Pražena jetrca


Jetrca (jaz najraje pripravim ali od janca ali pa telečja) zrežeš na čim tanjše lističe. Čebulo ravnotako narežeš na lističe. Na maščobi prepražiš čebulo in dodaš jetrca. Na hitro jih prepražiš, posoliš in popraš, vendar pazi, poper gre čisto na koncu sicer granijo in so kot žaganje. To je vse
Dober tek!

Jaz se pa enkrat ali dvakrat na leto pregrešim in naredim svinjske. Daš svinjsko mast, veliko čebule in jo počasi kar nekaj časa pražiš, nato daš noter na lističe narezana jetrca in jih pražiš deset minut. Če jih boš dalj, bojo trda. Proti koncu jaz dodam malo lovor list, malo marajona in malo rožmarina. Čist na koncu, ko jih že odstavim, pa posolim in popopram. MNJJJAAAAMMMM! Velik greh, vendar dober. Dober tek in LP!

Tudi pri nas imamo jetrca radi z veliko čebule. To vedno prepražim na olju, lepo počasi, da postane mehka. Potem dodam jetrca, svinjska ali telečja, ji prepražim, toliko da so tudi v sredini “kuhana”. Na koncu, ko je jed že končana, posolim, popopram. Lahko pa jim dodam tudi peteršilj in česen. Od volje pač.
lp


Goveja jetra so v redu, ce so od mlade krave ali bika. Celim potegnes dol belo opno in jih das za najmanj pol ure namakat v mleko. Potem jih poberes z mleka,drobno narezes, preprazis na veliko cebule, ter osolis in zacinis po okusu. Ce na koncu polijes z jajci, da zakrknejo, ne more biti nic narobe. Je pac stvar okusa.
Alenka



no pomoje če prepražiš čebulo, innato jetrca, in dodaš posebej zmiksan paradižnik in koncentrat (da postane omakca eatabilna), jo nato dodaš jetrcam in čebuli, mogoče še malce fižila a ne preveč čebule zarad izpustov vozračje, mora bit zadeva dobra…no grem zdej v štacuno mogoče bom dobil celo puranje jetrca…iz pivke


Na olju prepražimo do zlate barve na liste narezano čebulo in jo prestavimo na krožnik.
Nato na tem ne prevročem olju pražimo na tanko narezana jetrca, po potrebi dolijemo nekaj
kapljic vode, dodamo pol lista lovorja in potresemo z malo mlete kumine. Nekateri dodajo tudi malo česna. Popramo, solimo in skupaj s popraženo čebulo serviramo.
Seveda so dodane začimbe stvar okusa vsakega posameznika.

Najboljša so telečja jetra. Vedno moramo uporabiti vsaj toliko čebule kot tehtajo jetra. Najbolje jih je pražiti na maslu. Obvezno jih je potrebno olupiti in čim tanjše narezati. Začimbe dodamo po okusu, solimo pa vedno na koncu. Če upoštevate vse zgoraj našteto, jih boste jedli tudi tisti, ki vam sicer niso všeč.


