Najdi forum

prebranac

kako ga delate?? lp petra

če ti nihče ne odgovori ti jaz napišem ko pridem iz službe ob 17h
lp
Venus

Za nas ga delajo kar v ETI. Je super.
Siscer hrane v pločevinkah ne kupujemo, ta pa pade večkrat.
Potem ga pa dam pečt v pečico, pa mal klobase narežen notri in je ok. Pa eno veliko skledo solate zraven!

Lep dan

hvala ! delela ga ze nisem nekaj casa. ravno danes smo se pogovarjali o njem …kolikor ljudi-toliko variant!:)) rada bi se tukaj prebrala par variant- da se malo “razvajam” !:;)) lp petra

zdravo petra,

ravno včeraj sem razmišljala o prebrancu in se spomnila poletnega piknika, na katerem sem jedla odličen prebranac. Od gospe, ki ga je naredila sem dobila simpl recept: veliko čebule (3-5 velikih) narežeš na lističe, potenstaš in nato dodaš pločevinko ali dve prebranca od ETE, nato zapečeš. Zelo dobro, bil je tako njamski kot pri Čadu. Zraven pa pleskavica, kajmak, solata … njami…

Lp, Ines

Mi tudi Etinega jemo, le prepečemo…..je zelo okusen…

Pozabila sem vprašat. Ali mora biti glinena posoda nujna, da prepečem že pripravljen prebranac?

Ne, mi imamo stekleno.

V bistvu sem zelo proti konzervam, ampak od Ete je carski.
T.

Ni nujno, je pa verjetno bol okusno ( mogoče samo zaradi izdleda).
Mi smo ga pekli v glineni (za vsakega posebej) in v jena posodi, pa ga ni nikdar nič ostalo.
Dober tek

Grem an sonce, v vrtec na kostanjev piknik!
čao Meta

Prebranac je “prost ko pasulj”:

Beli tetovski fizol namocis (najbolje cez noc) in skuhas malce manj kot obicajno – da je se cvrst. Sol kot obicajno, lovorjev list.

Nato veliko (!!!) cebule – na primer vsaj 3/4 kg za pol kg surovega fizola sesekljas (multipraktik je zakon), prazis na olju, dokler cisto malo ne porjavi. Takrat dodas nekaj strokov strtega cesna, lovorjev list, žlico navadne ali po zelji ostre mlete paprike, premesas, takoj odstavis z ognja, da se paprika ne prezge.

Nato v pomasceno posodo (litozelezna, glina, jena) nalagas fizol in cebulo v plasteh, na vrhu naj bo cebula. Pokrijes (ce posoda nima pokrova, z alufolijo), peces pri 180-190 stopinjah kake pol do tricetrt ure – ko stopi mascoba na vrh, je peceno.

Nebesko!:))

pozdravcek,

proxima

Jaz pa delam takole:

na malo maščobe prepražim dve veliki čebuli, ob koncu praženje posujem z rdečo mleto papriko (kar precej, da je lepo rdeče barve). Medtem odprem dve ta mali konzervi fižola (ali pa ga že prejšnji dan skuham in pustim v vodi), jeno posodo namastim, potresem z drobtinami in naložim eno plast fižola. Narahlo posolim in popopram, prekrijem s plastjo dušene čebule, tudi to malo posolim, nato spet plast fižola, čebule in na vrh plast fižola. Res pa je, da je moja jena posoda manjša, lahko pa daš tudi samo eno plast čebule vmes. Fižolovo vodo prestrežem v posodo, tudi to rahlo dosolim (pač po občutku) in prelijem čez fižol toliko, da je gornja plast fižola do polovice v vodi. Dam peči v pečico na 180 stopinj in pečem tako dolgo, da voda deloma izpari.
Dober tek.

P.S.
Priznam pa, da se v sili tudi jaz poslužim Ete….:-)) Sploh, ko se mudi in je lakota prehuda….:-)))

Hej vsem deklicam! Poleti sem dobila recept iz Srbije z vsemi zelisci vred.
Ga bom napisala,da vidimo,ce se razlikuje od tistega,ki ga delamo me.
Recept pride zvecer,ker se mi mudi.
Lep soncen dan,kot je pri nas,pa se burja piha in ulice so pometene Babi

proxima,tvoj mi zveni zelo “echt”.)) malo sem se res pustila “razvajati”..;) nekaj podobnega /po spominu/ sem delala pred casom!! hvala!! cakam pa se na babi!!! lp petra

Ena od stvari, ki mi jih je zapustil oče so tudi nekateri recepti. In tale je eden od njih.

SRBSKI PASULJ

1kg belega fižola
prekajena svinjska reberca
vodo po prvem vretju odliješ in naliješ vročo vodo in dodaš;
veliko sesekljane čebule
sesekljan česen
ostro in sladko papriko
feferon
lovor
skuhaš do mehkega in dodaš
sesekljan petršil
majaron
in če je potrebno zgostš z malo moke, ki si jo ražvrkljal v vodi

ko je bil pasulj kuhan, ga je preložil v glineno posodo, dal plast pasulja nato pa plast doma pečenih rdečih paprik in pokril še z eno plastjo, nato pa v pečico, da se je lepo zapekel
Lep pozdrav vsem na forumu

imam ze dva dobra!! hvala!! lp petra

Hej! To ni srbski pasulj,kjer je tudi meso,ampak”Gravce natavce”.
Makedonska jed.

