Predlagam akcijo – prijavljajte vse, ki neopravičeno parkirajo na prostorih za invalide
Kdo lahko dobi parkirno karto invalida
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/66-clen-parkirna-karta
Parkirno karto se lahko izda naslednjim upravičencem:
1. osebam, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60 % telesno okvaro;
2. osebam z multiplo sklerozo;
3. osebam z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30 % telesno okvaro;
4. težko duševno prizadetim osebam, ki jim je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb;
5. osebam, ki imajo najmanj 90 % telesno okvaro zaradi izgube vida;
6. mladoletnim osebam, ki so težko telesno ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju ter
7. zdravstvenim službam, socialnim službam in invalidskim organizacijam, katerih delavci obiskujejo
Vsakega, ki mu ni mar in ne uposteva parkirnih mest za invalide, bi prosila, da se za en teden vsede na invalidski vozicek in zivi tako, pa seveda cel teden opravlja vse, kar je treba.
In ne, sama nimam karte, a se v zivljenju nisem parkirala avta na njihovih mestih in resnicno upam, da mi nikol ne bo treba.
Sem mama gibalno ovirane deklice in kadar jo vozim okrog, parkiram na mesta, rezervirana za invalide. V vašo debato se ne nameravam spuščati, bi pa ob tej priložnosti želela sporočiti lastnikom bmwjev, da bmw znak na vozilu še ni zadosten dokaz za invalidnost in da si morajo parkirno karto za invalide urediti na prometnem oddelku upravne enote. Tam dobijo obrazec, ki ga nesejo k zdravniku, da jim označi vrsto invalidnosti, potem ps s tem obrazcem, svojo sliko in par evri lahko zaprosijo za karto..
Ko se ti bo nekam zelo mudilo, pa bodo vsi drugi parkplaci zasedeni, zraven pa frej 5 invalidskih, boš morala tam parkirat. Ampak eni menijo, da ti lahko čakaš in čakaš da se prosto mesto sprosti, invalid ne sme oz ne more, pa četudi samo slabo sliš ali vidi – ja tudi taki imajo izpite in parkirne kartice. 10 invalidov hkrati še nikoli nisem videl v trgovini.
Ampak zanimivo, pred našim Merkator centrom na parkirišču dostikrat postavijo šotor (za razne akcijske prodaje) ravno čez nekaj parkirnih mest za invalide. To pa nobenega ne moti. Pa pozimi, ko tam parkira sneg tudi nobenega ne moti. Moteče je samo, če kdo od zdravih tam parkira. Le zakaj?
Ti jaz povem, iz fovšarije, ker morajo malo dlje it, pa bi se maščevali in znašali nad sočlovekom , pod izgovorom skrbi za invalide. Ko pa sneg tam parkira, pa ne bo noben od teh zaskrbljenih lopato v roke vzel.
Megaboy, se mi je ze mudilo, sem ze zamudila … a na parking za invalide nisem in ne bom parkirala nikoli, ce ne bom imela karte (kar pa upam, da ne bom potrebovala nikoli).
In prav zanimivo, pred nasim Mercatorjem nikoli ne postavijo sotora, drsalisca, stojnic… na parking za invalide.
In ravno zate sem prej zgoraj prilepila, kdo lahko parkirno karto dobi – nekdo, ki ne slisi, ki mu manjka prst na roki ali je “samo” na pol slep, je ne more dobiti.
Imamo invalide! VSE JIM dopuščamo, VSE jim pomagamo, VSE smo zgradili ….
Predvsem pa so VSEGA oproščeni!!
– NE morejo čistit
– NE morejo NIČ
– lahko imajo po hodnikih vse
Ko je pa treba kaj skupaj stopit, so pa striktno proti! 🙁 Vsi siromaki, na sociali….
Jih ne premakneš za milimeter! Samo svoje pravic poznajo.!! Se delajo prijazne, vlečejo vse, kar se vleči da –
ko je pa nekaj za skupnost, se pa neha!
