Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis precednik

precednik

A je možno, da obstatajo določeni ljudje, ki mislijo, da je beseda “precednik” pravilno napisana? Spomnila sem se celo, da sem videla to besedo celo pred nekaj leti na naslovnici nekega pomembnega časopisa.

Mislim, da dejansko taki primerki obstajajo, čeprav mi seveda ni jasno, kako je to možno za nekoga z dokončano vsaj osnovno šolo.

filip, tudi ljudje s srednjo šolo NEBI še vedno pišejo skupaj

Luna, na žalost vidim tudi precej izobražencev (tudi doktorjev), ki ne bi pišejo skupaj. A ni žalostno?

Ne vem zakaj in kako nekatere stvari, naucene ze v osnovni soli, kasneje pri nekaterih grejo v pozabo.

V prvem razredu sem v maju imela narek lusnega in njim primernega teksta, v katerem so bile besede: ne bo – nebo; si je – sije; se je- seje…
Seveda so bile povedi smiselne in otrok je tocno vedel, kaj pomenijo.

Med letom smo imeli veliko povedi z uporabo teh besed. Povem vam, prvicrvi so to krasno obvladali . Lp

prvi črvi že, ker imajo s šolo veselje, potem pa, starejši ot so, bolj jim je vse skupaj balast.

Ja, “nebi” je tudi ena taka beseda, ki me precej zmoti, ko jo vidim. Lahko bi dodali še “gdaj” ali “gdo”….

Aja, kot sem že enkrat napisala v enem postu, sem nekoč videla nelektorirano disertacijo in me je skoraj kap. Po slovničnih napakah, po tem, kako so bili stvaki narejeni (ne repa ne glave), bi si človek mislil, da avtor ni imel končane niti osnovne šole.

Ko poslušam oz. berem sedanje najstnike in 20-letnike, imam včasih občutek, da so šolo kar prešpricali. O “ne bi” se jim ne sanja, prav tako ne vedo, da je razlika med “mogla” in “morala”, za vejice sploh še niso slišali ali pa jih postavijo pred čisto vsak ki ter da, četudi nima smisla…

Sploh na raznih forumih človeka kar oči začnejo boleti od hudih slovničnih napak. Žalostno je to, da jim je takšen način izražanja “kul” in se niti malo ne potrudijo za slovnično pravilnost. So današnje metode učenja čisto zgrešene, je slovenski jezik postal nekaj postranskega ali kaj se dogaja?

Car

Ne vem, če res obstajajo ljudje, ki mislijo, da je tak zapis pravilen (očitno, da), lahko Ti pa povem, da je napaka pravzaprav precej smiselna. Nesrečni sklop ds se zaradi nezvenečnosti s-ja izgovarja kot ts, c je pa zlitnik iz ravno tega sklopa. Izgovor je potem tak, kot je, večina pa itak ne razmišlja več o predsedniku kot o nekom, ki ‘sedi pred’ ostalimi.

Vsekakor pa gre za napačen zapis, ki bi ga lektor časopisa kar moral opaziti.

New Report

Close