Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PREDLOGI S ALI Z

PREDLOGI S ALI Z

a je kje kakšna stran zpravili ali preverjanjem kdaj je s in kdaj je z pred besedo

Pred P T K F S Š H C Č sepiše S.

s je pred besedami, ki se začnejo s črkami: s, h, š, k, f, c, p, t, č.

He he, Aida, sva pa istočasno pisali! 🙂

ta suhi škafec pušča

pred vsemi soglasniki, ki so uporabljeni v prejšnjem stavku se uporabi S, po čemer lahko ugotoviš, da je v tvojem stavku zgoraj vsaj ena napaka.

Če pa si to težko zapomniš, pa še vedno obstaja slovnični pregledovalnik besana, ki ti bo take napake zelo hitro našel.

vtipkaj not z pravili in poglej, kaj ti bo napisalo

Moje skromno mnenje:

Z: a, b, d, e, g, i, j, l, m, n, o, r, u, v, z, ž.

S: c, f, h, k, p,s, š, t.

Mogoče se motim?

Lep pozdrav in veliko sončka,
Kaja

Pomagaš si lahko pa s stavkom TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA (prečrtaš samoglasnike a, e, i, o, u) – vse besede, ki se začnejo s katero od črk v tej povedi (razen samoglasnikov), imajo pred seboj predlog S.

Hehe, županski kandidat Arhar to najbolj obvlada. On naprimer pravi “z sabo”. Ampak on lahko, ker je Slovenec…:-)))

Kaj pa: Cestar Čisti Fige Hudih Konj Pred Staro Šolo Tam 🙂 hehe, tale stavek je meni ostal iz OŠ, pa ga ne bom nikoli pozabila.

Česar ne moreš lepo, brez težav skupaj (tako rekoč brez predaha) izgovoriti, tudi ne uporabljaj napisano skupaj, na primer:

z sestro ali s zidarjem.

Slova napisal:

>
>
> Česar ne moreš lepo, brez težav skupaj (tako rekoč brez
> predaha) izgovoriti, tudi ne uporabljaj napisano skupaj, na
> primer:
>
> z sestro ali s zidarjem.

Zato vsi, ki uporabljajo napačen predlog, tega še posebej poudarijo, saj drugače te besedne zveze sploh ne morejo izgovoriti. Zato se vse skupaj sliši še bolj grozno. Arhar je res odličen primer za napačno uporabo predlogov z in s.

Ne samo Arhar, ampak večina raznoraznih dr. in podobno tituliranih osebkov, ki se pojavljajo v javnosti. Groza! Me kar ušesa zabolijo, ko jih slišim.
Drugače pa res izgovori besedo s predlogom skupaj in boš videla, če je prav. Nekateri s tem nikoli nimamo problemov ;))

New Report

Close