Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek pravno vprašanje

pravno vprašanje

Pozdravljeni,

ali morda kdo ve, ali se pohištvo v hiši, npr. televizija, kavč, jedilna miza ipd. smatra za pritiklino po SPZ? In, ali, če oseba napiše, da npr. prodaja hišo (in ne specificira zraven pohištva), potem pride v poštev 2. odstavek 17. člena SPZ, da si pritiklina deli usodo glavne stvari, torej da se potem avtomatično notri prodaja tudi vse pohištvo skupaj s hišo? Vprašanje je splošne narave.

Hvala!

Jaz bi rekla, da pohištvo (premično oz. odstranljivo) načeloma ne sodi pod pojem pritikline. Nas so učili, da je tipična pritiklina npr ključ, ker niti vrata posebej niti ključ posebej ne delujeta tako, kot je mišljeno. V tem smislu bi pod pritikline štela opremo kuhinje, ker jih je težje izgraditi (kakšen hladilnik, pečico in ostalo). Pohištvo na splošno pa ne. Ker če – po logiki – pohištvo vzameš kot pritiklino, potem je hitro lahko vse, kar se nahaja v hiši v času nakupa, kar pritiklina. Tudi običajno se pri prodajnih oglasih (in potem v pogodbah) jasno opredeli, ali se nepremičnina prodaja opremljena ali ne. In če se opremljena, se običajno tudi našteje, kaj se proda zraven oz. skupaj s hišo. Če se ne našteje nič, bi jaz kot sodnica prej dosodila, da prodaja pohištva ni bila mišljena zraven, ker se to ne more kar avtomatično razumeti tako. Potem so pohištvo oz. pritikline lahko tudi kakšne preproge in (dragocene) slike, kar ni bil namen SPZ-ja.

narobe si razlagas…to kar ti.omenjas ni trajno zvezano z hiso, torej ce ni specificno doreceno pohistvo ni stvar prodaje…ce ti pojasnim na televiziji ko jo ze omenjas….kabel do vticnice ni stvar prodaje…kabel v vticnici je fel hise….po tvoji logiki bi potem avto v garazi ki je v hisi bil kupljen skupaj s hiso?daj se zresni bumbar

Lonec rož pred hišo tudi ni trajno zvezan s hišo, pa se šteje za pritiklino, samo toliko!

Odgovor na objavo uporabnika
Ks4kj, 11.01.2025 ob 13:28

Lonec rož pred hišo tudi ni trajno zvezan s hišo, pa se šteje za pritiklino, samo toliko!

pol pa kupi lonec roz, zraven pa dobis  se hiso ne, tele zabito

@) mucmjav – jaz sem podobno razmišljala, kot ti, ampak sem našla to sodbo (VSL sklep Cst 448/2016), kjer sodišče v 11. točki reče, da je pohištvo pritiklina. Kar je tudi meni zelo čudno, ker potemtakem je tudi npr. avto v garaži pritiklina in če si pritiklina deli usodo glavne stvari, bi lahko potem nekoga, ki napiše: “Prodajam garažo.”, lahko tožil, če ti ne bi prodal še avta v njem, kar je res nesmiselno. Morda kdo ve kaj več?

Pritiklina je manjša samostojna stvar, ki je namenjena gospodarski rabi in služi za uporabo in olepšanje druge večje stvari.

Po tej definiciji, bi jaz rekla, da pohištvo je pritiklina, ker samo brez, da ga umestiš v nek prostor nima pravega uporabnega namena, medtem, ko avto brez garaže še vedno služi kot samostojna enota in garaža sploh ni njegovo bistvo uporabe.

@Begodtu – mede me le to – če je pohištvo pritiklina in si deli usodo glavne stvari, potem bi lahko nekoga, ki prodaja hišo (izprazne pa ven svoje pohištvo), praktično tožil, ker ni notri pustil tudi pohištva, kar pa se mi zdi absurdno.

ks4kj, 11.01.2025 ob 12:48

Pozdravljeni,

ali morda kdo ve, ali se pohištvo v hiši, npr. televizija, kavč, jedilna miza ipd. smatra za pritiklino po SPZ? In, ali, če oseba napiše, da npr. prodaja hišo (in ne specificira zraven pohištva), potem pride v poštev 2. odstavek 17. člena SPZ, da si pritiklina deli usodo glavne stvari, torej da se potem avtomatično notri prodaja tudi vse pohištvo skupaj s hišo? Vprašanje je splošne narave.

Hvala!

Na splošno vprašanje ni potrebnih pravnih odgovorov.

Pomembna je funkcijska povezava, ali objekt lahko namensko funkcionira s pritiklino ali ne, kar ne pomeni možnosti služnosti za sicer namensko zgrajene dele objekta za stvari, ki se samostojno ločeno kupujejo.

ks4kj, 11.01.2025 ob 15:26

@Begodtu – mede me le to – če je pohištvo pritiklina in si deli usodo glavne stvari, potem bi lahko nekoga, ki prodaja hišo (izprazne pa ven svoje pohištvo), praktično tožil, ker ni notri pustil tudi pohištva, kar pa se mi zdi absurdno.

Zato pa se tudi določi ali se nepremičnina prodaja s pohištvom ali ne, ker pohištvo ponavadi tudi zviša vrednost nepremičnine. In ja seveda, da lahko tožiš vsaj za razliko  za katero je bila nepremičnina več vredna.

ti si debil…nu drugega za rect…kako lahko zivite s taki praznimi glavami?

Begodtu, 11.01.2025 ob 15:18

Pritiklina je manjša samostojna stvar, ki je namenjena gospodarski rabi in služi za uporabo in olepšanje druge večje stvari.

Po tej definiciji, bi jaz rekla, da pohištvo je pritiklina, ker samo brez, da ga umestiš v nek prostor nima pravega uporabnega namena, medtem, ko avto brez garaže še vedno služi kot samostojna enota in garaža sploh ni njegovo bistvo uporabe.

na katerihbdrogah si ti?si neumna al zadeta?kje nnajdete take bedarije…?pohistvo ni nobena prituklina terba in nima veze s prodajo hise, pohistvo lahko enostavno prestavis v drugo hiso in tam lepo opravlja svojo funkcijo naprej, tako kot avto ti krota zabita….

Julij Cezar
pol pa kupi lonec roz, zraven pa dobis  se hiso ne, tele zabito

😂  😂  😂   hvala! 😂

Ne! Če se prodaja nepremičnina vključno s pohištvom, je treba to izrecno napisati v pogodbi. Pohištvo in ostale premičnine v nepremičnini niso pritiklina.

Priteklina je recimo nadstrešek nad teraso ali ograja na balkonu ali žaluzije. Nikakor pa ne pohištvo. To je res absurdno vprašanje.

@Anonimno922 zakaj potem sodišče v 11. točki VSL sklep Cst 448/2016 opredeljuje pohištvo kot pritiklino?

Irntb9429, 11.01.2025 ob 19:35

@Anonimno922 zakaj potem sodišče v 11. točki VSL sklep Cst 448/2016 opredeljuje pohištvo kot pritiklino?

Ker v pogodbi verjetno ni bilo nikjer izrecno napisano, da pohištvo ni predmet prodaje. Take stvari se običajno zapišejo v kupo-prodajno pogodbo. Če je kupec pri ogledu nepremičnine videl opremljeno stanovanje/hišo, vidva pa o opremi nista ničesar dorekla niti napisala, potem se pohištvo smatra kot pritiklina.

New Report

Close