Glej, na srečo nimam teh težav, vendar na ljudi, ki zasedajo parkirne prostore takim, ki bi jih res potrebovali, gledam z gnusom. Tako, da jaz bom take prijavljala, še bolje pa bo, če nas bo več.
Ti pa naredi enako, če drugega ne, pa takemu osebku malo podrsaj avto s ključem, bo verjetno že vedel, kje jo je fasal. Morda pa mu bo tudi kapnilo, zakaj.
Imate pač drugačen Mercator. Pri našem je šotor večkrat postavljen, in to del ravno na invalidskih parkirnih prostorih. Ampak kar se mene tiče ni panike, jih še vedno dosti ostane seveda zvečinoma prazni.
Ne vem koliko % invalidnosti je za manjkajoč prst ali roko, vem pa da je od kolega oče skoraj slep pa karto ima, okol ga vozi pa sin. Pa sicer že nekaj časa nazaj sem bral od ene, ki ima nevemkako pokvarjen vid, da si ji nenadoma poslabša ali kaj, se je pritoževala da jo ljudje grdo gledajo ali jo nadirajo, ko parkira na mestu za invalide, ker ona je invalid in karto ima, ampak ljudje tega ne vedo ker izgleda zdrava. (le kdo je takšni ki slabo vidi dal izpit?) Skratka hotel sem rečt, da je veliko invalidov s kartami, ki sicer so invalidi, ampak ne take sorte, da bi potrebovali invalidsko parkirno mesto, tako kot ga potrebujejo tisti na vozičkih. Tisti ki slabo vidi, sliši ali je brez roke, ali ima duševno motnjo gre lahko tudi nekaj metrov več peš tako kot vsi ostali.
Teh invalidskih parkplacov je veliko preveč. Saj vsi vidimo da so skoraj vedno prazni.
Hudiča vem da ni ravno najboljši primer, ampak na avtobusu tudi odstopimo sedež starejšim, ampak če ni nobenega starega tam, pa lahko sedimo.
Evo o tem sem prej pisal, sama zloba, privoščljivost.še maščevala bi se in delala škodo……..
Kolikokrat si pa vzela lopato v roke, ko je na invalidskem parkungu parkiral sneg, ko te tako skrbijo invalidi?
Boš prijavila tudi, ko bo trgovina na invalidski prostor postavila šotor? Če mi daš mail, ti lahko naslednjič sporočim lokacijo.
Pič*kica! Je 8 parkirnih mest! VSI prazni. In en parkira…. ima že razlog. Še vedno jih je 7 frej!!!!!
In ti bi prijavljala?
Pa kdaj imaš sploh cajt gledat, kam kdo parkira? Pa kdo je prizadet. Pa kdo ima nalepko?
A si mogoče že kdaj videla, da je bilo vseh osem placov zasedenih in invalidi niso mogli iz vozila??
Pa tudi če je bil en sam par plac!!
NO POVEJ! Resnično ste bolani s temi placi za invalide.
Zaradi nedovoljenega parkiranja na invalidskemu parkplacu še ni nihče umrl. kvečjemu je kdo moral malce počakat ali se sprehodit nekaj metrov več peš, pa še to samo, če so bili tudi sosednji invalidski parkingi vsi zasedeni (kar je redkost)
Jih je pa mnogo umrlo že zaradi prehitre vožnje, telefoniranja med vožnjo, utrujenosti……
Kaj je zdaj hujši prekršek? napačno parkiranje ali to kar sem omenil v drugem odstavku?
Megaboy, soseda tudi parkira na parkingu za invalide,kadar svojega slepega oceta pelje kam, on kot slep itak ne more voziti. In v takem primeru, kadar je on zraven, to sme narediti.
Enako stars, ki pelje otroka, ki ima npr.cerebralno paralizo. Ne pa otroka, ki se ne zna hoditi, za take imajo ponekod posebna parkirisca za starse z otroskimi vozicki (so ravno tako oznaceni).
In ne, primerjava z avtobusom ni primerna primerjava – tam vidis nekoga, ki prostor potrebuje, med nakupovanjem med policami pa ne vidis, da nekdo potrebuje prostor pred trgovino.
