Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Prehod iz pogodbe za nedoločen čas na s.p.

Prehod iz pogodbe za nedoločen čas na s.p.

Spoštovani!

Zaposlena sem za nedoločen čas. Delodajalec zaradi zniževanja stroškov želi, da bi v bodoče sodelovala na podlagi honorarne pogodbe (s.p.). Šlo bi za ekonomsko odvisno osebo, vendar zaradi spremembe zadolžitev in organizacije dela sodelovanje ne bi imelo elementov delovnega razmerja.

Zanima me, na kaj moram biti iz pravnega vidika pri prehodu iz delovnega razmerja za nedoločen čas na honorarno pogodbo pozorna. Zavedam se, da odpadejo prispevki, regres, stroški prevoza na delo, malica, itd. Kakšen pa je običajen prehod iz pogodbe za nedoločen čas na sodelovanje preko s.p. – sporazumna odpoved ali odpoved iz poslovnega razloga? V prvem primeru se torej odpovem pravicam, ki sem jih v preteklih letih pridobila (odpovedni rok, odpravnina, nadomestilo za brezposelnost)? Predvidevam, da se moje pravice, ki izhajajo iz dopolnjene delovne dobe pri delodajalcu, ne prenašajo iz enega delovnega razmerja z istim delodajalcem/naročnikom na drugega?

Kaj, če mi delodajalec ponudi znižanje plače ali delovnika (trenutno polni) v razmerju, ki zame ni več sprejemljiv, in ga zavrnem? Kakšna odpoved me lahko doleti (v smislu koriščenja pravic: odpovedni rok, odpravnina, nadomestilo za brezposelnost)?

Kako je z mojimi pravicami v primeru stečaja podjetja? Predvidevam, da gre za prednostne terjatve.

Pripravljena sem se prilagoditi situaciji, vendar le v primeru obojestransko korektnega sodelovanja. Ne želim se odpovedati pravicam, ki sem jih upravičeno pridobila v preteklih letih.

Iskrena hvala za vaše nasvete! Srečno.

Takšne situacije so problematične in rešitve so lahko različne od primera do primera. Ampak načeloma velja, da je prav, če dobiš odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga in prejmeš odpravnino. Namreč, ko začneš delati kot s.p., te lahko naslednji dan “skenslajo”. Če delodajalec ni pripravljen plačati odpravnine, potem pač poveš, da tudi ti nisi pripravljena za njih delati preko s.p.

Stečaj podjetja pa pomeni, da ti kot upnik, ti kot s.p., običajno nič ne dobiš, kot delavka pa lahko računaš vsaj na del prednostnih terjatev, poleg tega dobiš cca. 2.000 EUR še iz jamstvenega in preživninskega sklada. To je seveda povedano tako po domače, poenostavljeno, da ne bi kdo problemov delal iz tega.

Hvala za odgovor! Lp

V bistvu ti delodajalec predlaga manj pravic in manj denarja. Ne se pustit!

Zaposlena sem pri privatniku, v branzi, kjer se delovnik ne konca z odhodom iz pisarne, nadure se ne vodijo, dopust propada, jutri pa sem navkljub pogodbi prav lahko brezposelna. Rada bi se informirala o svojih pravicah (ceprav dvomim, da jih bom uveljavljala) in moznostih. Za vse informacije, po moznosti podkrepljene z ustreznim zakonodajnim virom, vnaprej hvala! Ce bo slo “zares”, bom vsekakor sla se do strokovnjaka za delovno pravo. Lp!

Vsak dan si piši točno, od kdaj do kdaj delaš. Za dopust zaprosi pisno, shrani dokazilo. Če delaš več kot 8 ur dnevno, moraš imeti za to izrecno navodilo nadrejenega. Če ga nimaš in delaš sama, ker se ti zdi, da je še toliko in toliko dela, je to tvoj problem, se pravi, ne počni več tega. Za te informacije zakonodajni viri ne zadostujejo, rabiš še sodno prakso.

