pražen krompir
Julij Cezar, 12.12.2023 ob 19:45
Rok666, 12.12.2023 ob 19:20
Absolutno je!!
REstan krompir se dela le na en nacin….kropir, svinjska mast, cebula in sol……vse ostalo so vase debilne variacije…ki nimajo veze z restanim krompirjem…..tako kot je potica samo z orehi…itd
men je najbolj pomembno da zapečeš spodaj do porjavitve pa potem premešaš in tako ponoviš parkrat…. se moram nazaj držat da sploh kaj ostane za na krožnik 🙂
Pa čebula ne sme bit preveč površno nasekljana da bi bili veliki kosi notri.
Zalivam z jušno osnovo, ne delam pa ga na svinjski masti, bom poskusil naslednjič.
z občutkom, 10.12.2023 ob 20:17
Zame najbolj pomembno:
1. pražen krompir mora biti pražen in ne skuhan
2. osnova je krompir in ne čebula in mast
Zato ga delam tako da najprej skuham krompir v olupku, ga olupim in počakam, da se ohladi. Ali pa ohlajenega olupim. Šele nato ga z nožkom nalistam na ustrezne rezine. Nekje na nekaj mm debele rezine. Krompir ne sme razpadati pod rokami.
Potem na ponvi segrejem svinjsko mast brez ocvirkov, ne veliko, ker hočem pražen krompir in ne svinjsko mast z dodatkom krompirja. Dodam čebulo. Spet ne veliko čebule, ker nočem pražene čebule z dodatkom krompirja, ampak pražen krompir.
Ko se čebula popraži do svetlo rjave, dodam malo ocvirkov (ni pa nujno) in nalistan krompir, nato ga posolim, popopram. lahko tudi pikič česna v prahu, ampak res malo, ker česen ni sestavina praženega krompirja. Krompir pazljivo mešam, obračam, ker nočem da nastanejo nekakšni žganci iz tega krompirja in čebule…hočem lepo zapečen, popražen, našnitkan pražen krompir. Zalivanje po potrebi, ampak največkrat ni potrebno, odvisno od sorte krompirja. Nikakor pa ne sme krompir postati nekakšna brezoblična gmota razkuhanega in mastnega krompirja s čebulo. To zame ni pražen krompir.
Pražen krompir v bistvu sploh ni enostavno narediti, je treba biti pozoren na veliko stvari.
Tako ga je delala moja nona, stara mama, in ga delam tudi jaz. Tako ga po novem dela tudi sinova punca
To je pravi tenstan krompir, oz pražen krompir.
Nalistan, lepo spražen z pravo mero lepo opražene čebule in miniaturnimi ocvirki, minimalno. Ne premasten , in ne premoker. Konstitucija mora biti v razmerju, da ga oblikuješ s šeflo v kepice.
Dober pražen krompir je svojevrste umetnost, katerega marsikdo ne zna naredit ! Ali je čoft, ali premastno, žancasto, sama čebula , preveliki ocvirki …. skratka. … 🤐
Cebulo poprazim na maslu ali na masti, kar imam doma. Lahko se doda 1 strok cesna, ni pa nujno. Medtem se skuha cel krompir. Kuhanega se olupi, nareze na tanke rezine in doda preprazeni cebuli. Posoli. Vse skupaj prazi in veckrat premesaj. Ce se je prijelo kaj na dno, postrgaj in vrni v krompir. Zaliva se z nicemer, ker ne delamo poca, ampak prazimo krompir.
Julij Cezar, 10.12.2023 ob 19:03
Anonimno 9530, 10.12.2023 ob 18:55
Svinjska mast gotovo ni faktor za dober tenstan krompir!
SEveda je teslo zabito…..tri zadeve….cebula se preprazi na svinjski masti z ocvirki, nato krompir not…ga preprazit in stenstat in pol.pokrit z pokrovavko in pustit cca 10 min….kondenz ki ostane v piskru in ga vpije krompir naredi tud razliko da krompir ni suh…..zakaj soft daje zraven juho ve samo ona ker ne gre not nobena juha
Eni dajo juho, ja. Pol ni treba toliko maščobe.
Jaz sicer ob normalnih dnevih v letu zase ne delam tega krompirja, ker je to nekaj najbolj mastnega. Sem pa oba načina probala in je oboje ok, samo malo drugače.
Dam pa veliko masti in ocvirke in pol veliko čebule. Pa fajn slano mora bit in krompir z olupki kuhan in olupljen, sevrda. Fajn, da ohlajenega spečeš, lahko en dan starega. In pol če hočeš zaliješ z juho ali ne. In če hočeš, mal zažgeš.