Prehrana vitkih 40+ letnic
Ne štekam, od kod vam “polnejšim” ženskam prepričanje, da ste videti mlajše od vitkih? Ravno obratno je, ker koža izgublja tonus in se ta “gladka debela lička” nemarno povešajo čez čeljustno kost, da ste videti kot šarpeji. Moja svakinja ima kakih 10 kg viška in vsi mislijo, da je deset let starejša od mene, pa sva isti letnik. Je okorna, koža ji visi čez čeljust, povešeni kotički oči in ustnic zaradi preveč tkiva na obrazu, vse bolj čudna postava, ker seveda pri 50 gravitacija dela svoje. Tudi pri vitkih, da ne bo pomote, ampak seveda v precej manjši meri. Njena lastna hči, 25 let, ravno noseča, me je prejšnji vikend, ko smo imeli družinski piknik, vprašala, ali nameravava tudi s stricem (mojim možem) imeti še kakšnega otroka. Bila je prepričana, da sem precej mlajša od njene mame.
Pri 50 imajo žal napeta lička in malo gub samo ženske, ki jim je genetika naklonjena in nimajo gub niti, če so vitke.
[/quote]
Prijateljica suha kot prekla, jaz rahlo zaobljena. Ista starost. Enako sva stari. Enkrat grem z njo k neki stranki, ki jo je poznala od prej in gospa reče prijateljici: “O, danes ste pa hčerko pripeljala.”
Je pač tako, da so za pogledat suhi ljudje bolj zgubani in starikavi. Da ne rečem pogosto slabovoljni. Rahlo oblazinjeni ljudje so ravno ta pravi. Stradat jim ni treba, zato niso tečni, niso pretirano obremenjeni s svojim videzom, sprejmejo se taki kot so. Suhim južnam se življenje vrti samo okoli hrane, saj ves čas razmišljajo, kateri hrani se morajo odreči, da teža ne bo šla gor za 5 dek.
Eh, kaj te ti gledaš: https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g25016967/brigitte-macron-style-fashion/
[/quote]
Še enkrat si oglej slike na svojem linku. Ženska se oblači mladostno, za kar ji dam prav, ampak kamor pogledaš, je zgubana, ker je presuha. Tudi na golih rokah se vidi, da je na meji anoreksičnosti. Nekaj dodatnih kilc bi lepo zapolnilo visečo kožo.
Eh, kaj te ti gledaš: https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g25016967/brigitte-macron-style-fashion/
[/quote]
Najd jo v dvodelnih kopalkah in boš vidla kaj ta okostnjak je. Daleč od predstavnice zdravega prehranjevanja. Pol najdi še njene fotke v ksiht od blizu in boš videla kako grozno kožo ima.
Najd jo v dvodelnih kopalkah in boš vidla kaj ta okostnjak je. Daleč od predstavnice zdravega prehranjevanja. Pol najdi še njene fotke v ksiht od blizu in boš videla kako grozno kožo ima.
[/quote]
Da bi bila jZ taka pri 40;)
https://www.instagram.com/p/BmLJGjTAT5u/?utm_source=ig_web_copy_link
Spet se debele ženske izgovarjajo na ščitnico, na naporne službe, da prepozno pridejo domov….in se tolažijo, da suhe ženske so pa itak tečne in to potrjujejo z nekimi starimi sosedami.
Če imaš težave z ohranjanjem teže, je potrebno nekaj spremeniti. Vsak si sam najde, kaj njemu odgovarja. Nekomu 5 malih obrokov, meni 1 ali 2 obroka in da zvečer ne jem. Enim dobro naredi low carb, enim pa vegetarjanstvo.
Važno je najti pot in se je držati. Vse ostalo so izgovori. Pa tudi kaka kilca več na zreli ženski ni katastrofa.
Če nekdo razmišlja o tem kaj in koliko da v usta, je zafrustrirana tečnoba. Po tej isti analogiji so vsi tisti, ki brezglavo mečete vase vse po spisku kante za smeti.
