Prehrana vitkih 40+ letnic
🙂 najbrz zato, ker se potem uteho v hrani isce manj.
Ne stradam. Je pa res, da treh trojanskih krofov ne bi pojedla. Enega ze bi, ce bi mi zadisal, sploh ce bi lahko zraven se kavo 🙂
Pri toliksnih kolicinah kot nastevate, se precej razsiri zelodec in naraven obcutek sitosti pri obicajnih kolicinah hrane izgine. Pri obrokih z obilo sladkorja, sladkor v krvi toliko zaniha, da v kratkem casu preplavi “nujna” zelja po se, po se vec sladkega. Ves ta cuker v sebi, nihanja, v bistvu na dolgi rok utruja, jemlje energijo. Tisti zacasen val energije, ki ga zacutis po sladkorju – je res le zacasen.
[/quote]
Ne jem toliko, ker jem z glavo, lahko pa komot toliko pojem. En dan ne bo hudega, ampak skozi daljse obdobje bi se pa poznalo na tezi, zato razmisljam, kaj bom pojedla, da se vsaj za trenutek najem in da se mi na tezi ne bo poznalo.
Nimam neke posebne zelje po sladkorju, vsaj ne nic vecje kot po mesu ali cem drugem. Jem vse, vse imam rada, ni vazno, kaj je, samo da je hrana. Prej kot po cipsu, posezem po lazanji, filanih paprikah, sarmah, pecenem zelju, skratka, obozujem hrano.
Ce ne bi pazila, kaj in koliko pojem, bi imela 350kg!
Jaz pri 40+ kar veliko pojem in nimam tezav s tezo. Ce v vidu nimas samo teze, ampak tudi zdravje, je recept preprost. Znebiti se moras le ene slabe navade, to je sladkorja in belih zivil. Nadomestis jih s sadjem, zelenjavo in polnovrednimi zivili pa ne bos le vitka ampak tudi zdrava in polna energije.
🙂 najbrz zato, ker se potem uteho v hrani isce manj.
Ne stradam. Je pa res, da treh trojanskih krofov ne bi pojedla. Enega ze bi, ce bi mi zadisal, sploh ce bi lahko zraven se kavo 🙂
Pri toliksnih kolicinah kot nastevate, se precej razsiri zelodec in naraven obcutek sitosti pri obicajnih kolicinah hrane izgine. Pri obrokih z obilo sladkorja, sladkor v krvi toliko zaniha, da v kratkem casu preplavi “nujna” zelja po se, po se vec sladkega. Ves ta cuker v sebi, nihanja, v bistvu na dolgi rok utruja, jemlje energijo. Tisti zacasen val energije, ki ga zacutis po sladkorju – je res le zacasen.
[/quote]
Točno. Znanstveno je dokazano, da moška sperma pri ženskah dvigne razpoloženje tudi v primeru, če same ne doživijo orgazma. Torej, več sprmađusa = manj sladkarij = boljše razpoloženje = več zdravja.
V hrani in okusih pac najdes tisto zivljenjsko radost, ki jo sama najdem v naravi.
Super je to, da se tako dobro poznas 🙂 in si nasla svojo strategijo prezivetja.
Glavno, da zivimo z nekim zarom, ne glede na to, kaj je tisto, kar nas napolnjuje.
Iskreno in odkrito pa, pri mojih letih so obilnejse zenske mehkejse, lepse. Polna licka, napeta koza, s svojimi gubami se z lahkoto skrijem.
172cm/74 kg
Prej sem bila med 60 in 70, v zadnjih letih pa mi je teža kar narasla. Najbolj me jezi, ker mi obleke niso prav. Moja konfekcijska številka je bila vedno 40 ali M, zdaj kupujem 42 in L.
Od pomladi se poskušam več gibati (10000 korakov na dan), jem pa za odtenek manj. Še vedno zdravo, veliko zelenjave, nič večerje (od 18.00 ne jem več), alkohol občasno.
Na tehtnici ni sprememb, se pa bolj zdravo počutim.
Imam 64.letno vitko sosedo, ki se prehranjuje orto zdravo in veliko telovadi. Ženska že od 38.leta izgleda kot 70.letnica, z zgubano sivkasto tanko kožo, nima riti, nima jošk, nima tudi grama maščobe ne celulita. Matra jo luskavica, je izredno zoprna in negativna oseba, ki se je vsi izogibamo (vključno z njeno družino,ločena) in je že 30let tečna ker je lačna. Nisem še srečala bolj zoprne osebe.
Sama se pravzaprav ne štejem med zelo vitke, mi pa najbrž zaradi višine dostikrat rečejo, da sem suha… Starost 44, 70 kg pri 176 visine +/- 2kg čez leto…. Glede na EMSO in tri otroke sem čisto zadovoljna, pri hrani pa pazim, da ne jem pozno zvečer, se pa zaradi avtoimunega obolenja izogibam sladkorju, glutenu in mleku zadnjih 10 mesecev, pa se mi teža ni kaj bistveno spremenila…. Vsak dan pa naredim 3-6 km s psom., hoja ali zmeren tek… Važno mi je, da se dobro počutim in da imam rada svoje telo…
Ne štekam, od kod vam “polnejšim” ženskam prepričanje, da ste videti mlajše od vitkih? Ravno obratno je, ker koža izgublja tonus in se ta “gladka debela lička” nemarno povešajo čez čeljustno kost, da ste videti kot šarpeji. Moja svakinja ima kakih 10 kg viška in vsi mislijo, da je deset let starejša od mene, pa sva isti letnik. Je okorna, koža ji visi čez čeljust, povešeni kotički oči in ustnic zaradi preveč tkiva na obrazu, vse bolj čudna postava, ker seveda pri 50 gravitacija dela svoje. Tudi pri vitkih, da ne bo pomote, ampak seveda v precej manjši meri. Njena lastna hči, 25 let, ravno noseča, me je prejšnji vikend, ko smo imeli družinski piknik, vprašala, ali nameravava tudi s stricem (mojim možem) imeti še kakšnega otroka. Bila je prepričana, da sem precej mlajša od njene mame.
