PREHRANJEVANJE
Vsakdanje življenje naše družine se zadnje čase vrti samo in zgolj okrog prehrane.Pa ne da bi se ukvarjali z našinom, ki ga ponuja Ana Roš, BIne Volčič ali oddaja Dobro jutro z vsemi kuharji, ampak čisto preprosto stanujemo v hiši in ko vse ponaredimo se začne in konča debata o prehrani.
Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, kaj bo glavna jed, kaj bo posladek in še pa še, slaščice in sladice.
Eksperimentirano in okušamo jedi in posledično sem se zredila v zadnjih osmih mesecih osem kilogramov.
Kako ustaviti to nenehno potrebo po hrani, kako osmisliti življenje še s kakšno stvarjo v tem času karantemne, ki ji ni videti ne konca ne kraja ?
Najprej moraš nehati gledati na hrano kot na užitek. Pa nehati z gledanjem kuharskih oddaj:)
[/quote]
…za neuspešno hujšanje. Tako samo čakaš da dieta mine da lahko spet kaj dobrega poješ. V hrani je treba uživat, ampak na drugačen način, npr najti radost v okusu sveže zelenjave, ponovno odkriti okus mesa brez aditivov, odkriti okuse nepredelanih žitaric, se igrati z zelišči in začimbami ki jih še nikoli ni bilo toliko na voljo itd.
…za neuspešno hujšanje. Tako samo čakaš da dieta mine da lahko spet kaj dobrega poješ. V hrani je treba uživat, ampak na drugačen način, npr najti radost v okusu sveže zelenjave, ponovno odkriti okus mesa brez aditivov, odkriti okuse nepredelanih žitaric, se igrati z zelišči in začimbami ki jih še nikoli ni bilo toliko na voljo itd.
[/quote]
In kaj si drugega povedala, kot da je hrana uzitek?!
Pac ne hamburger, ampak zrezek z zara, a oboje je hrana in oboje uzitek!
Shujsala sem ogromno, nic nisem cakala, da bo konec diete, ker sem ves cas jedla tudi tiste stvari, ki so mi ful uzitek in jih jem se zdaj, nizkokaloricnih vec, visokokaloricnih pac manj.
Res vcasih jem, ker moram, a sem po dusi gurman in rada jem dobro in slastno in rada vsak dan pojem nekaj iz cistega uzitka.
V tem casu se ocitno ne dogaja nic drugega, kot hrana in se pac zabavajte z njo, a vkljucite zdravo prehrano in omejite kalorije, se boste naucili dobro in zdravo jesti, pa se shujsali boste!
Tudi jaz vidim kak recept, pa narefim sladico in uzivamo fuuul, a narexim mini protvancek, vsakemu en kos, s tem, da uskladim tudi ostalo hrano, da ne presegamo kaloricnih potreb.
In kaj si drugega povedala, kot da je hrana uzitek?!
Pac ne hamburger, ampak zrezek z zara, a oboje je hrana in oboje uzitek!
Shujsala sem ogromno, nic nisem cakala, da bo konec diete, ker sem ves cas jedla tudi tiste stvari, ki so mi ful uzitek in jih jem se zdaj, nizkokaloricnih vec, visokokaloricnih pac manj.
Res vcasih jem, ker moram, a sem po dusi gurman in rada jem dobro in slastno in rada vsak dan pojem nekaj iz cistega uzitka.
[/quote]
Ja, saj to sem hotela povedat. Torej si našla ‘dieto’ s katero lahko živiš. To je v bistvu ves point uspešnega hujšanja in potem tudi vzdrževanja želene teže. Treba je spremeniti način razmišljanja in prehranjevanja na dolgi rok, ampak ne na način da si totalno zagreniš življenje, le kdo bi zdržal tako živeti.
Jaz se tudi v teh časih precej ukvarjam s hrano, z iskanjem receptov, eksperimentiranjem. Ampak jaz iščem in eksperimentiram npr s kuhanjem iz nule da vem kaj je notri, pa v eksperimentiranju s čim nadomestiti sladkor v sladicah, pa mleko in mlečne izdelke ki jih slabo prenašam, pa sladice delam iz ajdove in prosene kaše, pa delam domačo ‘vegeto’, pa domačo jabolčno omako, limonino kremo, domač kruh, testenine, njoke…
Skratka, samo rahla preusmeritev v iskanju ne samo okusnih ampak tudi zdravih receptov vas bo ful zaposlila. In ni vrag da vam kakšna od zdravih navad ne bi ostala tudi za čas po koroni.
