Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prečna flavta

Prečna flavta

Danes je bila naša velika sprejeta v glasbeno šolo, in to kar takoj na prečno flavto. Prej so nam rekli, da se da flavto izsposojati, zdaj jo je treba kar kupiti!

Poleg tega, da nimamo od 100.000 naprej, me moti, da naj damo toliko denarja, in potem niti ne vemo, če bo sploh hotela vztrajati na tem inštrumentu. V bistvu je hotela igrati drug inštrument, in ni bilo prostora.

Kdo ima izkušnje s igranjem prečne flavte?
Mi lahko kdo svetuje, kje bi se dalo rabljeno kupiti?

Hvala za vsak nasvet.

Pozdravljena, Andromea?

Koliko je stara vaša punčka? Najbolje je sicer vprašati njeno učiteljico ali učitelja, kakšno flavto priporoča. Mogoče bo začela na plastično flavtico ( Fife), ki pride v poštev prva 2-3 mesece, v tem času pa se pokaže, koliko volje in veselja učenka ali učenec ima. Ta flavtica stane cca 2000 sit in je zelo priporočljiv pripomoček za začetek, ravno v izogib takojšnjemu nakupu dragega inštrumenta. Je pa odvisno od učitelja, če to flavtico za začetnike uporablja.
Uporabne informacije o rabljenih inštrumentih najdeš tudi na http://www.flavta.com

Lep pozdrav
AnaP.

Kot da bi se vrnila v svoje otroštvo. Želela sem si igrati na klavir, pa je bil prostor za vpis samo še pri prečni flavti. Začela sem jo igrati v 5. razredu osemletke in nikoli mi ni bilo žal za to odločitev, saj sem flavto takoj vzljubila in je ne bi zamenjala za noben drug inštrument. Flavto sem imela najprej sposojeno od “pleh muske”, že čez eno leto pa so mi starši kupili novo, na katero še danes rada kaj zaigram, še najraje skupaj s svojo hčerko, ki se uči violine 🙂
Vseeno povprašajte v glsbeni šoli, kako bi si flavto izposodili, malce poglejte na bolhi za rabljeno, mogoče bi vam znali svetovati tudi v trgovini z glsbenimi inštrumenti.

Ojla, pri nas pa najprej začnejo s kljunasto (blok ) leseno flavto, običajno pa v 3. razredu glasbene pa s prečno. Plastika odpade. Cene kljunastih za začetnike so tam okrog 14.000.
Moja hči je zdaj v 2.razredu kljunaste flavte in očitno jo glasba veseli, ker pridno (in brez prisile) vadi.
Kot je povedal njen učitelj, je tak postopek zaradi dihanja, pa tudi prečna flavta je precej težek inštrument za začetnike v primerjavi s kljunasto.
Na vašem mestu bi šla rajši v to varianto.
Očitno ima vsaka šolo svojo prakso.

Lahko vam – moj hoče igrati tubo.

Bod vesela, da ni kontrabas… al pa bobni:)

T

Razumem vašo dilemo. AnaP je dobro svetovala. Veš, pri pihalih in trobilih je tako, da ustnike ipd. dajemo v usta, ob ali pod usta – zato je idealno, če ima vsak svoj instrument. Nikoli nisem igrala instrumenta koga drugega, ker se mi je to preprosto upiralo.
In kaj je narobe, če hoče igrati tubo, loti???
Igram pri zelo pomlajeni godbi, kjer fantje odlično igraje vse instrumente – tudi tiste “težje”, prav na tubi imamo v 5 letih že drugega eksperta, oba uživata in dosegata lepe rezultate tudi na državnem tekmovanju. Meni ju je veselje poslušati, gledati in igrati z njima :)))))

Če imaš kje v bližini pleh muziko, bi jo mogoče oni lahko posodili, pri nas se je to dalo dogovoriti, s tem, da je zaželjeno začeti tudi igrati pri njih – seveda po določenem času.

Punca je stara 8 let, in bo šla v prvič v glasbeno. Smo tudi hoteli začeti na kljunasti flavti (jo že imamo in tudii jaz znam igrati) ampak ni več prostora, tako kot tudi lansko leto ne. Poleg tega pravijo tukaj na šoli, da blok flavta ni perspektivna, naj raje takoj začne na prečni!

Učiteljica priporoča Yahamo 211. Nova je okoli 150.000 rabljena pa polovico!
Plastika odpade.

Groza! Sposoditi se pa ne da, vsaj za zdaj še nisem nič našla.
Še kakšne ideje?

Kot ti je bilo že svetovano – povprašaj pri kakšni bližnji godbi (če poveš od kod si, ti lahko pomagam s kontakti); vsi naši instrumenti so pri podmladku in članih!
LP

Iz občine Dobrepolje. Sem že vprašala, pa ni bilo nič…
Hvala!

Mislim, da sva se napačno razumeli. Ne govorim o plastični kljunasti, ampak o plastični mali prečni flavtici imenovani Fife.
Na tej flavtici se otrok nauči dihanja, pravilnega nastavka, artikulacije in prvih prijemov, rokovanja s samim inštrumentom. Imamo tudi odličen učbenik avtorice Liz Goodwin, imenovan The Fife Book, ki ga je v slovenski jezik prevedla Bogomila Mrdjenovic. Po cca 2-3 mesecih preidemo na pravo flavto in otrok spretnosti, pridobljene na flavtici samo prenese na “ta veliko” flavto.
Uporaba te flavtice za začetnike je novost ( pribl. 4 leta) od učitelja samega pa je odvisno, če se odloči za to varianto.
Vem, da imajo pri Avtotehni v Lj. možnost plačila na obroke (1o) in v 2-3 mesecih bi se moralo pokazati, če bo tvoja punčka flavto resno zagrabila ali ne. Če se kasneje izkaže, da flavte ne bo igrala, jo lahko vedno prodate, saj je povpraševanje po rabljenih flavtah veliko.
Če je tvoja punčka drobne rasti je varianta, da kupite flavto Jupiter model Prodigy, ki je manjša in bistveno lažja od prave flavte. V poštev pride max tri leta, prodajajo jo pri Hartman na Vošnjakovi v Ljubljani. Lani je stala 95 000 sit. Vendar se morate o nakupu tega modela obvezno posvetovati z njeno učiteljico, saj spet zahteva nekaj elastičnosti s strani učitelja.

Drugače pa- Salomonov oglasnik, pri čemer ti svetujem veliko previdnost oz. poskušajte se dogovoriti z učiteljico, da rabljeno flavto, ki jo nameravate kupiti, preizkusi. Kupovanje rabljene flavte za začetnika, ki flavte ne more preizkusiti, je sila tvegano početje, zato je dobro, da inštrument pred nakupom preizkusi strokovnjak.

Lep pozdrav
AnaP.

pozdravljena Ana P. če še bereš ta forum te prosim za knjigo o učenju prečne flavte da si jo prekopiram, oziroma da mi jo prodaš.

hvala in lp
barbara

waw

lol

KDO JE LOL166?!!

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 2936, 10.04.2022 ob 14:04

waw

Ma ste bledavi.Tema je stara 17 let!

Ja bodte vesele da ni duda:)

bodte vesele da ni nič

bodte vesele da ni DJ