Pravniki-nasvet
Zadeva je sledeča:
Moj oče je živel brez svojega očeta-se pravi z mamo nista bila skupaj niti poročena,vendar je njegov oče plačeval preživnino da njegovega 18 leta.
Niso imeli nobenih stikov.
Nakar očetov oče umre leta 88 in tega nihče ne sporoči mojemu očetu.Sploh ni vedel da mu je umrl oče do sedaj.Premoženje so si razdelili člani njegove familije-nanj pa so kar “pozabili”.Moj oče se je vedno zanimal zanj vendar zaradi dedkove žene niso-nismo nikdar prišli skupaj.
Sedaj mojega očeta jezi da ga ni nihče obvestil o njegovi smrti,tudi na zapuščinsko razpravo ni bil vabljen,izvedel pa je da je samo še eden od bratov med živimi,za ženo se pa ne ve ali je še živa ali ne.
Res je jezen in ga zanima kaj lahko ali kam naj se obrne-da bi tudi on dobil svoj delež.Najprej ni hotel nič,ko pa je izvedel da so mu vse zamolčali,pa ga je zeloo pogrelo da so ga kar tako zatajili.
Hvala in lep pozdrav
141.člen Zakona o dedovanju:
(1)Pravica, zahtevati zapuščino kot zapustmikov dedič zastara proti poštenemu posestniku v 1 letu, odkar je dedič zvedel za svojo pravico in za posestnika stvari zapuščine, najpozneje pa v 10 letih, računajoč za zakonitega dediča od zapustnikove smrti, za oporočnega dediča pa od razglasitve oporoke.
(2)Nasproti nepoštenemu posestniku zastara ta pravica v 20 letih.
Gre za t.i. dediščinsko tožbo. Vaš oče je po svojem očetu nujni dedič, zato mu pripada nujni delež iz zapuščine. Dediščinsko tožbo lahko še vloži (zastaralni rok izteče drugo leto, na dan smrti njegovega očeta), vendar bo moral dokazati, da so bili dediči nepošteni – da so vedeli oziroma bi mogli vedeti, da je vaš oče nujni dedič po svojem očetu oziroma zapustniku.
Brez pomoči odvetnika tu ne bo šlo, zato se čimprej obrnite nanj, da vam bo ustrezno svetoval.
LP