[/quote]
Pa niti ne. Človek, ki ne mara zelenjave, bo težko našel radost v njej – ne glede na obliko.
Prepričati/odločiti se moraš, da je določena hrana zate no go. Kot npr prenehanje kajenja. Ni to datum, pa v naprej priprave, pa zmanjšanje količine – ko ti klikne, da to več ni ok, nimaš več nobene želje po tem. In ta klik je problem doseči. Na silo ne gre oz je skoraj vedno obsojeno na neuspeh.
Pa velja za vsa področja v življenju, ne samo za hrano in cigarete.
Pri nas je tako že od nekdaj. Pač radi dobro jemo in kuhamo, pečemo. Od nekdaj na veliko tudi eksperimentiramo, tuje kuhinje, drugačni načini priprave, iščemo perfekcijo v vsem. V kuhinji se sučeva oba, zdaj tudi otrok, ki je po nama prevzel smisel za dobro hrano in prehranjevanje. Vsi suhci, čeprav so na sporedu redno tudi sladice. Trik je v zmernosti in raznolikosti. In seveda telesni aktivnosti. In ja, v teh časih nam res kaj dosti drugega ne preostane, to pa ne pomeni, da je to edino, kar nas sicer veseli.
Jaz se tudi v teh časih precej ukvarjam s hrano, z iskanjem receptov, eksperimentiranjem. Ampak jaz iščem in eksperimentiram npr s kuhanjem iz nule da vem kaj je notri, pa v eksperimentiranju s čim nadomestiti sladkor v sladicah, pa mleko in mlečne izdelke ki jih slabo prenašam, pa sladice delam iz ajdove in prosene kaše, pa delam domačo ‘vegeto’, pa domačo jabolčno omako, limonino kremo, domač kruh, testenine, njoke…
Skratka, samo rahla preusmeritev v iskanju ne samo okusnih ampak tudi zdravih receptov vas bo ful zaposlila. In ni vrag da vam kakšna od zdravih navad ne bi ostala tudi za čas po koroni.
[/quote]
Lahko prosim napišeš kakšen recept za sladico iz prosene ali ajdove kaše? Zelo bi ti bila hvaležna.
Lahko prosim napišeš kakšen recept za sladico iz prosene ali ajdove kaše? Zelo bi ti bila hvaležna.
[/quote]
Ma lej, nimam časa zdaj to pisat, sorry, evo ti nekaj linkov. Sicer pa guglaj ‘pecivo iz ajdove/prosene kaše’, ti ful rezultatov ven vrže
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/domaca-bajadera-malo-drugace/
https://www.mokca.si/recipes/narastek_iz_prosene_kase.html
https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/slastne-cokoladne-kocke-iz-ajdove-kase/
https://oblizniprste.si/slastne-vecerje/narastek-iz-prosene-kase-s-skuto-in-cimetom/
Tako poigravanje z recepti kot se ga gre Ana Roš pa kuharji v Dobro jutro, zna biti zelo drago. Pa tako začimbo, pa tak dodatek pa ščepec tega in onega, to pač ne gre, da imaš doma, je treba kupiti.
Zato se pri nas obnese krompri pa zelje in kakšna mineštra.
To so pri nas glavne jedi in nismo debeli pa tudi podhranjeni ne.
Kaj a sploh ne uporabljate začimb, zelišč? Jaz si brez tega sploh ne predstavljam kuhanja. Mi je ves poinz recepta v tem katero zelišče gre noter, če piše ‘začimbe’ po želji’ znorim. Pa saj ni treba imeti celega arzenala, pač tisto kar ti je všeč in kar veliko uporabljaš. Veliko se da tudi gojiz v loncih, npr baziliko imam jaz vedno pri roki, jo sejem na 14 dni, pa tudi iz potaknjencev jo množim. Pa timijan, rožmarin, žajbelj, lovor imam že tri leta v loncu na balkonu…