500g tetovca(velik bel fizol)
1kg cebule
olje,pekoca rdeca paprika,poper,posuseni plodovi nepekoce rdece paprike,nana in Vegeta ( ce jo uporabljate),drugace nekaj domace mesanice (petersilj,cesen…vse pretlaceno),sol

V vodo das fizol,da zavre,potem vodo odlijes in dodas novo vroco vodo in kuhas do mehkega.(Jaz dam malo popra v zrnju,strok neolupljenega cesna, lovorov list,kaksen mesnati list sladkega janeza-potem odstranim.)Solis proti koncu kuhanja.

Narezes cebulo(ne predrobno) in jo poprazis na vrocem olju ( ali kdor zeli na masti),da dobi lepo barvo.

V ognjevarno(glineno, jena)posodo nalozis plast fizola,nanjo plast preprazene cebule,posujes s papriko v prahu,dodas poper,suho papriko,nano in alternativno Vegeto ali domaco mesanico.
Tako zlagas in zakljucis s fizolom.Vsebino posode prelijes z oljem(mast)),v katerem se je prazila cebula.

Peci 30 minut v pecici ogreti na 200 stopinj C.Na koncu lahko res kratek cas gril,za bolj zapeceno skorjico.

Nana- jaz sem si prevedla meta.Popravite,ce ni prav.

Pri Cadu smo nekateri jedli brez mesa,drugi so narocili zraven klobaso z zara- po zelji.

Lepo je tudi,ce ima vsak v svoji posodici.

Preprosto,dobro za hladnejsi cas,ki pocasi prihaja.

Lep pozdrav Babi

Babi in Proxima, zdej sta me pa malo zmedli. Kakšna je potem razlika (če sploh) med prebrancem in “Gravce natavce”? LP Daša

Hej,Dasa! Saj zato sem napisala.V bistvu iste jedi imajo pac razlicna imena.
Primoz bi rekel,kaksna je razlika med pidoci in dagnjami.
Pred leti je bil pri Kopru lokal,kjer si dobil mojo opisano jed samo pod tem imenom.Nikoli nismo jedli prebranca,vedno samo Gravce natavce.
Razlika je samo ta: V Nisu dobis Prebranac,v Makedonji pa Gravce natavce.
Vsaj jaz tako razmisljam.

Zdaj sem se spomnila se na vic.
Gost se je pritozil natakarju,da ni v piscancjem paprikasu dobil niti koscka piscanca.Pa mu je natakar lepo odgovoril:” Saj v srbskem pasulju tudi ne boste nasli nobebega Srba. Lep pozdrav Babi

V srbski kuharski knjigi pa se dela prebranac takole:
Fižol daš v vodo in pustiš, da zavre. Nato ga odcediš. Sedaj v visok lonec
izmenično polagaš plast fižole, plast narezane čebule, posuješ s soljo, poprom, rdečo mleto papriko, zopet fižol….itd, dokler ne porabiš vseh sestavin. Potrebno pa je kar veliko čebule. V lonec naliješ toliko vode, da so sestavine prekrite in daš kuhati. Ko zavre, zmanjšaš temperaturo na štedilniku in pustiš, da zelo počasi vre. Kuha pa se kar nekaj ur. Včasih so to kuhali kar čez noč. Seveda to ne pride v poštev, ker je elektrika draga.
Jaz sem ga kuhala čisto počaci 5 ur. Ko je kuhan, ga naložiš v glineno skledo, preliješ z čisto malo olja in daš v pečico, da se zgornja plast malo zapeče. Je res prav super.
Jedla pa sem ga tudi pri Čadu, vendar so ga tam zgostili z moko.

hvala vsem! naredila bom prebranac ali tavce na gravce!:)) lp petra

Pripravila še ga nisem, če boš ga ti, pa poročaj.

50 dag belega fižola tetovca
3 veliki paradižniki
1 velika zelena paprika
2 para kranjske klobase ali meso (dimljeno)
50 dag čebule
ščepec mete
vegeta
sol
poper
2 žlici Fanta za pasulj (v 2dcl mlačne vode)

Fižol skuhamo, paradižnik narežemo na kolesa, papriko narežemo na lističe, čebulo narežemo na tanka kolesa.

V pekač, najbolje glinast, namazan z maščobo, položimo plast čebule, plast fižola, plast paradižnika, plast paprike, plast klobas ali mesa in začinimo (poper, vegeta, sol, meta).

Postopek ponavljamo, dokler so sestavine.
Na vrhu polijemo Fanta za pasulj.
Pečemo 1 uro ali več pri 250 stopinjah. Prebranac je pečen, ko vsa tekočina povre in se na vrhu naredi skorjica.

Se mi zdi preprosto, kje sem ga dobila ne vem, bom pa ga naredila kmalu, ker se mi že cedijo sline.

LP

ena Nataša

Babi ne uporablja šumnikov – in se mi zdi, da je prišlo do majčkenega nesporazuma. 🙂 Namreč, makedonska različica fižolove jedi se imenuje gravče na tavče – fižol(ček) v posodi(ci) bi bil približen prevod.

Hej,Jozica! ne morem jih uporabljati,ker imam pac tako tipkovnico(prenosni racunalnik).V zacetku sem vedno napisala,kje naj bi bila stresica.Za prevod hvala,res nisem vedela,kaj pomeni.
Lp Babi

————————————————-
ne morem jih uporabljati,ker imam pac tako tipkovnico(prenosni racunalnik)
————————————————-

Ne, ne, nisem zato napisala. :-)) Videla sem, da so nekatere potem tudi pisale brez strešic… tem je bil namenjen popravek. Za prevod sem pa jaz tudi izvedela šele včeraj.

New Report

Close