Prehitro pridobivanje na teži
Pozdravljeni!
Nas deček se kr hitro redi! Patronažna nam je svetovala naj mu damo pred hranjenjem malo prekuhane vode..sedaj jaz oklevam ali bi to storila. Hrani se izključno z aptimilom.vsake 3ure po 120ml.. dojila sem samo nekaj dni saj ni bilo dovolj mleka. Stari smo 6 tednov.odpustna teža 3,500kg sedaj jih imamo 5,200kg
Prosim za mnenje 😊 prvic mamica
Sem imela podobno situacijo. V šestih tednih pridobiti 50% teže je res precej. Kot mama pa nimaš srca dojenčku odrekati hrane. Razumem tvojo zagato.
Na razne krivulje rasti in pridobivanja teže ne dam veliko, se bolj zanašam na občutek. Če je otrok lačen, mora pač jesti. Edino na pitje vode/čaja ne pozabi. Morda res poskusiš z nekaj požirki vode pred aptamilom, pa boš v par dneh videla reakcijo.
Sploh bo pa kmalu hranjenje na večje časovne razmake, otrok bo vedno več migal in se bo pridobivanje teže reguliralo samo. Ne ga pa silit, da popije celih 120ml, včasih pač tudi dojenčku ne paše poln želodček. Po občutku in s posluhom.
Posvetuj se še z zdravnico na pregledu. Predvsem pa opazuj svojega otroka in si ne navleči vseh možnih “dobronamernih” nasvetov.
Prebavo ima redno? Ne pretrdo blato? Sicer zadovoljnen, zdrav?
In koliko je zrastel?
Pri mojih je sestra v ZD padla v nezavest, koliko so se zredili v prvem mesecu, potem ko je videla tudi rast, se je pa samo nasmejala, ker eni tudi rastejo. So bili pa samo dojeni v prvih mesecih.
Sicer je moje mnenje, da dojencku ne skodi malo mascevja, sploh zdaj na zimo in tudi, ce karkoli zboli, gre teza takoj dol, je bolje imeti malo zaloge.
Andrejka722, 12.11.2024 ob 06:11
Pozdravljeni!
Nas deček se kr hitro redi! Patronažna nam je svetovala naj mu damo pred hranjenjem malo prekuhane vode..sedaj jaz oklevam ali bi to storila. Hrani se izključno z aptimilom.vsake 3ure po 120ml.. dojila sem samo nekaj dni saj ni bilo dovolj mleka. Stari smo 6 tednov.odpustna teža 3,500kg sedaj jih imamo 5,200kg
Prosim za mnenje 😊 prvic mamica
naravna hrana je materino mleko in ne Aptamil. Ko je dojenček dojen, ko se zarije v toplo mehko dojko, je pocrkljan in se zelo ugodno počuti, sproščajo se endorfini pri otroku, hormoni sreče. Poleg tega mleko vsebuje tudi THC kanabinoid in CBD z namenom, da bo otroček po dojenju lepo mirno zaspal, ne bo imel krčev, kot se to dogaja pri kravjem mleku. Nobena dojka ni premajhna za dojenje, potrebno je samo začeti dojiti in narava vse sama naredi. Otrok je v tesnem stiku z mamo… da ne naštevam vseh prednosti dojenja. Hranjenje s stekleničko kravjega mleka ni prijazno do otroka, ni pravega stika z mamo in nekateri dojenčki sto na nezavedni ravno čutijo kot odtujitev- kot begunec in njegovo telo mu zaradi tega prične kopičiti vodo v medceličnem prostoru in zato pridobiva na teži. V bistvu se ne redi, ampak povečuje samo vodo, kar je tudi videti kot zabuhlost. To lahko delno popraviš, z več pestvanja, božanja, stika s teboj golega otroka na tvoje gole prsi, da se ne bo čutil samega. Rezultati so kmalu vidni po tem, da otrok vel lula, kar se bo videli v plenički, moraš pa vztrajati s takšnim stikom. In tudi za dojenje še ni prepozna, samo stimulirati se moraš.
od kdaj se dojenčkom daje prekuhana voda?
moja punčka se je rodila zahirana, v prvem mesecu je pridobila več kot eno kilo (1,3 kg; tudi nisem imela mleka) in sem bila tudi šokirana, potem pa se je rast umirila. ne paničari, pa ne poslušaj idiotov, ki bi raje stradali otroka, kot mu dali adaptirano mleko.
poslušaj otroka in se ravnaj po njem. rast ne bo enakomerna, ampak bodo zagoni in premori.
