Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Predporočna pogodba

Predporočna pogodba

Ste morda s svojim partnerjem, bodočim možem naredili preporočno pogodbo? Kaj menite o tem, se vam zdi stvar ok ali ne?

Cherubino

Jaz osebno mislim da je to čisto nepotrebno. Sicer pa je vse stvar posameznika.

In kaj naj bi predporočna pogodba vsebovala?

Pri nas je predporočna pogodba brezpredmetna, ker imamo drugačne zakone in je tam tudi urejeno, kako se razdeli premoženje v primeru ločitve. Povsem drugače pa je to urejeno v ZDA. Zato situacija ni nikakor primerljiva…
Pa sploh ne vem, zakaj mislite, da imamo vse enako kot v ZDA?! Gre za čisto drug pravni sistem.

Lp.

Meni se zdi smiselna v primeru, da eden od partnerjev poseduje večje premoženje. če pa kot povprečni slovenčki imamo vsak na knjigi tistih borih par miljončkov, potem ne vidim smisla, da delamo pogodbo o nečem česar tako ni. če pa bogastvo na eni strani je, potem je to vsekakor pametno. Večje je premoženje, bolj je pametno.

Pri nas predporočne pogodbe ne obstajajo in jih ne moremo sklenit in tudi če jih, niso veljavne.

Tole si si pa malo izmislila Strela. Ja seveda obstajajo. Še notar ti jo overi.
pa sej si lahko izmisliš pogodbo za karkoli…če maš notarjev podpis je vse veljavno.
Predporočna pogodba je dobra stvar, sploh za ljudi, ki čisto brezglavo stopajo v zakon. To je moje mnenje.

kolk js vem niso veljavne..sodnik deli vse 50:50

Za informacijo: nama je pa župnik pri zapisniku za poroko rekel, da če imava predporočno pogodbo se ne moreva cerkveno poročit (je neke vrste zadržek), ker s to pogodbo izkažeš dvom o resnem namenu sklenitve zakonske zveze za vse življenje, kar naj bi cerkvena poroka bila.

Župniki marsikaj rečejo!!!!!!!!!!!!1

Strela, tu s ga pa mim pihnla. Pogodba se lahko sklene skoraj o čemerkoli, biti mora overjena in administrativno ustrezna… Normalno, da ni obrazca z tem nazivom, kar je daleč od tega , da ne bi obstajala.

Mislim,da je smiselna, če ima en partner veliko premoženja. Samo ne kot večina ljudi, nekaj denarja, pa kmetijo in dober avto.
Pogodba je smiselna, ko gre za toliko premoženja, da bi ti lahko omogočil življenje brez dela.
Takšno premoženje pa je tako redko v Sloveniji. Tudi ko vidiš mercedese je vse na puf.
Tisti, ki pa res imajo pa verjemi da poskrbijo za to, da svoje premoženje zavarujejo.

OK, saj ni važno ali se da ali je veljavna, po moje je bistvo zakaj se sklene.

Sama si ne predstavljam, da bi mi moj pred poroko rekel, naj narediva predporočno pogodbo … To se sliši že nekako tako: Ko se bova ločila …
Mogoče razmišljam malo staromodno, vendar bi takrat res premislila, zakaj se sploh poroča z mano.

Midva sva poročena dober mesec in pol. Dala sva se pooblastiti na banki, imava bančne kartice drug od drugega, skupaj se pogovarjava kaj bova kupila inp. To še vedno ne pomeni, da nimava vsak “svojega” denarja, vendar nama je denar od drugega dosegljiv. In predporočna pogodba nama ni prišla niti na misel (čeprav sem jaz lastnica stanovanja, on pa ima res veliko plačo). Zakaj le?!
Ne vem, kako razmišljate druge, ampak midva sva si še pred poroko obljubila, da se bova v kriznih trenutkih pogovorila ne glede na vse. ker sva preričana, da si vsaj toliko dolgujeva tudi v prihodnosti, če bi šlo karkoli narobe.

