Prehrana za doječe matere
Če ti po resnici povem sem jaz ko sem dojila skoraj stradala zraven.Nič se nisem upala jesti,eno je alergeno,drugo napenja…Pred kratkim sem nekje brala ,da doječe matere naj ne bi imele kakršnekoli dijete.Pač vsakega po malem,če bo dojenčka napenjalo se izogni tisti hrani.Izogibaj se močno alergeni hrani kot so recimo kikiriki…
Pojdi na forum dojenje in boš našla odgovor. Lahko ješ pravzaprav vse, tudi sveže sadje in zelenjavo, alkohol pa omeji na minimum. Jej mešano zdravo prehrano, ker skozi mleko dojenček dobiva hrano zase in jo jemlje tebi, ti moraš torej poskrbeti le zase. Ni pa telo zgrajeno tako, da bi se iz tvojega želodca izcejala hrana v mleko..hehe. Mleko se tvori iz tvoje krvi, če sem si prav zapomnila.
Če je možno, omeji le mleko in mlečne izdelke ter svinjino, tako je meni svetovala zdravnica svetovalka za dojenje v pediatrični.
Jej vse, če pa bi opazila, da ima otrok kaksno alergijo potem pa boš izločila tisto živilo na katerega je otrok alergičen. Če ima krče jih bo imel v vsakem primeru do 3 meseca..
Naš je bil izključno dojen in je imel krče do 3 meseca od bratranca pa je na umetnem mleku pa ima ravno tako krče.. tako da….
Sem se poznimala pri pediatrinji alergologinji, kaj smem in kaj ne,. ker sem povsod dobivala različne informacije. Torej, edino, kar se odsvetuje so arašidi. To velja, če v družini ni alergij. Pa če opaziš, da dojenčka po kaksni hrani zelo napenja (kislo zelje itd.), se temu izogni. Jaz se etga drzim, jem res vse, v zmernih kolicinah in mala je super, brez krckov.
Jaz ti lahko povem česa nisem jedla, saj sem se res “bala” krčev. Za mamico je kar težko, a pri nas in še mnogih kolegicah se je obrestovalo. Nekatere pa niso zdržale in bile mnenja, da rajši poslušajo jok, kot da si toliko “trgajo od ust”.
-nISEM JEDLA SUROVE ZELENJAVE IN SUROVEGA SADJA. UPS, ČRKE;)Res, niti pereščka solate in niti krhlja jabolka
-mleka in mlečnih izdelkov (še posebno je velik NE pri sadnih jogurtih) Pravijo, da če res ne moreš brez njih, rajši navadnega kot sadnega, saj so v njem beljakovine tako predelane, da jih tvoje telo nepredelane izloči v mleko in nato se z njimi ukvarja otroško telesce.
-niti jajc
Najbolje, da si na začetku pišeš kaj poješ in če bo otročka kaj zvijalo, potem to izloči iz prehrane.
Po treh mesecih pa sem začela počasi uvajati vse. Ampak res počasi. En dan en griz jabolka, drugi dan dva in po en perešček solatke…….še pireju sem se na začetku izogibala, ker vsebuje Bog Marija Mati Božja….mleko, puter in kislo smetano:))))
Pa pij PIVO:))))
Ti pa res priporočam v branje forum DOJENJE!!!
Bejbe tam so super in ti res lahko pomagajo!
Je pa res neprecenljivo imeti doma zadovoljnega in nejokajočega otročka, pa čeprav na svoj račun;)
Srečno in enega zadovoljnega babyja ti želim!!!
No, tole o sadju in zelenjavi je zmota in staro izročilo, ki pa ne drži…saj boš zvedela na forumu dojenje. Ko sem to povedala svetovalki za dojenje, me je takoj okarala, če mislim potem jesti še samo packarije…
Tudi tisto o pivu je mit. Gre za to, da na tvorbo mleka vpliva počutje matere in jasno, da si ob pivu bolj sproščena in se ne sekiraš tolk… a to lahko zmoreš tudi brez
Moj nasvet: forum dojenje, sicer pa po lastni pameti. Sama sem jedla ogromno sveže zelenjave, tudi sadja, pa punčke ni prav nič zvijalo….