pred vpisov v gimnazijo
Naša punca se želi vpisati na Viško gimnazijo.
Ima dobre ocene, od 120-tih možnih točk za 7. in 8. razred jih ima 114.
Nimam predstave, kakšne so njene realne možnosti za vpis.
Doma se ne pogovarjamo o možnosti, da ne bo sprejeta (ima sicer pripravljen plan B), vidim pa, da se sošolci samo še grebejo za te preklemane točke (no, vsaj tisti, ki ciljajo na gimnazije).
Včeraj je nekdo tu napisal, da naj bi se na Vič prijavilo za razred več učencev, kot je razpisanih prostih mest – ravno za toliko, kot je letos mest manj.
Uf, komaj čakam, da bo julij in bo histerija z vpisom in s točkami mimo.
Kako je pa pri vas, ki imate devetošolce?
takole ti povem, naša je bila v OŠ odlična vsa leta, res je brihtna punca, zna, niso le ocene neko merilo, to ti naj bo jasno, ker če je imela kaj v OŠ šenkano, bo v gimnaziji hotro realna ocena. Torej, če punca ni brihtna in zna slučajno nek predmet le za realno 3 in ne šenkano 5, se zgodi v gimnaziji to hitro enka. Gimnazija ni hec in zato gredo tja res le najboljši učenci in še od teh se hitro pokaže kdo je pameten, brihten in priden za učenje in kdo ne, petke iz OŠ nastanejo hitro trojke ali še nižje. če ve kaj bi počela v življenju sicer, svetujem izbiro kake srednje šole in gre nato lahko naprej kamor želi, ne nasedat da z srednjo šolo nima za naprej enakih možnosti kot gimnazijec, seveda jih ima, se bo pa malo več namučila po srednji šolo, da dobi izbrano fakulteto in bo ležerno delala 4 leta srednjo šolo, kot gagala 4 leta gimnazijo.
V gimnaziji se zahteva veliko več, žal…in če tega ne znaš sprejeti, si izberi drugo šolo, vsi predmeti so zahtevni in potrebujejo znanje! seveda se da tudi gimnaziji delat lažerno z dvojko, trojko, samo ali je otrok to pripravljen sprejet, kajti za 4 ali 5 se moraš truditi, razen če nisi mali genij;)).
Dobro, iz gimnazije sedaj delati neko znanost, je pa tudi malo preveč. Naša je na gimnaziji, se uči, ampak umira pa tudi ne :-)) Če bo tvoja hčerka kasneje študirala, bo za vpis rabila maturo in definitivno jo bo lažje odpisala z znanjem 4 let gimnazije (pa četudi bo tam imela 2 in 3) kot pa z znanjem srednje šole. Tako pač je.
Imaš povsem pridno zmožno hčer, ki (in tole je pomembno!!!) si želi iti na VIško gimnazijo. Torej, spremljajte kako bo s pikami in to je to. Ima tudi plan B, super. Ni ga bolj bednega občutka, kot da ne greš tja, kamor si si res želel………..
Ne bi rada odpirala nove teme, zato se bom kar tukajle prišpičila (upam, da avtorica posta ne bo huda). Tudi moj sine se je vpisal na gimnazijo (nima veze katero, je pa klasična). V OŠ zelo dober učenec, ocene niso podarjene, ker se to na naši OŠ ne dogaja…v to sem prepričana, ker dobijo tudi najboljši učenci in otroci zelo vplivnih staršev tudi trojke in dvojke….
Me pa zanima naslednje: tisti, ki imate otroke že v gimnaziji…kakšne ocene dobivajo vaši? Če so recimo bile petice v OŠ, kako je G pri enakem vložku učenja?
A je res najbolj kritično prvo polletje? Nekateri pravijo, da padajo enke, kot po tekočem traku.
Sin se sicer ne uči rad, ampak ve, da je to njegova obveza. Učne navade- sprotno učenje- je osvojil šele v 7. razredu ( prej je vse ostalo v glavi iz šole), tako da mislim, da tu ne bo težav, ker dobro ve, da se je potrebno sproti učiti…
Prosim, za kakšne vaše izkušnje.
Hvala!
Pri enakem vložku učenja bo pogrnil na celi črti. Razen, če se v OŠ nadpovprečno veliko uči.