Pri nas se s hrano res ogromno ukvarjamo. Non stop razmišljamo, kaj bomo dobrega jedli, kaj novega sprobali, izbiramo kaj nakupujemo (samo kvalitetne sestavine, eksotiko in specialne zadeve naročam tudi iz tujine). Kuhamo doma vse obroke, non stop ustvarjamo in z veseljem gostimo goste (ki glej, glej, obupno radi pridejo k nam, ker vedo, da bodo odlično jedli). Guess what? Cela družina smo suhci. Prav nič slabovoljni ali starikavi in ne vem kaj še vse. Ravno včeraj mi je družinski prijatelj rekel, da imam beach body:D
Če ima kdo kakšen nasvet?
[/quote]
A kar nobene zelenjave ne maras ali samo noces niti ppskusiti, ker je itak zelenjava ali jo pripravljas na tak nacin (kot vecina), da ni dobra? Najprej poskusi z drugacno pripravo in z zacimbami. Ali pa poskusi kaj, cesar niti ne kupis, niti se ne dotaknes, ker je itak zelenjava in ti tega (vnaprej) ne maras.
Prijateljica suha kot prekla, jaz rahlo zaobljena. Ista starost. Enako sva stari. Enkrat grem z njo k neki stranki, ki jo je poznala od prej in gospa reče prijateljici: “O, danes ste pa hčerko pripeljala.”
Je pač tako, da so za pogledat suhi ljudje bolj zgubani in starikavi. Da ne rečem pogosto slabovoljni. Rahlo oblazinjeni ljudje so ravno ta pravi. Stradat jim ni treba, zato niso tečni, niso pretirano obremenjeni s svojim videzom, sprejmejo se taki kot so. Suhim južnam se življenje vrti samo okoli hrane, saj ves čas razmišljajo, kateri hrani se morajo odreči, da teža ne bo šla gor za 5 dek.
[/quote]
S tem se vedno hvalijo debele..da izgledajo mlajše, zaradi debelosti.. pa sploh ni res. Cela pojava vas postara..Zadnjic smo bile na rojstnem dnevu, je bila ena, ki je nisem poznala..20+ kil preveč, podbradek do jošk, joški do popka itd..
Potem tista kratka frizura, na rdeče pobarvana, ki jo imajo debele tako rade, oblečena kot ena omica..
V glavnem, priznam, sem mislila, da je stara 50 plus, pa je bila isti letnik, kot me..Stare smo med 35 in 38..
Kar se tiče tvoje teorije, da suhe nic ne jemo in samo slabo voljo gonimo. Sem od nekdaj suha, jem veliko, nič posebnega ne športam. Tako da, na tvojo žalost, obstajamo take, ki so pač suhe, pa če pojemo vola..
A kar nobene zelenjave ne maras ali samo noces niti ppskusiti, ker je itak zelenjava ali jo pripravljas na tak nacin (kot vecina), da ni dobra? Najprej poskusi z drugacno pripravo in z zacimbami. Ali pa poskusi kaj, cesar niti ne kupis, niti se ne dotaknes, ker je itak zelenjava in ti tega (vnaprej) ne maras.
[/quote]
Ne maram zelenjave, ker mi je grenka ali kisla in brez okusa. Že od malega je ne jem, surovo zelenjavo še nekako s soljo in kapljico olja, to je vse. Nekajkrat na mesec, dnevno nikoli. Mlečnih izdelkov in jajc tudi ne maram. Okus mi ni všeč in kislo je, jajca mi smrdijo.
Enako je s sadjem, kot zelenjavo, je prekislo.
Mlečni izdelki niso problem, če nadomeščaš kalcij drugače. Jajca tudi niso problem, le če jih začutiš tudi v pecivu in palačinkah npr. in te to moti.
Ti je sladko sadje tudi prekislo? Lubenice, banane, melone, namočene (oziroma osočene) suhe fige?