Meni pa ni jasno, da poslušaš mnenje neznancev, mnenje patronažne pa ne?
Kaj misliš kdo ima več izkušenj, znanja?
Sama nikoli nisem uporabljala aptimila, ampak sama bi dala več vode v prah, oz. manj praha, da ne bi bilo tako hranilno.
Sicer ko sem sama imela otroke so rekli nekje 1kg na mesec (pa pri nas nismo nikoli dosegli tega kilograma).
stroka gor ali dol. Kaj je najbolj pomembno v začetku rasti dojenčka, ki ima še polno hrustanca- mehkih tkiv, da se je sploh lahko prebil skozi porodni kanal (s kostmi se ne bi, je res). Zdaj intenzivno poteka okostenitev in z VODO SI NE BO VELIKO POMAGAL. Tak otroček potrebuje polnovredno materino mleko. in ne razredčeno kravje mleko z vodo.
ZDRAVILEC0, 12.11.2024 ob 10:58
stroka gor ali dol. Kaj je najbolj pomembno v začetku rasti dojenčka, ki ima še polno hrustanca- mehkih tkiv, da se je sploh lahko prebil skozi porodni kanal (s kostmi se ne bi, je res). Zdaj intenzivno poteka okostenitev in z VODO SI NE BO VELIKO POMAGAL. Tak otroček potrebuje polnovredno materino mleko. in ne razredčeno kravje mleko z vodo.
in še nekaj, kar sem že prvič napisal, če pade dojenček v fazo begunca, bo kopičil več vode, kar pa seveda ne bo dobro. Ne razpravljate o stvareh ki jih ne poznate in ki so zelo pomembne za razvoj otroka in njegovo bodoče zdravje. To, da ste nekatere že rodile, ne pomeni da ste eksperti za prehrano.
Mislim tako, 12.11.2024 ob 09:56
Meni pa ni jasno, da poslušaš mnenje neznancev, mnenje patronažne pa ne?
Kaj misliš kdo ima več izkušenj, znanja?
Sama nikoli nisem uporabljala aptimila, ampak sama bi dala več vode v prah, oz. manj praha, da ne bi bilo tako hranilno.
Sicer ko sem sama imela otroke so rekli nekje 1kg na mesec (pa pri nas nismo nikoli dosegli tega kilograma).
mogoče jo bega to, da je zelo znano dejstvo, da novorojenčkom NE DAJEMO PITI VODE in da je zelo pomembno, da se držimo razmerja voda:formula, ker sicer škodujemo njihovim ledvicam.
V prvih šestih mesecih ni treba dodajati vode v prehrano zdravega dojenčka, ki je dojen in/ali hranjen z mlečnimi pripravki, je zapisano v Smernicah zdravega prehranjevanja za dojenčke ministrstva za zdravje. Dodajanje dodatne tekočine je lahko tudi nevarno, saj lahko povzroči, da bo spil manj materinega ali nadomestnega mleka in da bo posledično dobil premalo hranil in drugih snovi za zdrav razvoj in rast.
Vodo (priporočljiva je prekuhana tekoča pitna voda) ali druge tekočine (recimo rehidracijske) naj dobiva izključno zaradi zdravstvenih razlogov in samo po nasvetu pediatra, denimo ob povišani telesni temperaturi, bruhanju ali driski. Če bruha in/ali ima drisko, mu je treba dodajati tekočino in elektrolite, za pomirjanje lahko popije malo nesladkanega čaja.
Izjemoma lahko nekaj dodatne tekočine ponudite tudi ob zelo vročih dneh, vendar je še bolje, če se večkrat doji ali morda prejme dodatno mlečno formulo. Ob vsem imejte v mislih, da dojenček dobiva dovolj tekočine, če s svetlim urinom napolni šest do osem pleničk na dan.