Jaz se recimo v OŠ sploh nisem učila, je zadoščalo, da se doma prebrala snov in sem znala. V gimnaziji se je pa začelo dogajat, da kakšne stvari pri pouku nisem razumela in se je bilo treba doma poglobit in pogruntat. To je učenje in tega se morajo otroci šele naučit.
Na začetku bo težko, saj je pri vseh. Samo naj sin ne obupa in ti ne paničari, če bodo na začetku slabe ocene. Vseeno je preskok velik in nekaj časa traja, da pogruntaš nov sistem.
Moja je na Viču. 2. letnik. V OŠ vedno odlična. Ocene so pri nekih predmetih padle za 1 oceno, pri nekaterih ostale enake. Največ težav je imela in jih še ima pri kemiji in biologiji, ampak tam imajo slabše in slabe ocene večina iz razreda. Se pa uči kar dosti več kot v OŠ, saj je tam lahko snov samo prebrala, tu pa se je treba kar poglobit.
glej, v razredu moje hčere dobivajo tako petke kot cveke. pri vsakem testu je tako in na polletju ni bilo pretirano veliko negativnih. pa so skoraj vsi v razredu bili v OŠ odličnjaki.
torej ne gre za posploševat. pri nas se uči, veliko je tudi na računalniku, veliko je zunaj. pa ima štirice, tudi kakšna petka pade. v OŠ se res ni veliko učila, je pa delal vse sproti in tudi sedaj je tako. iz pogovorov vem, da se sošolci/ke učijo zadnji trenutek, veliko jih ravno tisti dan zboli. zato se ne čudim slabim ocenam.
na splošno pa velja, da kdor je imel v OŠ vsaj bronasta priznanja iz tekmovanj bi moral tudi gimnazijo izdelat.
Malo spremljaj spletno stran Gimnazije Vič, sigurno bodo objavljene točke in število vpisanih.
Sicer pa ti za primerjavo lahko povem za Gimnazijo Poljane, ki je nekako enakovredna ponavadi po vpisih in številu vpisanih. Tiso število točk, ki je še sprejemljivo trenutno je 114. To je še spodnja meja. Lahko je na Viču drugače.
Vse to se lahko spremeni, ker je še možnost prepisovanja do 15. aprila. Pa seveda je zelo pomembno doseženo število točk v 9. razredu.
Drugače te pa razumem. Mi skozi vse to šli lansko leto. Samo se k sreči nismo toliko tresli, ker je bila vsa leta odlična in v treh letih zgubila le 2 točki. Je pa stresno tako za otroke, kot starše.
Ampak ne sekirajte se, saj, če slučajno ne bi bila sprejeta je še veliko gimnazij v Ljubljani, ki imajo nižji prag za vpis.
Srečno.
Mislim, da so generacije vsako leto manjše in lani, če se ne motim Vič ni imel omejitev vpisa. Končni prepis bo možen tudi septembra, saj tako je bilo na Bežigradu, ko je hči dobila novega sošolca celo oktobra…..
Hči je letos v 1. letniku in ji gre zaenkrat odlično, ima nekaj štirk in eno trojko a prevladujejo še vedno petke. Predvidevam da bo na koncu odlična in da bo imela tam ene 3, 4 štirke, vse ostalo pet. V OŠ je imela kar nekaj zahtevnih učiteljev, doma je tudi dost delala, sedaj pa je mogoče malo več poglobljenega učenja, kot pa v OŠ, a neke hude razlike v času učenja, pri njej ni. Odvisno od otroka. Hči je pri vpisu imela vseh 130 točk iz OŠ in ni imela težave z vpisom. Razmišljala je o Viču in Poljanah, na koncu pa izbrala Bežigrad.
Zaupaj otroku da bo prišla tam, kjer si želi in jo pri tem le podpiraj. Prepričana sem da vam bo uspelo! Srečno!
Tudi sama imam 114 točk in se želim vpisat v gimnazijo vič, ampak me zaenkrat ne skrbi ker po mojem izračunu pridej gor še vsi tisti do 109 točk.pa tudi če bi se vsi te iz bežigrada, ki imajo več točk in najbrž nebojo sprejeti prepisali na vič bi še vedno ostala noter.
Mislim pa tudi da je poljanam letos kar zrastlo povprečje, ker imam tudi sama sošolke in sošolce, ki se ne vpišejo na vič zgolj zaradi tega, ker naj bi bili na viču bolj ”piflarji”, ampak mene to nič ne skrbi, manj konkurence zame.