Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine predkupna pravica stavba

predkupna pravica stavba

Pozdravljeni.
Mi lahko prosim razložite glede predkupne pravice na stavbi.
Naj opišem primer:
Sem lastnik ene parcelne številke stavbe (približno polovica stavbe), ki je razdeljena na dve parcelni številki. Obe parcelni številki sestavljata zaokroženo celoto stavbe z isto številko stavbe. V naravi je to objekt z enim prostorom, ki med sabo ni ločen fizično (glede na to da stoji na dveh različnih parcelah, različnih lastnikov). Sedaj sosednji parcelni lastnik prodaja omenjeno njegovo parcelo drugi osebi. Zanima me ali imam kot lastnik iste stavbe (druga parcelna številka) predkupno pravico na parceli, ki jo prodaja sosednji parcelni lastnik? Stavba je enotna nepregrajena, skupna kritina,…
Upam, da mi lahko kdo odgovori oz. svetuje kam naj se obrnem glede predkupne pravice v mojem primeru.
Hvala!

V kolikor je narejena parcelacija, se pravi, da imate VI in SOSED odlocbo, potem NI predkupne pravice niti za vas, niti za soseda.

A tako. Najlepša hvala za odgovor.

Če prav razumem, je zemljišče razdeljeno, stavba na njem pa ne in je v solastništvu? V tem primeru imaš predkupno pravico za stavbo in te mora prodajalec obvestiti o prodaji – ker z zemljiščem se hkrati prodaja tudi tisto, kar je na njem.
Kam se lahko obrneš za natančnejše pojasnilo za konkretni primer, pa v bistvu ne vem. Mogoče na notarja, ta ne bi smel odobriti pogodbe, ne da bi preveril, kako je bilo s predkupno pravico. A vaša občina morda uveljavlja predkupno pravico za zemljišča? Tudi banke običajno preverijo take stvari.

Samo eden od zadetkov na to temo, zdaj si po ključnih besedah lahko malo več poiščeš tudi sam:

http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1700

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close