Čestije za dojenčka!
Sedaj je tudi čas, da spoznaš, da nidi več niseča in da je fantek ločen od tebe in verjeno ne tehtata skuoaj 5kg in nejaj.
Tisto o premalo mleka..so neresnice.
Pri dojenčku se pač pojavlhajo obdobja intenzivnehše radti, za kar nenadoma otrok potrebuje več mleka. Dojenje p piteka pi principu ppovpaševanha in ponudbe. Torej, čisto takoj, ko dohwnček potrebuje malo več, čisto v tistem trenutku tefa več ni. Az rednim pristavljsnjem, se seveda količina mleka poveča in dojenček ima dovolj.
Takoh, ko se tačne z dodajanjem, dojenček manj sesa, torej manj povprašwvanha in mleka je manj.To razlio9 je potem res težko pokriti Torej. Polbo dohen itrok ne more biti ne prelahek, ne pretežak, če je zdrav.Včadih so v začetku težave s sesanjem, sploh lažji dojenćki imajo težave. A z vztrajnostjo in pridlstavlhanjem k dojki, vsr to mine.
Pišem vsem, ki jim je in jim bo mar za svojega otroka in ne pišem za sebe. Torej, če otrok ne bo imel dovolj pozornosti, se bo počutil na nezavedni ravni osamljen in sam- kot begunci in bo “NARAVA” poskrbela za njega tako, da mu bo zaprlo ledvične tubule, ki preprečijo odvajanje vode. Saj otrok bo odvajal vodo, vendar ne več toliko kot prej in posledično se bo voda kopičila v medceličnem prostoru in otrok bo POLN- videti bo da se prekomerno redi- napihnjen. Temu klasična medicina ne daje nobene pozornosti, niti se tega na medicinski fakulteti in zdravstvenih šolah ne učijo- preverjeno
Nihče ni vprašal za mnenje, ali bi morala dojenčka dojiti ali hraniti na flašo. Sprašuje, kaj menite glede vode oz. pričakuje kakšno podobno izkušnjo, če jo kdo ima. O tem, ali mati svojega otroka doji in koliko časa in zakaj ja ali ne lahko razpravljate v nedogled, mnenja so deljena, vsaka mama pa za svojega otroka najbolje ve in sprejema svoje odločitve.
Jaz bi ti svetovala, da morda res minimalno reduciraš količino praška v vodi, da bo manj hranilno, pa boš videla. Ampak pridobitev te teže v 6 tednih se mi ne zdi pretirana, verjetno patronažno skrbi, da se dojenček ne bi preveč hitro redil. Verjetno ga ponoči ne zbujaš za hranjenje, drugače bi ti sestra svetovala, da to opustiš oz. podaljšaš interval?
Vse dobro, naj bo deček zdrav 🙂
Anonimno 9956, 12.11.2024 ob 13:59
Nihče ni vprašal za mnenje, ali bi morala dojenčka dojiti ali hraniti na flašo. Sprašuje, kaj menite glede vode oz. pričakuje kakšno podobno izkušnjo, če jo kdo ima. O tem, ali mati svojega otroka doji in koliko časa in zakaj ja ali ne lahko razpravljate v nedogled, mnenja so deljena, vsaka mama pa za svojega otroka najbolje ve in sprejema svoje odločitve.
Jaz bi ti svetovala, da morda res minimalno reduciraš količino praška v vodi, da bo manj hranilno, pa boš videla. Ampak pridobitev te teže v 6 tednih se mi ne zdi pretirana, verjetno patronažno skrbi, da se dojenček ne bi preveč hitro redil. Verjetno ga ponoči ne zbujaš za hranjenje, drugače bi ti sestra svetovala, da to opustiš oz. podaljšaš interval?
Vse dobro, naj bo deček zdrav 🙂
vsaka mama niti slučajno ne ve kaj je najboljše za njenega otroka, saj ni ekspert na vseh področjih, mislim, kakšna izjava. Pametna mama išče nasvete in sprašuje. No tale mama, ki je odprla ta post sprašuje, ali je od patronažne res prejela najboljši nasvet DA MORA OTROKU RAZREDČITI MLEKO Z VODO,..