Tu imaš link: http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/

Najlepša hvala za pojasnila in nasvete! Lep dan

Manjši nesporazum, zgornji odstavek o nadurah, celodnevni odzivnosti na maile/klice in propadlemu dopustu sem zapisala zgolj zaradi namiga, naj si ne pustim kratiti pravic. Nadur niti ne vodim, niti ne pričakujem njihovega koriščenja v kakršnikoli obliki, dopuste pa imam vedno pisno odobrene (čeprav se je tudi zgodilo, da sem po telefonskem obvestilu morala prekiniti dopust in priti nazaj na delo). Pač je preživetje firme v tej branži mesarsko klanje in vsi se trudimo prispevati k skupnemu cilju… V zvezi s tem ne iščem informacij.

Vsekakor so vse informacije dobrodošle, ampak trenutno se osredotočam zgolj na to, da bi bila o svojih pravicah in možnostih ustrezno seznanjena ob morebitni prekinitvi delovnega razmerja. Po mojem mnenju ima privatnik vso pravico izbirati svojo ekipo in prekiniti tudi pogodbo za nedoločen čas. Vendar sem pošteno delala in nočem biti izigrana v smislu odrekanja pravic, ki sem jih pridobila v več letih dela za enega delodajalca (odpovedni rok, odpravnina, nadomestilo za brezposelnost) – in to v primeru, da ne sklenem novega delovnega razmerja in grem na zavod… Torej, na kaj moram biti pozorna?! Kot je napisala Rogi 69, mislim, da je zame edina sprejemljiva možnost odpoved iz poslovnih razlogov (ne na mojo pobudo in ne sporazumna odpoved), potem pa morebitno sodelovanje preko s.p.

Nekaj mi vseeno še ni jasno. Recimo da takoj po odpovedi delovnega razmerja nadaljujemo sodelovanje preko s.p., torej ne grem na zavod, ampak če čez nekaj mesecev s.p. vseeno zaprem, ali potlej dobim nadomestilo za brezposelnost?

Hvala vsem, vsaka informacija pomaga.

Pozdravljeni, zanima me ena stvar. Imam s.p., ki sem ga v bistvu morala vzeti na silo zaradi staršev (eden od staršev je v osebnem stečaju). Zanima me, ali zakon dopušča da ta čas delam preko pogodbe za določen čas v katerem drugem podjetju, saj doma kjer imam s.p. nočem več delati. Osebni stečaj starša poteče marca naslednje leto (4 mesece). Sem pa še študentka, ampak vem pa da mi zdaj to nič ne pomaga (nimam pravice do študentskega dela).

Seveda lahko, pa še ceneje bo. Temu se je včasih reklo t.i. popoldanski s.p.

Ne, niste me razumeli.. Jaz imam s.p., kjer imamo gostinski lokal. Mene pa zanima če grem na razgovor za službo v čisto drugi smeri in ne omenim da imam s.p., je dovoljeno da delam preko pogodbe za določen čas? Da nebi ta pogodba mela veze z s.p.jem? Ker nebi radadelala nič več v povezavi s tem s.p.jem. Do marca, marca pa tako ali tako lahko s.p. zaprem dol, ker staršu poteče osebni stečaj in bo on nazaj prevzel s.p.

Hvala lepa za Vaš čas.

Zakaj pa ne? Ko se ti zmeniš v novi službi za točen dan zaposlitve, urediš, da ti dan pred zaposlitvijo polni s.p. zaprejo in odpreš t.i. popoldanski s.p., na katerega lahko do marca teče gostinski lokal. Poguglaj.

Res? Joj tega pa res nisem vedela… Zelo Vam hvala lepa za informacije!

Imam še samo eno vprašanje, res ga nisem zasledila na googlu. Če hočem polni s.p. spremenit v popoldanski s.p. morem imeti na davčni vse poravnano? Morem polni s.p. prav dol zapreti in odpreti popoldanskega, ali je to samo pač taka sprememba ki ni komplicirana.. Ker vem da na davčni ni vse čisto. Hvala za odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close