Predpogodba pri prodaji nepremičnine
Prodajam nepremičnino, kupec je predlagal predpogodbo, v kateri je določena cena nepremičnine in pogodbena zaveza, da bo kupec nepremičnino kupil najkasneje v 3 mesecih po podpisu predpogodbe. Meni je malo čudno, zakaj ne direktno pogodba, kjer bi bila tudi navedena ara (ki je v predpogodbi ni), kupec pa pravi, da predpogodbo potrebuje zaradi najema kredita. Ker sem že večkrat tako kupovala kot prodajala nepremičnine – vedno so bili vmes tudi krediti, pa smo vedno vse uredili direktno s kupoprodajno pogodbo, brez predpogodbe, mi je to malo čudno.
Ima morda kdo bolj sveže izkušnje z najemanjem kreditov pri nakupu nepremičnine in zahtevami bank glede pogodbe in predpogodbe?
V kolikor kupec ni sposoben zadeve sfinancirati trez predpogodbe, verjetno nima smilsal se več truditi z njim.
V kolikor se že gre tako igrico, bi jaz vsekakor zahteval člen o ari (10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) , saj ste praktično blokirani za nadaljno prodajo.
Jaz sem kot kupovalka sklenila predpogodbo, ker stanovanja ni bilo mogoče prevzeti takoj. Na banko sem pa najprej, za pripravo vse dokumentacije, šla z overjeno predpogodbo in kopijo kasnejše pogodbe (neoverjeno), ob podpisu pogodbe z banko in na naroku sem pa seveda morala imeti overjeno KP pogodbo.
Ne vidim nobene škode v podpisu predpogodbe. Mogoče je kaka zanka, da ne vem zanjo?