Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Predlogi- zgodovinska tematika – 2. svet. vojna

Predlogi- zgodovinska tematika – 2. svet. vojna

Pozdravljeni!

A ima mogoče kdo kakšen predlog za branje knjige z zgodovinsko tematiko, v bistvu roman, ki bi bil pisan po resničnih dogodkih, malo poljuden, malo zgodovinski, pa mora bit o 2. svetovni vojni…

Ima kdo kakšen predlog?

tone svetina – ukana

Menuet za kitaro na 26 strelov-Zupan.
Iskanje drugega- Capuder.

Miloš Mikeln: Poročnik z Vipote.

Ne vem, koliko je po resničnih dogodkih, ampak po tem branju so mi zadeve partizani/domobranci malo jasnejše…

trilogija MODRI BICIKEL
francoske avtorice , na žalost sem pozabila ime
res super roman

Idej malo morje – le ne vem, kaj te najbolj zanima – gre za partizane ali za 2. svetovno vojno v ” svetovnem ” merilu. Predpostavljam, da to slednje in ti torej tukaj navajam seznam:

Alistair MacLean: 1. Na jug mimo Jave
2. San Andreas
3. Navaronska topova
4. Orlov grad
5. Križarka Ulysses

(Harry Patterson: Orel je pristal (nemski nacrt ugrabitve Churchilla – obstaja tudi film)

Leopold Trepper: Velika igra (vohunska mreza rdece armade v zah. Evropi v 2. sv. v.)

Pierre Closterman: Veliki cirkus (avtobiografski roman pilota)

Gregory Boyington: Črne ovce (avtobiografski roman ameriškega pilota na daljnem vzhodu)

Eric Williams: Leseni konj (beg angleških vojnih ujetnikov iz taborišča v Nemčiji)

Tako – upam, da bo za začetek dovolj…

Če pa te zanima kaj zelo specifičnega, kar vprašaj – gre namreč tudi za moje zelo priljubljeno branje.

Najlepša hvala za predloge. Bomo kaj izbrali sigurno, me pa zanima mnenje o (če si prebral):
– Kavelj 22
– Hitlerjev osebni zdravnik
– 42 atentatov na Adolfa Hitlerja

Pa še to- a Orlov grad je tisto Orlovo gnezdo, kjer je imel Hitler svojo ”poletno postojanko”- se torej navezuje na Hitlerja?

Ariela,

Kavlja 22 nisem bral, sem pa gledal film. Meni osebno (ampak to je seveda cisto subjektivno mnenje) ni bil prevec vsec.

Orlov grad – kolikor vem (knjige nisem bral, vem, da obstaja tudi v slovenskem prevodu, zato sem ti jo napisal), gre za grad v juzni Nemciji, v katerem so bili zaprti ujeti britanski oficirji – zgodba se plete okoli njihovega pobega. Zadeva torej s Hitlerjevo rezidenco v Berchtesgadnu na Bavarskem nima nobene zveze.

Knjigi Hitlerjev osebni zdravnik in 42 atentatov na Hitlerja sem prebral in ju obe tudi imam doma. Sta zanimivi, ce te zanima ozadje 2. sv. vojne in Hitlerjevo zivljenje, ni pa v njiju zelo veliko akcije, ce si morda to mislila.

Ce te sicer zanima kaj vec o Hitlerju, obstaja v slovenskem prevodu zelo obsezna biografija (kakih 600 strani) – Allan Bullock: Hitler (ki pa je napisana bolj zgodovinsko in ne kot roman).

Zanimivi knjigi, ki sem ju pravkar spomnil, sta tudi:

po resnicnih dogodkih: 900 dni obleganja Leningrada – avtorja ne vem na pamet – (ce te zanima tudi dogajanje na ruski fronti)

in

Kruto morje – Bitka na Atlantiku, pisana z vidika mornarja na angleskem rusilcu, ki spremlja konvoje in lovi nemske podmornice.

kaj pa knjige Jamesa Jonesa?
Od tod do večnosti
Tanka rdeča črta

Simon and the oaks, Marianne Fredriksson (v originalu svedsko, tole je naslov svedskega prevoda, ne vem pa ne, ce obstaja v slovenscini).

Curzio Malaparte KOŽA, o tem, kako so Ameri uleteli v Evropo na jugu italijanskega škornja; Michel Tournier JELŠEV KRALJ, o rojevanju fašizma, o koncentracijskem taborišču in nazadnje o gradu, kjer so pred koncem vojne urili se nepolnoletne mulce za boj v vrstah Hitlerjeve vojske; Branko Ćopić, PRIGODE NIKOLETINE BURSAĆA, humorno in neposredno; Ciril Kosmač POMLADNI DAN in seveda BALADA O TROBENTI IN OBLAKU.

Hmmm, kje začet?

ZIMSKA VOJNA (to je zame najboljši roman II. svet. vojne, govori pa o fantastičnih podvigih male in slabo oborožene finske armade proti 15-kratni ruski številčni premoči)

Ken Follet – IGLA (zelo dober vohunski triler, po njem je bil posnet tudi film),

STALINGRAD,

Hans Hellmut Kirst – 08/15 (gre za več delov s tem naslovom in in prav vsi so odlični; od Kirsta se splača prebrat vse kar je prevedeno v slovenščino, te kar potegne)

Buchheim, Lothar-Günther – PODMORNICA (saj verjetno poznaš film o U-96)

…te mi trenutno pridejo na misel.

New Report

Close