prehitra menopavza
A je katera tukaj, ki jo ima….
Kdaj ste jo ‘dobile’
Prvi znaki?
Kako ste najprej opazile?….
Kakšno je zdravljenje….
No pri meni so se pojavili naslednji znaki…. eni prej eni pozneje nekako pa vsi v zadnjih 4-5 mesecih…
vročinski polivi ponoči, nespečnost,
nabiranje maščobe okoli trebuha,
razdražljivost,
nezanimanje za spolnost – želim pa si objemanja in stiskanja….
pekoč vroč urin
dosti blažje menstruacije, ki so trenutno že vsak 20 dan
spahovanje
povečano število dalk po zadnji strani nog, bradi….
a ima to sploh kaj veze z menopavzo…..leta pa pozneje…
Hvala vsem
Bolj razmišljaj v tej smeri in se ne daj odpraviti z diagnozo “prezgodnja menopavza”, ker imaš tud take kerlce od ginekologov, ki ti pri 35 skomignejo in rečejo – ja, mal prezgodaj, a … NE, TO JE PREZGODAJ . Saj se zgodi, a je res redko in ni normalno.[/quote]
Se strinjam.
Moja mama je tudi zgodaj dobila M, ampak je bila v meni sele malo pred 50., tako da zahtevaj ugotovitve tvojih tezav in naj ti meno zabremzajo vsaj do 45., ker pri 35ih to ni normalno!
Ne sprašuj več, temveč se naroči k zdravniku. Morda že danes k splošnemu in mu povej VSE, če nedrugega, je tvoja kvaliteta življenja na psu in ja, preiskave bodo. Vsaj ščitnica za začetek.
Potem pa še k ginekologu (boš tako ali tako en mesec čakala). Menstruacija na 20 dni, nenormalna poraščenost … vse to so zadostni znaki za hormonske preiskave. Že tako je nekaj čakalne dobe. Verjemi, mena pri 35 letih ni normalna in je ne sprejmi, kot normalno.
Vse kar naštevaš so lahko ali pa niso znaki začetka menopavze, lahko so tudi posledica težav s ščitnico, njenega preslabega delovanje. Ne ugibaj, ne čakaj, ker očitno se telo ne bo sposobno samo povrniti v neko normalno stanje.
Težava je v tem:
pred cca 6 leti sem imela prometno nesrečo in so mi po naključju našli cca 2cm tujek v ščitnici, takrat sem bila v LJ na punkciji in so ugotovili da ni nič nevarnega in vse OK – kontrola ob rasti ščitnice.
Ker sem že lani imela težave z neznosnimi glavoboli (poizkušala sem jemati KT, ki mi jih je predpisal ginekolog…) in me je napotil k splošni naj mi pregleda kri…. hormone…. v glavnem me je ta odgnala z azlago, da KT ni primeren za ženske in naj jih neham jemati in mi ni potrebno nič kontrolirat….
Ker to ni edina slaba izkušnja, se zdravnikov izogibam,
V kolikor kdo ve, katere hormone si moram dati pregledati – bom to raje naredila samoplačniško v privat rlaboratoriju, in šele takrat šla z izvidi do svoje izbrane.
Vem, da tako naprej nebo šlo, ker vsi okoli mene trpijo in tudi sama se počutim kot 80 letnica, bolijo me mišice, sklepi po stopnicah postanem zadihana da skoraj umrem…
Prosila bi torej katere hormone naj dam pregledat v laboratoriju razen T4 in T3 – kar sem zasledila na internetu.
Še enkrat hvala
Jaz sem si pred časom dala pregledati LH, FSH, estradiol, prolaktin, progesteron in testosteron in je prišlo manj kot 50 EUR. Za FSH, ki pove kot se meni zdi še največ o približevanju menopavzi, je treba dati kri od drugega do četrtega dne menstruacije, kasneje se samo še viša in ni več merodajen. Ampak zakaj točno katerega od njih in kaj kakšen pomeni, pa ti mora povedati in potem izvide interpretirati tvoj zdravnik oziroma mnogo bolje ginekolog. Tako da posvetuj se s svojim ginekologom. Sicer pa vprašanje zastavi na forum Ginekologija in porodništvo.
In kaj ti bodo ti izvidi? Razen, če želiš jemati nadomestno hormonsko terapijo, potem pridejo taki izvidi v poštev. Mi je ginekolog tako rekel. Če bom jemala hormonsko nadomestno terapijo, potem naj si kar pregledam te hormone, sicer pa je vse brezzveze. In ker nočem jemati NHT (je toliko negativnega napisanega o tem), tudi preiskav nisem delala.
In kaj ti bodo ti izvidi? Razen, če želiš jemati nadomestno hormonsko terapijo, potem pridejo taki izvidi v poštev. Mi je ginekolog tako rekel. Če bom jemala hormonsko nadomestno terapijo, potem naj si kar pregledam te hormone, sicer pa je vse brezzveze. In ker nočem jemati NHT (je toliko negativnega napisanega o tem), tudi preiskav nisem delala.[/quote]
Izvide sem šla delat zato, ker nameravam imeti še otroka in ga bom lahko imela le v IVF postopku (neprehodni jajcevodi). Brez znanega stanja hormonov ti pa nihče resen noče delati IVF postopka.
Ojoj , pri 35 letih, to je nemogoče. Jaz imam 49 let, še vedno redna menstruacija, so pa bolj boleče prsi pred menstruacijo. Nič se nisem zredila, za spolnost sem se bolj zainteresirana kot pred 10 leti, suhe nožnice nimam. Očitno res zelo različno doživljamo. Ampak pri 35 letih, to si se mlado dekle .