Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana v nosečnosti

prehrana v nosečnosti

Živijo,
okvirno sicer vem, kaj naj bi nosečnica jedla, vendar me tema znima še podrobneje. Npr.: najbrž v prvem tromesečju, ko se plod razvija, rabi druge snovi, kot v zadnjem mesecu, ko pridobiva več ali manj na teži. Ali so kakšana še posebno pomembna živila, ki naj bi jih nosečnica uživala? Obstaja o tem dobra literatura?
Hvala za odgovor. Jolanda

Najbrž je pomembno, da uživaš vse, v zmernih količinah in nikakor ne za dva. pomembno je, da ješ veliko sadja in zelenjava, še posebej so za plod koristne pomaranče. meni je ginekologinja povedala, da dve pomaranči na dan potešita potrebo po folni kislini, ki je za razvoj ploda še posebej potrebna. Folno kislino je treba v telo vnašati vsak dan, ker se v telesu ne nalaga. Poskrbi, tudi za železo, da ne boš slabokrvna.
Srečno!

Saša***

Folna kislina je najbolj potrebna v prvih 4- 6 tednih nosečnosti, kasneje ne več, čeprav pa priporočajo da se jemlje od pred zanositvijo do treh mesecev nosečnosti. Njaveč jo je v zeleni solati, … vendar priporočajo da jo kljub temu jemljete dodatno ta čas, ki sem ga omenila ( npr. Tifol tablete, š bolje je Femibion,..)Če ste pač zamudila, nič hudegsa. Jejte raznovrstno prehrano, sadje , zelenjavo, tudi meso, … ne jejte za dva!( čeprav jaz sem , ha, ha), poskrbite, da uživate dovolj kalcija( liter mleka dnevno, ali dodatek kalvcija)…otrok bo sicer kalcija dobil dovolj od vas, vendar ga boste vi dobili premali+o, kar lahko kasneje poveča tveganje za osteoporozo,…glede železa- ni ga potrebno dodajti, ker vam bodo ko vam bodo vzeli kri, preverili vedno tuidi količino železa. Ko – če bo to začelo upadati, vam ga bo predpisal zdravnik. Jejte torej različno, vitaminsko hrano, izogibajte se drobovini ( čeprav imajo jetra veliko železa, jih ne jejte prepogosto,..), pazite da jre meso dovolj pečeno,… ne jejte tatarskega bifteka in takega mesa ( nevarnost okužbe z listeriozo!), zaradi listerioze tudi ne jejte mehkih sirov ( kot so bree in gorgonzola,)…. Srečno v nosečnosti

Lep pozdrav
V katerem mesecu si?Jaz sem noseča 20 tednov,in ti priznam da se vedno glih ne držim zdrave prehran, tu pa tam se pregrešim z ocvrtim krompirjem, zrezkom, sladko torto….
Najbolj zdravo je da popiješ veliko tekočine, najbolje vode ali nesladkani čaj.
Pa tudi vsaj pol litra mleka na dan, veliko sadja, zelenjave, perutninskega mesa,
tudi trdo kuhane jajce priporočajo vsaj 2x na teden.Pa suho sadje je tudi dobro v nosečnosti, predvsem suhe slive, ker imajo železo.
Lepo in mirno nosečnost ti želim in lepo se imej.

Živio,
noseča sem 25 tednov in tudi jem vse od kraja, res pa je da mi sladko na srečo ne diši. Jem veliko zelenjave, sadja, pijem vodo, no seveda tudi pečen krompir jem in cvrto. Saj samo cvrtje ni škodljivo ampak je treba pazit na olje v katerem cvremo, da ni prestaro. Včeraj pri ginekologu pa sem zvedela, da imam premalo hemoglobina, ali ve katera kaj bi bilo dobro uživat, da se kri malo popravi.

adijo

Anita poskusi z Chlorelo Algeo ali Spirulino, algamiv tabletah, ki jih dobis v lekarni

Lp Mojca

Hvala Mojca, le to, ali so naravne in priporočljive v nosečnosti?

New Report

Close