Pražen krompir
a jih kdo hoče? Ohlajene mal s cukrčkom..pa smetano..papa sladoledkom..mmmmmmmmmmmmmmmalaga..heheheh muca ravno papaaa njmmmiiiiiiiiiiiisiiiii!!
aja jagode so velikkkkeeeeee temno rdečeee sladke joj!!
No tkole..skuham celega umitega v vodi.Potem ga malo nahitro ohladim pod mrzlo vodo.Dam čisto malo navadnega olja…potem pa še vroč krompir narežem na tenke kolobarčke,premešam in potem tisto najvažnejše.Ne solim takoj,ampak en čas mešam mešam…Potem pa posolim,pokrijem s pokrovko in dam ogenj na minimum..no ja plato temp….tako ga mešam na vsake toliko časa..Ampak mora bit pokrit.tako rata čez nekajčasa lepo mehek…Finta je v pokrovki in soljenju…No tako.
nekateri dajo še prej čebulco..ampak jaz jo pri krompirju ne maram..Tako ga seveda pripravim jaz…Ekola pekola..heheh uhhh sem se lih prav shladila…Drugače sem pa jaz krompirjec namreč brez mesa bi kamot prezivela brez krompirja pa težko! Tako!
Lili in ostali..ker tako radadelim recepte..in to čisto preproste..evo še ena izvrstna osvežilna solatka…paše zraven krompirčka…
Kumarice naribaj,posoli in daj v hladilnik.da oddajo vodo,vodo odlij,potem na njih zlij kislo smetano,malce petršilja ali drobnjaka,dosoli in to je to..Da prste oblizneš vseh deset…Osvežilno ravno pravo za ta čas…aja zraven kani še nekaj kaplji oljčka,pa poprčka… (olivno,bučno.po želji ali navadno..ampak čisto malo)
Ojla, frikice na baterije, takole je tudi moja
ta starejša hčerka naredila solato, ampak ne
iz kumaric, temveč iz cvetače. Ma da dol padeš,
ejla, da dol padeš, okusno in osvežilno, da ni moč
povedati!
Tko, muca, zdej pa res nehi delat skomine, res no! In čisto resno! Sem pa pomislila, ejga, koko bomo me babnice (pišuka, mišon, koko to lepo zveni iz tvojega micenga in špičastega gobčka, ejga!), no ja, tko sem posmilila, koko bomo me nardile dober piknik: vsaka bo neki nardila, pol pa, ej, noben nau hotu domu, pa prste si bo lizal, pa futral se bomo do nezavest, pa ….. uf, njamsi, opsi, japsi, dapsi, hopsi, hapsi, …… ej, men se rola, zdej pa sem ugotovila, kaj se men dela! Men se rola, od samih dobrot se men rola …… to je to!
Aha, sem te pa ravno gor spraševala, če je
bilo ka s krompirjem? Oki, doki, ti sam vpraši!
Imamo me, eh, kaj bi, imamo me babnice še
polno takih in podobnih finih receptov!
A veš, kaj pa jaz obožujem? Nauš verjela: pečeno papriko, zelo ohlajeno, pol pa eno plast paprike, pa pol gor na drobno sesekljan česen in peteršilj in olivno olje in seveda sol po okusu, pa spet pečena paprika, tista maslena, rdeča, ki je tako polna in sočna, lahko pa tudi zelena podolgovata, je še boljša, tista je superca v dinji, no, pa greva naprej, pa spet plast paprike pečene, pa spet česen, peteršilj, olivno olje, sol in tako naprej, potem pa to pustiš stati v hladilniku kar nekaj časa, in tako pripravljene pečene paprike lahko ješ par dni. Paše paše, o pa kako paše, bela cesta!
Bemtiiiiiiiiiii… evo naš tenstan krompir……
V osoljeno vodo, srednje debel krompir in ga skuham na mehko….. V posodo dam nekaj masti…. ko se orenk ogreje dodam čebulco (ta belo), vmes omajim že ene dva krompirja… še orenk vroča.. peče ena roka, peče druga roka.. pihaš v roko in krompir, da se ti vse vrti.. k bi kadil špinel ;))) no, da nadaljujem…. Krompir majim sprot in ga sprot režem v posodo… ko je zadeva naseckana… orenk premešam in posolim in potem… mešam in.. mešam.. pa spet mal pomešam in še enkrat pomešam.. pazim da skoz kar neki mešam… če ni dovolj še enkrat pomešam in ko je.. pazi… na dnu posode nastala tista… skorjica… tko lepo.. rjava in tko lepo….prbita na dno.. je čas za krompirjev let na krožnik… in ko tenstan krompir razdelimo, je na vrh potrebno nastrgat tisto… skorjico, ki je prbita na dno…
Če se vam po takem tenstanem krompirju zahoče še po mesu.. ga ni čez dobrga govejega, kuhanega mesa…. pa da ne govorim, da prov fajn zraven paše še čežana :)))))
Jani je na srečo sit in danes ne bo delal… tenstanga krompirja :))))
To, to, to, to Jani, to jim delaj, to jim delaj, pa
bojo res vedli, kwa je ta prav tenstan krompir,
tisto, ja, da ga lupiš tko vročga, da zravno še
plešeš tango, uf, tisti je pol res čist ta prav. Mi
se tudi spulmo za tisto “prbito skorjico”, in da
jo laže stran postrgam, dodam tisto pikico juhice,
samo mejčkeno! Ja, in zravno hudimano paše kar tisti goveji mesek iz juhice, mau poporan, pa posolen, pa mau na putrčku zapečen, al’ pa tud’ ne! Koker je!
Bemtiš, Jani, jest sm pa zdej hudo lačna, in ko bi mi eden reku: a češ tenstan krompir, se prodam, res se prodam, prodam za ….. tenstan krompir!