Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravo kolo! Velikost okvirja pri nakupu kolesa!

Pravo kolo! Velikost okvirja pri nakupu kolesa!

Spet jaz.

Ke mi hoce sodnik vzet izpit za avto in itak zaradi razgibanja in stika z naravo lep cas kupujem kolo, me zanima, koliksna mora bit velikost okvirja kolesa.

Za mojo visino 160 cm oz. 5’2 necesa (ne vem kera enota), mora bit velikost okvirja 44, 43 in may 46. Me zalosti, ker je univerzalno cudovito anglesko kolo STEVENS LADY 8X DISX SX, ima pa samo 46 in 48 cm dolzine okvirja –

saj razumete, da mora kolo po svoji razdalji od (prilagodljivega) sedeza do krmila, ustrezati vsem proporcem telesa, predvsem seveda dolzini noge in dolzini roke. Zato da je hrbtenica pri voznji pravilno poravnana, ali zakrcena (pri gorskem kolesu) in kar omogoca optimalno najbolj zdrav polozaj hrbtenici in poskodovanemu kolenu in prepreci nenaravne pritiske na medvretencne ploscice v krizu in celo kaksne krce v nogah!

Zmerila sem si dolzino noge od razkoraka (mednozja) naprej : tocno 80 cm. Ker pa se sivilski trak prilega vdolbinicam, je to mogoce 78 cm, jaz ne vem.

Prodajalci mi pravijo, da je zame prava dolzina okvirja pri treking (splosnem), mestnem in cestnem kolesu (so razlike v gradnji kolesa, ki zagotavlja optimalno zivljensjko dobo brze kvarjenja), 44 cm, eni pravijo, da 43 cm, eni pravijo, max 45.

Moja prava velikost okvirja gorskega kolesa, ki so drazja in lazja in ki so drugace merjena, pa bi naj bila max 16. ali pa 15.,5.

Vsec mi je Stevens anglesko kolo, 8x disc, ima dobre zavore in je varno in je univerzalno, za v gore in za v ribe in po cesti in po ulicah in po plocnikih. Imenuje se Cross (cross contry), je univerzalno, elitno opremljeno, stane 1300 eur, v trgovinah Velo ga imajo.

Samo ima pa 46 najmanjsi okvir za zenske, skoda, to je zame prevec : pri pedaliranju bi lahko bila moja noga tudi s stopalom vred pretirano iztegnjena in tako da bi kolesarila predvsem s prsti, noga ne bi bila samozavestno polozena na pedal vsakikrat. In to pa seveda pomeni, da bi misice na nogah zelo trpele in bi prislo do bolecin in krcev, ko me zgrabi, sem pecena, me grozno boli pol ure in pocasi popusti v 1 tednu sele!

Kaj vi pravite, katero kolo naj izberem? Prodajalci mi recejo vsak razlicno. Imam obcutek, da zamerijo, ker se vedno nisem odlocila.

Mislim si pa kupiti tudi elektricno kolo, samo, ne vem kdaj! In sicer Scogtt e-sib comfort lady. Ce bom kaznovana, tega denarja ne bo.

Zlozljvio kolo Dahon Eez pa ze imam narocenega v Grazu v trgovini, da ne bom vec za taksi dajala, od zelezniske postaje do sluzbe, ker je grozno in sramotno.

Kompliciraš. Sama imam 162 cm, kupila sem si enega Scotta (no, sedaj je že skoraj 15 let star), šla sem tja, kjer ta kolesa prodajajo, probala S ženski okvir in mi je bil še previlk, tako, da mi je priporočil XS, ga naročil iz tujine in čez dober teden sem kolo dobila, prišla tja, se gor usedla in mi je pokazal, kako si lahko sama naravnavam višino balance in sedeža (pravokotnost v ramenih) ter seveda pedal.

Kristus Jezus, nikar ne imej otrok, lepo te prosim!!!

Saj ne boš na biciklu 24 ura na dan al kako? Menda ne boš gor jedla, spala, srala, gledala TV itd?!?! Po mojem niti pokojni Robič ni tko kompliciral – Bog mu daj večni pokoj! – če bi, ne bi nikoli nič naredil, ampak bi še danes iskal bicikl zase. Na koncu ga pa rabiš od vlaka do šihta, torej max pol ure na dan. Očitno velik preveč cajta in velik preveč denarja! Na teden prevozim nekje 200 in 300 km, poleti ob lepih tednih tudi do 500 km v tednu dni – imam povsem štanca Scotta, že 18 let. Še zmer živa in nič skrivljena! No, ampak res je, mene krč popusti po 15 min, za take, ki jih drži cel teden……….no comment!

Res je ne tolk komplicirat. Od znamke do znamke je različno, greš v trgovino, probaš, narediš spisek, tistih, ki ti ustrezajo, po višini,opremi, ceni in najpomembnejše po izgledu in izbereš najbolj primernega za svoje potrebe.

Glede na to, da boš ostala brez izpita, se tudi koles rajši izogibaj in hodi peš.

Ok hvala za vasa mnenja, grem probat in to je to!

Ja Scotta najrajsi, ze imam nekaj denarja. Ker mi ga policija te 3 mesece ni vsega pobrala zaradi par besed. Dobim Scotta tudi za 700 eur.

Ne, kar brez skrbi, saj ne bom imela otrok ! Ker mene tudi nihce nima, zato jih pac tujdi jaz ne bom imela!

Kompliciram pa res, natancna sem pac, rada vse dobro premislim, preden nekam vtaknem toliko denarja, ker je to pac veliko denarja…

Za hahaha, peš pa ne morem hoditi, ker me noge bolijo in koleno mi zaskripa. Se zelo motis, ti hahaha, ker mi pravica do rabe kolesa in elektricnega kolesa in celo elektricnega skuterja (d 25 na uro) ostane, ker zanje ne rabim izpita za motorna vozila oz. vozila s pomoznim motorjem;)

In meja zame je pri alkotestu na kolesu isto 0’24 pri alkotestu, ne pa 0.

Ce mi jutri sodnik odvzame izpit, ne mislim izpita vec nikoli ponovno delat in ne mislim biti voznik zacetnik, ki mora imet 0 kar 2 leti…

Tudi ce mi sodnik po pritozbi vrne izpit, se nameravam voziti z vlakom in kolesom:) Razen pozimi pac tudi taksi.

New Report

Close