Prebranac
Meni osebno in mojim najbljižjim je najboljši ta iz konzerve, čeprav se izredno proti temu. Nikoli ne kupujemo golaža, nadevanih paprik, pasulja,……..iz konzerv in nikoli ne dajemo teh dodatkov za golaž pri kuhanju, ampak ta je pa vrhunski. V posodo ga streseš, daš v pečico in zapečeš. Zraven pa postrežeš suho salamo. To je vsa umetnost tega prebranca, pa še zelo dober je.
Hec, jaz sem pa mislila, da je samo meni všeč od Ete prebranac, a kot zgleda nisem edina.
To ti potrjuje, da je res dober. Imela sem pomisleke, ker je iz konzerve, vendar je zelo okusen.
Skratka, streseš ga v ali jeno ali keramično posodo, popečeš v pečici cca.20 minut in to je vse. Postrežeš s kranjsko klobaso ali suhim mesom, ali samega.
Kako se ga pa naredi, pa žal ne vem. Najbolje je, da goljufaš tako kot vsi.
Tudi jaz sem navdušena nad Etinim. Ampak ga dodam doma narejenemu prebrancu (ca. 1/3). Narediš ga pa drugače kot pasulj (brez česna!). Na olju prepraži VELIK čebule, narezane na koleščke. Ko je rumena, dodaj malo mike, prepraži, dodaj malo parad.mezge, pomešaj, dodaj malo mlete paprike in bel fižol. Po potrebi dodaj malo (!) vode (prebranec mora biti gost) in kuhaj da se zgosti. Soli skoraj ni treba ker je fižol že slan. Potem daš v ognjevarno posodo. pokapaš z malo olja (se lepše zapeče) in hop v šečico. Kakšnih 180 stopinj, kakšne pol ure. Na začetku lahko pokriješ z alu folijo, pred koncem pa jo odstrani.
Prebranec je še bolj simpl ko pasulj! Poskusi.
Tudi jaz sem bila navdušena nad Etinim prebrancom, potem pa sem poskusila narediti svojega in ga ne zamenjam. Za vse prste polizat.
Tudi jaz ga delam sama, a iz fižola v konzervi, že kuhanega torej,.
Boljši je zagotovo kot kupljen, ker ga bolj in po svoje začinim. Dodam še česen, lovor in čili, mi imamo radi pikantnega, med pečenjem pa dodam še zarezane polovice klobase, da se peče na vrhu. Pečem za vse v velikem pekaču.
Jemo s kruhom, lahko prej še kakšno lahko juho.
Jaz sem ga delala po temle receptu. Delala sem v glineni ponvi in menda je res bil dober (sama ne smem jesti fižola).
Lp,T.
Za veliko glineno ponev (15 obrokov) potrebujemo:
– 1 kg suhega fižola tetovca – preverjene kvalitete
– enako količino čebule
– 30 dkg slanine
– 3 štuce kranjske klobase
– 2-3 veliki žlici sladke rdeče paprike
– 1 čajna žlička hude rdeče paprike
– 2 dcl domače mezge
– sol (ali zelenjava v soli)
– sveže mlet poper
Fižol namočimo čez noč in ga drugo jutro skuhamo ter ohladimo v vodi. Očistiti in drobno nasekljati čebulo (ali mixer), jo dati v ponev, preliti z oljem in jo začeti pražiti. Ko začne cvrčati, dolivamo po žličko vode, to ponavljamo kakšnih 45 min, da dobimo kašasto zmes. Prepražimo da voda povre, ostane samo olje ter v to vmešamo rdečo papriko. Ta se ne sme zapeči, ker bo grenka, če pa ostane kaj vode pa se ne bo vezala. Dodamo mezgo, sol, poper in premešamo.
V drugi posodi narahlo (da se ne poškoduje) premešamo odcejen fižol in pripravljeno čebulo. Primerno veliko glineno posodo namažemo z oljem ter v njo stresemo fižol. Zalijemo ga z 2-3 zajemalkami kakšne juhe, če te ni bo dobra tudi voda, v kateri se je fižol kuhal. Posodo damo za pol ure v pečico (180), vmes pa pripravimo na pol centimetra debelo narezane klobase in slanino. Te v ponvi prepražimo samo po eni strani, ter jih damo na fižol enakoležno s prepraženo stranjo navzdol. V pečici pustimo še pol ure, ko se meso zapeče tudi na zgornji strani, vzamemo prebranac iz pečice.
Primeren je kot priloga k mesu na žaru ali odojku, lahko je tudi samostojna jed. Dober je tako topel kot hladen. V verziji brez klobas in slanine bi lahko bil tudi postna jed.
to ni prebranec ampak fižol z klobaso in slanino. V pravem prebrancu ni nič drugega kakor fižol in potenstana čebula, mleta paprika.[/quote]
Malo več pozitivizma prosim, smo le na forumu Prehrana.
Lahko zatrdim le, da je tole vsekakor bolje pojesti kot pa tistega iz konzerve, pa magari je Etin :).
Lp,T.
to ni prebranec ampak fižol z klobaso in slanino. V pravem prebrancu ni nič drugega kakor fižol in potenstana čebula, mleta paprika.[/quote]
Malo več pozitivizma prosim, smo le na forumu Prehrana.
Lahko zatrdim le, da je tole vsekakor bolje pojesti kot pa tistega iz konzerve, pa magari je Etin :).
Lp,T.[/quote]
kaj pa je negativnega v mojem postu?? a mi lahko razložiš prosim??