Če bi se bila pripravljena navajati na zelenjavo, začni po eno kuhano vrsto naenkrat in počasi boš ugotovila, kaj ti je všeč, kaj toleriraš. Potem začneš pripravljati različne kombinacije tega, kar ti je sprejemljivo. Začni s sladkimi. Kuhan korenček. Kuhan grah (in ostale stročnice: fižol, čičerika, ki so tudi brez okusa, vsaj posoli). Kuhana rdeča pesa (ne vložena). Pri paradižnikovi mezgi sladkor ubije del kisline in če pocvreš na čebuli, ta doda sladkobo. Kuhane/pečene naribane bučke so skoraj povsem brez okusa in prevzamejo okus vsega kar je zraven (začimbe, omake, nadev), lahko pa bi te motila struktura. Uporaba maščobe, začimb močno izboljša dolgočasen okus.
Ne maram zelenjave, ker mi je grenka ali kisla in brez okusa. Že od malega je ne jem, surovo zelenjavo še nekako s soljo in kapljico olja, to je vse. Nekajkrat na mesec, dnevno nikoli. Mlečnih izdelkov in jajc tudi ne maram. Okus mi ni všeč in kislo je, jajca mi smrdijo.
Enako je s sadjem, kot zelenjavo, je prekislo.
[/quote]
Ce ti toplotno obdelana zelenjava ni vsec, si jo do zdaj verjetno poskusala jesti narobe pripravljeno. Veliko ljudi zelenjavo “do mrtvega” kuha v vodi. Potem je res en berezobilcen, neokusen poc.
Kaj pa npr paprika z zara? Ali pa korenje, samo na hitro preprazeno (2 do 3 minute) na malo masla in rahlo soljeno? Ali brokoli, pokapljan z maslom, potresen z nastrganim parmezanom in zapecen (10 minut) v pecici? Pa na hitro preprazena, zacinjena s sojino omako, kot “na kitajsko”? Pa npr. koromac, narezan na cetrtine ali na listice in pecen v pecici skupaj s krompirjem? Zraven krompirja lahko peces tudi na vecje kocke narezano korenje ali rdeco peso. Oboje je sladkasto, prekislo ti ziher ne bo. 🙂
Kaj pa pasirana zelenjava v obliki juhe, npr korenjeva z jabolkom ali bucna? Drobno naribana ali zmleta v obliki prilog oz. namazov, kot npr. paprika v ajvarju ali kumare v tzatzikiju?
Sadje pa izbiraj zelo zrelo in taksno, ki ne vlece na kislo. Cesnje, na primer, pa lubenica, breskve in banane. Tudi podusis lahko na zlici masla in zlici sladkorja, npr breskve, hruske ali jabolka (kupuj zlati delises, preverjeno primeren za tiste, ki ne marajo kislih jabolk). To lahko potem tudi zmeljes, dodas malo vode in zamrznes kot sladoledne lucke. Ce imas raje bolj kremast sladoled, lahko dodas malo sladke ali kisle smetane. Jagode ali borovnice predelas v sladoled kar surove, pac sladkas po okusu.
Poskusi razne variante, mogoce pa le najdes kaj, kar ti bo vsec.
”Kar tako, na lepem” – mogoče sem se nerodno izrazila … Povedati hočem, da sem vso energijo, vse misli usmerjala v službo in ne v to, kaj pojem, ali se gibam – važno, da sem čimprej prišla domov, se hitro nasitila in da sem lahko naprej delala … In delala sem 12 – 14 ur dnevno (gospodarstvo, tuje podjetje). Bilo je tako hudo, da sem si naredila ‘check listo’, kaj sem že opravila in kaj me še čaka (primer: umivanje zob: če nisem označila, da sem to že naredila, sem si jih šla ponovno oprati čez 15, 20 min). Hrana mi je pomenila gorivo za možgane in trenutno in hitro potešitev lakote. Še preden se zaveš, so kg tukaj, in ker sem večinoma nosila obleke … Kar je najbolj bedno in danes mi je popolnoma nerazumljivo: predobro sem se zavedala, kaj čips in podobno s* od hrane dela organizmu, sploh jetrom in ledvicam. Ja, to je bilo najbolj bedno obdobje mojega življenja.