LP

Vem, da rečejo marsikaj… Tudi poročijo marsikoga… Sem samo za info, ker je ravno ta debata…

Eno stanovanje pa pol miljona neto na mesec je daleč od razloga za predporočno pogodbo. Če bi se šlo za resnično premoženje, pa brez skrbi, da bi tudi ti razmišljala drugače.

Da se jaz neki dodam: po mojem mnenju – kdor razmislja, da bi sklenil predporocno pogodbo, naj se raje vprasa, ce se sploh hoce porocit oz. ce je izbranec res pravi. Ne glede na to ali ima eden vilo v New Yorku in jahto na Maldivih ali pa samo propadajočo kmetijo z eno kravo, je po poroki vse od obeh. A res ne veste, kaj je fora poroke? Za kaj se sploh porocate? Tisto o cerkveni poroki je pa res. Predporocna pogodba je zadrzek za cerkveno poroko in ni kr neki, kar je zupnik reku. Ce se vam zdi to tok mim, se pac ni treba porocit cerkveno, saj vas nihce ne sili!

Se opravicujem za tak “napad”, ampak me take stvari kar malo razjezijo. Seveda ne pravim, da ste konkretno vi taki, ampak se pa najdejo.

Pa brez zamere!

Premoženje, ki je bilo pridobljeno pred poroko je osebna last (ne skupna). Če se ločiš se deli samo premoženje, ki je bilo pridobljeno, odkar sta skupaj. (Poročena ali izvenzakonska skupnost).
Tako da predporočna pogodba nima veze. Premoženje, ki je bilo pridobljeno v zakonski skupnosti, se deli na pol. Pa še to se lahko dokazuje, kdo je več vlagal in ta več dobi.

Predporočna pogodba je pogodba med dvema, ki jo skleneta za čas preden bosta poročena. Ko sta dva že poročena, sta v zakonski zvezi, kar pomeni, da ne potrebujeta nobene pogodbe, ali pa tudi v primeru, ko delitev 50:50 ne bi bila pravična.

Predporočna pogodba je zelo koristna v primeru, ko sta dva “na koruzi” in je na enega izmed njiju pisano njuno stanovanje ali avto npr. Če se ta npr. smrtno ponesreči, lahko drugi s predporočno pogodbo dokazuje izvenzakonsko partnersko zvezo.

Razlog, da dva prenehata biti skupaj ni samo ljubezen. Če pa že pride do prepira – vsak si prizadeva, da ne bi – , je ponavadi prepozno in pametna razsodnost (“kaj je čigavo in zakaj”), vedno odpove.

Od 1 januarja 2019 je predporočna pogodba možna tudi v Sloveniji. Končno.

Kakorkoli ste že zaljubljeni, imejte v vidu, da se dva od treh zakonov končata z ločitvijo. Zato podpišite predporočno pogodbo in preprečite, da bi vas kdorkoli izkoriščal ali poskusil uničiti ob prenehanju vajine zveze.
Oseba s katero ste se poročili ni ista oseba s katero se boste ločili. Oseba s katero se boste ločili bo praviloma bistveno bolj maščevalna, nasilna, zagrenjena, škodoželjna, kot tista s katero ste se poročili

Tako bo vaše delo ostalo vaše delo in vaše premoženje vaše premoženje. Če pa vam nasprotna stran reče, da, če vztrajate pri podpisu predporočne pogodbe, potem je nimate radi.
To pomeni, da vas želi ali okrasti, ali pa vas želi spraviti v kletko, kjer boste morali plačati, če boste želeli izstopiti iz zaradi alkoholizma, droge, nasilja, nezvestobe, lenobe ali podobnega neprimerne zveze.

Pozdravljeni,

Sem novinarka TV Slovenija in za TV Dnevnik pripravljam reportažo o pogodbah o ureditvi premoženjskopravnih razmerij oziroma t.i. predporočni pogodbi. Imamo tukaj kakšen par, ki razmišlja, da bi to storil, bo oziroma je že? In bi bil pripravljen to pvoedati tudi v kamero? 🙂

Lp
Sabina

New Report

Close