In ce ze pravis, da lahko nekdo pac naredi par korakov vec, bodi to ti, ki nimas fizicnih tezav.
Na banki dela invalidna gospa. V strogem mestnem jedru. Kjer je dobit parkirno mesto prava sreča.
No, ona ima svoje parkirišče! Tik pred vhodom. Kdo pa je ona – nasproti 100-tinam ljudi, ki isto hodijo v službo?
Kaj če bo teh več?
Kaj če ta invalidna gospa lažje pride v službo, kot neka mati, ki razvozi še 3 mulčke po vrtcih in šoli?
Aja, ona lahko…. pa še vesela naj bo…., ker ji zdravje služi!! 🙁
Da bi pa tej gospe (invalidni) plačali taksi, ali sl. avto, ki vozi direktorčke po sestankih – to pa seveda ni možno!
In kako je invalidna bančnica striktna – NE, na mojem parkplacu ne bo nihče!
Saj vem, da MON nikoli ni bil ravno zbirališče cveta inteligence slovenskega naroda. Zato tole ne pišem tistim, ki se jim zdi normalno parkirati na mestih za invalide, niti tistim, ki nikakor ne morejo razumeti, za kaj hudiča so trgovci naštempljali toliko rumenih označb pred trgovino. Ti tako ali tako ne bodo razumeli. Pišem tistim, ki označbe spoštujejo. Kot zanimivost, katero morda še niso poznali.
Načrtovalci parkirišč morajo pri svojem delu uporabljati tako evropska strokovna priporočila, kot slovensko zakonodajo.
Strokovna priporočila velevajo izgradnjo najmanj enega parkirišča za invalide na vsakih 50 običajni parkirišč. Če je običajnih parkplacov manj kot 50, morda biti vsaj eden za invalide. Če jih je več kot 400, se do tukaj uporabi prvo navodilo (razmerje 1:50, se pravi 8 parkirišč), od 400 naprej pa razmerje 1:100.
Slovenska zakonodaja pa je pri tem še nekoliko bolj zahtevna. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavbah določa, da mora biti kar 5% parkirišč namenjenih invalidom. Torej razmerje 1:20 namesto strokovnih priporočil, ki predlagajo 1:50. Ob upoštevanju podatka, da je v Sloveniji registriranih okoli 1 milijon avtomobilov, hkrati pa je izdanih okoli 20.000 parkirnih kart za invalide, je realen delež invalidov med vozniki ravno 1:50.
Podatki torej kažejo, da Slovenska zakonodaja zahteva 2,5x več parkirnih mest za invalide od realnih potreb. Definitivno je to svojevrsten nesmisel, ki pa ga je potrebno spoštovati, dokler velja. Kogar moti tolikšno število parkirnih mest za invalide naj se zadeve loti zakonito. Pravilna pot je namreč sprožanje pobud za spremembo že 12 let starega pravilnika, ki ne odraža več realnega stanja na terenu. Saj imate poslance ki ste jih volili, pa pritisnite nanje. Pri tem bi bil moj predlog, naj odvečna parkirišča namenijo mamicam z vozički, saj so pri vse bolj objestnih in raztresenih voznikih, te prelahka tarča za hudo nezgodo.
Tisti pa, ki si pri parkiranju jemljejo v šerifovski maniri pravico parkiranja kjerkoli v svoje roke, so zgrešili državo. Slovenija ni Vietnam. Ali pa ustanovo. Trgovina ni umobolnica. Tja namreč spadajo težje mentalno moteni osebki.
Mogoče je pameten, ampak je izven teme. Tema je o prijavljanju tistih, ki nedovoljeno parkirajo na prostorih za invalide, ki jih je nekajkrat preveč. Ali je na vsakih 20 prebivalcen nekdo na vozičku? Pa tudi tisti na vozičkih se ne vozijo tolk okol kot zdravi.