Pri 50 imajo žal napeta lička in malo gub samo ženske, ki jim je genetika naklonjena in nimajo gub niti, če so vitke.
Ohranjanje teže torej. To je stalnica že vse moje odraslo življenje. Edini recept je, da kalorični vnos uskladiš s porabo. Najlaže to storiš z omejevanjem hrane, pojej več tistega, kar ima manj kalorij in se ugodneje presnavlja, in čim manj ali celo nič ultra kalorične brezvezne hrane. In če se že pregrešiš, potem moram to odšteti od drugih obrokov. Predvsem pa si nadevaj manj krompirja, riža, testenin … in pojej raje več solate. Jaz pojem eno servirno žlico krompirja poleg zrezka/polpeta. Približno dva do trikrat manj od ostalih družinskih članov.
Komot zdaj poleti poješ kako kepico ali dve sladoleda, sladoled na srečo ni kalorična bomba. Izogibaj se grozdju, raje recimo lubenica, ki dobro hidrira, hkrati pospeši prebavo in nima veliko kalorij.
Z možem bova danes za kosilo kar čevape in solato (zelena solata, paradižnik, jajca, koruza), on bo zraven kruh, jaz brez kruha.
Ne štekam, od kod vam “polnejšim” ženskam prepričanje, da ste videti mlajše od vitkih? Ravno obratno je, ker koža izgublja tonus in se ta “gladka debela lička” nemarno povešajo čez čeljustno kost, da ste videti kot šarpeji. Moja svakinja ima kakih 10 kg viška in vsi mislijo, da je deset let starejša od mene, pa sva isti letnik. Je okorna, koža ji visi čez čeljust, povešeni kotički oči in ustnic zaradi preveč tkiva na obrazu, vse bolj čudna postava, ker seveda pri 50 gravitacija dela svoje. Tudi pri vitkih, da ne bo pomote, ampak seveda v precej manjši meri. Njena lastna hči, 25 let, ravno noseča, me je prejšnji vikend, ko smo imeli družinski piknik, vprašala, ali nameravava tudi s stricem (mojim možem) imeti še kakšnega otroka. Bila je prepričana, da sem precej mlajša od njene mame.
Pri 50 imajo žal napeta lička in malo gub samo ženske, ki jim je genetika naklonjena in nimajo gub niti, če so vitke.
[/quote]
Glavno da je svakinja a ne. Grem stavit da ni tako primitivna in žleht kot ti. Srečen vsak ki te zgreši hudobna škodo željna skrnobna.
[/quote]
Ce je na tvoji svakinii vse poveseno, verjetno nima 10kg prevec, ampak bistveno vec in ce jih ima le 10 prevec, bi ji vse viselo tudi pri 10 premalo!
Ravno vceraj sem v BTC videla zensko 40ih let, kratke hlace, suha presuha, stegna povesena in en sam celulit.
Genetika! Isto kot pri napetih lickih, se ti ne zdi? 😜😜😜
Kar zadeva povesene koticke ustnic, pri meni je to odvisno od psihe. Neverjetno, ampak moji se povesijo do tal, ko sem slabe volje ali me kaj tare in se dvignejo v nebo, ko sem vesela in dobre volje.
Drugace pa so vasi familijarni odnosi grozno ubogi, da tvoja necakinja ne ve, da sta z njeno mamo istih let!!!
[/quote]
Nisem polnejsa pa imam temu navkljub na obrazu odvecno tkivo. Ce bi ga mascoba napela v licka, ne bi imela nic proti 🙂 a lahko zivim tudi s tem, ce ga ne. V bistvu brez tezav.
Če ima kdo kakšen nasvet?
[/quote]
Ce ne jesta mlecnih izdelkov, pazita na vnos kalcija (v ostalem ne vidim tezav). Sezam (tahini) in soja (tofu) naj bi ga imeli precej.
Ce ne gre zelenjava, bi vlaknine poskusila nadomestiti z vlakninastim sadjem (jabolka, hruske, slive, breskve, lubenica, ananas, banane…), zitaricami (celo zrno ali dodajanje otrobov v moko ali pa ovsenih kosmicev v moko pri pripravi jedi, magari zase posebej) in lanenim semenom (namocenim). Drugace pa imajo orescki tudi precej vlaknin in so prehransko bogati, a se jih splaca prej namociti, sicer lahko (redko, a pri nekaterih pac) zaprejo in vlaknine v njih potem bore malo pomagajo.
Brigitka je shirana stara baba, ki je daleč od zdrave postave in še dlje od lepega videza. Boga 40.letnica s takim geštelom.
[/quote]
Eh, kaj te ti gledaš: https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g25016967/brigitte-macron-style-fashion/