Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika praženi mandlji

praženi mandlji

Zanima me, če kdo ve kako narediti pražene mandlje, tiste ki tako dišijo po Ljubljani. Tak vonj po praženih mandljih, oblitih s čokolado bi rada pričarala tudi doma.
Hvala!

Hej,Iris! ker imam prazene mandlje zelo rada,si me izzvala,ceprav nimam
veliko casa.
Jaz jih sicer iamam rada slane.Osnova je ista,le dodelava razlicna.

Najprej mandlje prelijes z vrelo vodo in jih pustis namocene nekako dve minuti,nato jih stresi na papir in drugega za drugim olupis.Nic tezkega;primes za en konec in s prstoma stisnes,pa mandelj skoci ven.
Ce se ti zdi to pretezko,kupi ze olupljene.
Dobro jih osusi v krpi in daj v narahlo z oljem namascen pekac v vroco pecico,da postanejo lepe zlatorumene barve.Vmes malo pomesaj.
Je po okusu se boljse,ce jih poprazis na olju kot krompircek in jih odcedis na p.servieti.Samo mesaj in ko dobe zlato barvo,takoj vzemi iz olja,da ne bodo prezgani. Jaz se tople osolim,premesam in ohlajene spravim v stekleno ali kovinsko posodo s pokrovom.Zelo dobro za k aperitivu in h coctailom.

Sladkih ,oblitih s cokolado pa nisem se delala.Jaz delam mindole-mandole
v sladkornem karamelu(kot jih prodajajo na raznih sejmih in v cirkusih).

V upanju,da bos dobila pomoc se za cokoladne mandlje lep pozdrav od Babi,ki je nekako na dopustu.

Babi,

Iris je po mojem mislil mandeljne v sladkornem karamelu (kot jih ti imenuješ mindole-mandole) in ne s čokolado oblite (morda jo je zavedel videz).

Sam sem pred leti (ko sem bil še mlad, ha ha ha) bil na Oktoberfestu v Munchnu in sem videl, kako te mandeljne pražijo kar na ulici in sem kasenje to poskusil doma (uspešno), ampak nisem prepričan, če sem si zapomnil vse podrobnosti.

Mislim pa, da gre zgolj za praženje mandeljnov in sladkorja na majnem ognju štedilniku v posodi na štedilniku. Sladkor počasi karamelizira, skrivnost pa je v stalnem mešanju mandeljnov (in sladkorja), karamela se tako počasi oprime mandeljnov. Mislim, da bi bilo pametno sladkor dodajati postopoma.

Babi, prosim popravi me!

Hej,Korl,na hitro dokler moji se spijo.Potem nimam vec veliko casa.

Jaz to uspesno delam tako(Po navodilih,ki sem jih dobila pri domacinih v Toscani .Tam to delajo za otroke pogosto.Prrvic sem delala pod nadzorom.)

12 dag sladkorja v prahu,12dag olupljenih mandljev,1 1/2 dl mrzle vode.

Postopek: Sladkor in neolupljene mandlje denemo v majhno kozico,polijemo to z vodo in kuhamo na plosci ter ves cas dobro mesamo
tako dolgo,da se gmota zacne gostiti in postajati belkasta. Potem kozico
malo odmaknemo na rob plosce,nato spet pristavimo in gmoto kolikor mogoce hitro mesamo,da postanejo vsi mandlji beli od sladkorja.Potem vse skupaj spet previdno segrevamo,da se del sladkorja spremeni v karamel in deloma orumeni mandlje; nato stresemo sladkorcke na kroznik in jih ohladimo.Ce se drzijo skupaj ,z vilico hitro locimo,ko so se topli.

Malenkost sladkorja se prime posode;tega lahko zalijemo z malo vode,prevremo in porabimo za kompot,ce seveda ni prezgan.

Zgleda malo zahtevno,pa ni,ko osvojis tehniko mesanja in kontrole.

Isto naredim tudi z lesniki ,indijskimi orescki in orehi(tu je trba se malo bolj paziti,ker se orehi hitreje poprazijo. Ko sem v Angliji za zimske praznike to dala na mizo,je indijski gost rekel,da ga spominja na domaco kuhinjo.

Upam,da bos uspesno uporabil recept v veselje otrok in odraslih sladkosnednezev. Sem bila prepricana,da bom nekaj casa ignorirala rac.,pa so me mandlji potegnili.

Zvecer odhajam v Toscano za nekaj dni.Pa-pa in lep dan vsem Babi

Najlepša hvala za pomoč obema!

Bom še danes poskusila, potem se pa javim s popolnim poročilom!

Hvala še enkrat!

Uspelo! Super so, samo drugič jih moram še malo bolj zapečt, ker prvič nisem imela poguma.
Tudi družina jih je pohvalila!
Hvala obema, iris

Ali so mandlji olupljeni ali neolupljeni?

jaz sem uporabile neolupljene, pa so bili super

Mako,hej! Malo pozno,ker me ni bilo.Sicer je odgovor ze prisel.Poglej pod danasnji moj post Lepo pozdravljeni! Babi

bojim se da se bi sladkorčki prijeli krožnika, ker če karameliziram samo sladkor, se le-ta zelo prime tako žlice in krožnika??

lp
Venus

Če je krožnik prej premazan z oljem, se karameliziran sladkor ne prime… Ko pa je enkrat strjeno, pa se tako več ne prijema.

Lp, mishika

hvala

Ni za kaj :))

Lp, mishika

Nič narobe če so namesto beli prišli ven rahlo rjavi? 😀
lp 🙂

New Report

Close