upravno enoto – vprašajo za vse nabližje ( mož,žena,otroci) , če teh ni potem vnuki…..in potem glede na to tudi razpošljejo vabila za zapuščinsko razpravo……Glede tega kdo bo kaj dedoval se je pa potrebno dogovoriti prej, ker tam ne pustijo nikakršnega dogovarjanja in prepiranja. Če vidijo, da se dediči ne strinjajo….prekinejo in določijo datum za novo razpravo…
To je laično napisano po mojih izkušnjah. Če je pa tako povsod pa ne vem.

lp

________________________________ Včasih molčati je znamenje modrosti. zmeraj molčati je znamenje neumnosti.

Problem je v tem, ker s sestro nisva dobili nobenega vabila za na za. razpravo. Je pa že 4 leta od tega, kar nama je umrl oče. Res pa je, da je (če je sploh kaj) zadeve urejala njegova druga žena in ne najina mama. Torej kako je zdaj s tem? Možno je tudi, da je pobrala vse njegova žena oz. je bila samo ona klicana na razpravo. Dediči pa smo le trije, njegova žena in midve s sestro. Sploh ne vem, kje naj se lotim zadeve in kako.

Mogoče tale

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Malo sem pobrskala po internetu in našla eno stran ,kjer nudijo brezplačno pravno pomoč.
Piši jim email – razloži situacijo – in boš videla kaj ti bodo odgovorili.
Vsaj za začetek ceneje kot obisk odvetnika. Nič ne stane.
Seveda pa potem obvezno osebno po kakšen pravni nasvet.:))
Pa veliko sreče.

http://www.kid-pina.si/si/pik.htm

e.mail: [email protected]

________________________________ Včasih molčati je znamenje modrosti. zmeraj molčati je znamenje neumnosti.

Lahko pa se oglasiš na PIC – u v Ljubljani na Metelkovi. To je brezplačna pravna pomoč.

LP

nika

Jaz ti svetujem, da greš kar na sodiče v času uradnih ur, poveš kdaj je tvoj oče umrl in naj ti povejo, glede na to, da si med dediči imaš to pravico, ali je že bila obravnava in ali so v spisu podatki o tebi in sestri. Nič ne čakaj na kakšne pravne nasvete, kar pojdi na zapuščinski oddelek in vprašaj. Če vidiš, da sta z sestro izvzeti iz spisa, piši na sodišče pod to številko, pod katero se vodi spis in se prijavi (in tudi sestra), kot dedič. Mislim , da bo obravnava v tem primeru ponovno odprta. Če te kaj zanima, piši, pa bom vprašala na našem zapuščinskem oddelku.

Tudi jaz prosim za pravni nasvet. Ali katera ve?

Mojemu možu je pred kratkim umrla mama. Mama in oče sta živela v skupnem gospodinjstvu 40 let. Stanovanje je pred 40 leti oče dobil od svoje delovne organizacije. Kasneje pa ga je po Jazbinškovemu zakonu odkupil. Na kupoprodajni pogodbi je kot lastnik napisan samo oče. Zanima me ali je moj mož dedič po svoji mami, oziroma ali je upravičen vsaj do nujnega deleža. Oče namreč trdi, da je vse njegova last in da mama ni imela ničesar, čeprav je bilo stanovanje kupljeno v času trajanja zakonske zveze.

Lep pozdrav in hvala vsem, ki mi boste odgovorili.

Tvoj mož mora na zapuščinski obravnavi, ki bo po smrti njegove mame, uveljavljati izločitev polovice premoženja, ki sta ga ustvarila z očetom, to pomeni, da se potem deduje polovica premoženja po njej. Če oče temu nasprotuje, mora tvoj mož vložiti tožbo zaradi izločitve polovice premoženja iz zapuščine. V tem primeru naj si najame odvetnika, ker bo lažje.

Hvala Fantasy. Tudi jaz tako mislim. Rada bi samo še dodala, da je oče ravno te dni dobil domov iz Mačkove katere dokumente naj prinese s seboj v zvezi z zapuščinsko razpravo. Se pravi osebne dokumente od pokojne mame, hranilno knjižico itd… kar dolg spisek. Oče je to nesel. Iz mamine hranilne knjižice je že vse prej dvignil, saj je vedel, da je samo še vprašanje nekaj dni, da mama umre. Za dvig iz hranilne knjižice pa je bil itak pooblaščen. To je nesel, mislim, da je rekel na Pogačnikov trg v Lj. Tam so mu rekli, da zapuščinske razprave ne bo, ker ni nič kar bi se lahko dedovalo. Moj mož se očetu noče zamerit zato ga ni več spraševal. Tako, da bom verjetno jaz tista ta grda, ki bo morala raziskovat. Sprašujem pa največ zato, ker je možev oče še zelo pri moči in in je možno med drugim tudi to, da se še enkrat poroči in z darilno pogodbo vse zapusti svoji bodoči ženi.

Za kakršen koli nasvet bom zelo hvaležna.

Ja, bolje je, da se te stvari zavaruje, preden preidejo v kakšne druge roke, ki nimajo veze s tem premoženjem. Naj se skuša pogovorit z očetom na lep način, če ne pa naj stopi do kakšnega odvetnika, da reši ta problem. Škoda je, da bi premoženje spustil iz rok, saj gre vendar za njegovo mamo in ima vso pravico do njenega deleža.

PIC (pravno informacijski center) odgovarja tudi na med.over.net-u

Nujno morajo biti na zapuščinski razpravi vsi dediči da podpišejo če se strinjajo ali bodo spodbijali oporoko (če je bila). Lahko pa se tudi kakšnega od njih pooblasti da vse skupaj ureja, vendar tega ne predlagam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close