Je pa ta prekršek močno prenapihnjen, od parkiranja na invalidskih mestih ni še nihče umrl. Do drugih prekrškov, od katerih posledično ljudje umirajo (telefoniranje, prehitra vožnja….) ste pa zelo tolerantni.
Sicer pa pri avtorici posta in pri teh ki tolčete po kršiteljih ne gre za skrb za invalide, gre za željo izživljanju nad sočlovekom, nadvladi…napačno parkiranje je samo priročen izgovor. Kajti ko pozimi na teh mestih parkira sneg, pa ne bo vzela lopate in jim skidala prostor. Takrat zaseden parkplac nikogar ne moti.
Je prej en lepo napisal, vtikujete se, ker je en nedovoljeno parkiral na invalidski parkplac, risali bi po plehu, slikali, prijavljali….čeprav jih je zraven še 7 frej.
Da je mogoče invalid sopotnik, je pa že preveč za tvoje možgane, a ne?[/quote]
Seveda je lahko, vendar mora biti vsak avto, ki je parkiran na mestu za invalide oznacen z oznako na vidnem mestu v avtu. Toliko.[/quote]
Resnično upam, da boš kdaj v takem stanju, da se boš komaj premikala, potem pa hodi čez celo parkirišče. Toliko.
Karta za invalida se nanaša na osebo, torej na invalida, ne na prevozno sredstvo in se lahko koristi za parkiranje samo takrat, ko prevoz koristi invalid. Na njej so vsi podatki, na koga se nanaša, skupaj s sliko.
Torej, ko se invalid pelje kot sopotnik, se takrat, ko se vozilo parkira, na vidno mesto postavi to dovoljenje.
Dovoljenje se dobi na občini na osnovi zdravniške dokumentacije.
Sem ravno pred kratkim vljudno opozorila eno mlado in poskočno avšo, ki je takole parkirala, pa je bila samo nesramna, avta pa ni umaknila. Zakaj bi se torej spuščali v konflikt, saj zato pa plačujemo policijo?
Že zgornji odgovori veliko povedo o značaju in morali teh osebkov in je popolnoma očitno, da se z njimi ne da komunicirati, torej obstaja samo ena pot.
Mogoče je pameten, ampak je izven teme. Tema je o prijavljanju tistih, ki nedovoljeno parkirajo na prostorih za invalide, ki jih je nekajkrat preveč. Ali je na vsakih 20 prebivalcen nekdo na vozičku? Pa tudi tisti na vozičkih se ne vozijo tolk okol kot zdravi.
Je pa ta prekršek močno prenapihnjen, od parkiranja na invalidskih mestih ni še nihče umrl. Do drugih prekrškov, od katerih posledično ljudje umirajo (telefoniranje, prehitra vožnja….) ste pa zelo tolerantni.
Sicer pa pri avtorici posta in pri teh ki tolčete po kršiteljih ne gre za skrb za invalide, gre za željo izživljanju nad sočlovekom, nadvladi…napačno parkiranje je samo priročen izgovor. Kajti ko pozimi na teh mestih parkira sneg, pa ne bo vzela lopate in jim skidala prostor. Takrat zaseden parkplac nikogar ne moti.
Je prej en lepo napisal, vtikujete se, ker je en nedovoljeno parkiral na invalidski parkplac, risali bi po plehu, slikali, prijavljali….čeprav jih je zraven še 7 frej.[/quote]
Če se kdo izživlja v tem primeru, se to primerki kot si ti. Tebi se ne bo zgodilo nič hudega če boš 5 metrov peš naredil, niti ne bo katastrofa, če boš porabil 5 min več svojega (očitno s tvoje strani precenjenega) časa.
Tole o 7 frej pa trobiš non stop …
Dodam še to.
Ker vozim avto, ki je večkrat tarča obrekljivih fovšljivcev, naj povem, samo zato, da ga vozim zaradi VARNOST!, ker če ne bi imela italijanskega sranja v času nesreče, ko se mi je oseba nesposobna vožnje, zabila v rit in mi povzročila to kar mi je, te karte in prostorov za parkiranje ne bi rabila!