Pražena zelenjava
Meni je od vedno všeč mešanica, podobna kitajski varianti: čebula, por, paprika, korenje, gobe. Vse tanko narezano in zelo na hitro opraženo v zelo vroči ponvi ali voku. Jaz v ponev vlijem malo olja in pustim, da se ful razgreje, nato vržem not vso zelenjavo in pražim, vendar zelo malo časa, toliko, da zadiši in da se malo zmehča.
Taka kombinacija se mi zdi še nekako najbolj zdrava. Druga alternativa mi je zelenjava kuhana na pari: korenje, cvetača, grah, krompir, brokoli, por, janež. To skuham na pari, posolim in zabelim z žličko olivnega olja. Možnost je tudi, da tako narejeno zelenjavo poprašiš z naribanim parmezanom in gratiniraš v pečici.
šefica binka, 24.12.2012 ob 08:02
Skuhaš v slanem kropu in je – najbolj zdravo in naravno.
Lahko pa zabeliš z malo masla – ko odcediš, ali pa na maslu prepražiš drobtine, v to zamešaš kuhano in odcejeno zelenjavo……………………..
Pazi da zelenjave ne razkuhaš!
Kupljena – zamrznjena zelenjava=zanič!
Tudi pražena zelenjava nima več vitaminov in podobnih sestavin, je le pooglenela.
Na hitro popražena zelenjava ima bistveno več vitaminov kot pa kuhana v kropu. Najbolj zdrava je surova zelenjava, sledi pa zelenjava kuhana nad paro.
Če pražiš zelenjavo predolgo je zažgana in zanič. Ravno tako je zanič predolgo kuhana zelenjava. Je le razkuhana, brez vitaminov. Pač če je ne znate pripravit, ne za to krivit samo zelenjavo.
Za priloge k mesu mi delamo različne priloge. Otrokom so všeč cvetačin ali brokolijev pire. Zdaj pozimi naredimo dostikrat zraven brstični ohrovt ali toplo solato iz listnatega ohrovta ali potenstano kislo zelje. Poleti dostikrat naredimo popečene bučke ali melancane, kuhan stročji fižol.
Korenje redko kdaj kuhamo (ima več sladkorja), po navadi ga ribamo na solate.
Zelenjavo prazim tako, da najprej na olju poprazim drobno nasekljano cebulo. Cebulo najprej prazim pokrito, da se kuha v svojem soku, nato odkrito, da dobi malo barve. Nato pogosto dodam cesen, a ne vsakic, takoj ko cesen zadisi, kadar ga dodam, dodam zelenjavo, noter vrzem se nekaj zelisc in posolim. Vse skupaj prazim zelo kratek cas, da zelenjava ostane se cvrsta, in hkrati mesan. Zelenjave ne kuham, ker je taka zelenjava ponavadi vsa razkuhana. Namesto kuhane ze raje prilozim presno zelenjavo brez vsakih dodatkov.