Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Predčasno prenehanje porodniškega dopusta zaradi pogodbe

Predčasno prenehanje porodniškega dopusta zaradi pogodbe

Spoštovani!

Morda se bom brala kakor moje predhodnice, se opravičujem, če ste podoben odgovor že kdaj zapisali. Iskala sem zapise v iskalniku in sem našla podobne situacije, pa vseeno …
Moj problem je sledeč: 15.8.2005 nastopim porodniški dopust. Šefica je zahtevala, da se vrnem z njega, ko mi poteče pogodba za določen čas (pogodbo mi je podaljšala 1.4.2005 za dobo enega leta), torej 1.4.2006. Izkoristila bom 8 mesecev porodniške.
Ker pa bi imela težave z varstvom otroka (star bo dobrih sedem mesecev), me zanima, če ima šefica pravico prekiniti moj porodniški dopust z odpovedjo, če se ne vrnem na delo, takrat, ko bi ona želela, torej 1.4.2006?

Hvala za Vaš odgovor!

Pia

Delodajalec seveda nima pravice prekiniti starševskega dopusta in vi ga lahko izkoristite do konca, če želite. Ampak v vašem primeru sploh ne gre za prekinjanje starševskega dopusta oz. za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Vam bo pogodba s 1.4.2006 itak prenehala, ker je pač sklenjena za določen čas in ne zato, ker bi jo delodajalec odpovedal.

Šefica vam je samo ponudila možnost, da s tem datumom z vami sklene novo pogodbo o zaposlitvi, če se boste seveda s tem strinjali. V tem primeru bi morali prekiniti starševski dopust in se vrniti na delo. Če pa te njene ponudbe ne boste sprejeli, lahko normalno izkoristite starševski dopust do konca. Če si želite izkoristiti ponujeno moćnost, bi mogoče otrokov oče do konca izkoristil starševski dopust?

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close