PREHRANJEVANJE
Pač zelje se kuha po receptu, normalno, da boš dodal kumino, česen, poper in sol, krompirju tudi dodaš origano, itak pa vsaka omaka potrebuje začimbe.
Ampak to lari fari kuharjenje navsezgodaj, ko uporabljajo kurkumo, avokado, limonino travo in kaj še vse.
Kdo bo imel vse te ščepce na zalogi in kdo se bo s tem ukvarjal. Če začneš improvizirati, ti hitro zmanjka denarja.
Mislim, da je boljše porabiti denar za kakšne druge užitke kot kuharske, ker kuharski ti kmalu prilepijo kilažo, ki se je ne zlepa znebiš.
Jaz se tudi v teh časih precej ukvarjam s hrano, z iskanjem receptov, eksperimentiranjem. Ampak jaz iščem in eksperimentiram npr s kuhanjem iz nule da vem kaj je notri, pa v eksperimentiranju s čim nadomestiti sladkor v sladicah, pa mleko in mlečne izdelke ki jih slabo prenašam, pa sladice delam iz ajdove in prosene kaše, pa delam domačo ‘vegeto’, pa domačo jabolčno omako, limonino kremo, domač kruh, testenine, njoke…
Skratka, samo rahla preusmeritev v iskanju ne samo okusnih ampak tudi zdravih receptov vas bo ful zaposlila. In ni vrag da vam kakšna od zdravih navad ne bi ostala tudi za čas po koroni.
[/quote]
Mogoče par namigov glede cukra.
Jaz ga tudi v biskvit dam manj, kot narekuje recept. Če so ostale sestavine polnovredne, poskrbijo za dovolj okusa, ki ga sicer nadomeščamo s sladkorjem. Zelo rada dodajam mlete oreške (sploh mandlji se mi zdi, da dodajo ful okusa). Poskusiš lahko tudi z jabolčnim sirupom, medom, ostalimi sirupi. Jabolčni zavitek lahko spečeš kar brez sladkorja sploh, če so sladka jabolka. Okus bo intenzivnejši, če dodaš malo več limoninega soka in cimet.
Piškoti: v testo dodam oreške in limone, pa zelo malo sladkorja oziroma raje med. Pri testu z medom moraš paziti edino to, da je treba peči pri nekoliko nižji temperaturi in preverjati, ker se zapeče hitreje kot sicer. Sladkaš lahko tudi z mletimi datlji.
V recepte včasih dodam tudi ovsene, pirine kosmiče – če jih namočiš čez noč in zmelješ, tako nadomestiš tudi mleko (recimo za palačinke).
Pri nas naredimo kar zavitek s kakijem. Narežemo na tanke rezine in razporedimo po testu na katerega smo dali na maslu pražene drobtine. Stepemo eno jajce in zlijemo po narezanih kakijevih rezinah, da rezine ne gredo preveč na razen in malce cimeta.
Ker so kakiji letos izjemno sladki, ne dodamo nič sladkorja, samo mace ruma in vanilije za žlahtnejši vonj.
Zelo dobro.
Mogoče par namigov glede cukra.
Jaz ga tudi v biskvit dam manj, kot narekuje recept. Če so ostale sestavine polnovredne, poskrbijo za dovolj okusa, ki ga sicer nadomeščamo s sladkorjem. Zelo rada dodajam mlete oreške (sploh mandlji se mi zdi, da dodajo ful okusa). Poskusiš lahko tudi z jabolčnim sirupom, medom, ostalimi sirupi. Jabolčni zavitek lahko spečeš kar brez sladkorja sploh, če so sladka jabolka. Okus bo intenzivnejši, če dodaš malo več limoninega soka in cimet.
Piškoti: v testo dodam oreške in limone, pa zelo malo sladkorja oziroma raje med. Pri testu z medom moraš paziti edino to, da je treba peči pri nekoliko nižji temperaturi in preverjati, ker se zapeče hitreje kot sicer. Sladkaš lahko tudi z mletimi datlji.
V recepte včasih dodam tudi ovsene, pirine kosmiče – če jih namočiš čez noč in zmelješ, tako nadomestiš tudi mleko (recimo za palačinke).
[/quote]
O ja, saj vse to uporabljam, pa še javorjev in agavin sirup, ali pa hruške, banane. Za presne sladice pa datlje, npr marcipan ki ga obožujem naredim samo iz mandljev in 3-4 datljev, to je to, čisto brez sladkorja. Ampak vseeno raje delam po preizkušenih receptih, zaradi razmerij, da ne rata poc ali kr neki brez okusa.
Samo ne se slepit, da so te sladice zdrave in ne redijo!
Obicajno imajo te kao zdrave sladice konkretno vec kalorij od navadnih gresnih sladic!
[/quote]
Ma seveda so zdrave, če pa niso iz bele moke in belega cukra. Te sladice iz nepredelanih žitaric, nepredelanih sladil a la med, javorhev sirup itd, sadja, skute itd, dajo telesu dosti več kot samo kalorije, to so dejanske hranljive sestavine, za razliko od ‘grešnih’, kjer je veliko kalorij ki so povrh vsega še prazne.
Sicer jaz take sladice večinoma jem za zajtrk, sploh ovsene kosmiče najlažje prebavim če jih spečem kot neke vrste narastek z jabolki npr. Po samo namočenih kosmičih me boli želodec.
Ma seveda so zdrave, če pa niso iz bele moke in belega cukra. Te sladice iz nepredelanih žitaric, nepredelanih sladil a la med, javorhev sirup itd, sadja, skute itd, dajo telesu dosti več kot samo kalorije, to so dejanske hranljive sestavine, za razliko od ‘grešnih’, kjer je veliko kalorij ki so povrh vsega še prazne.
Sicer jaz take sladice večinoma jem za zajtrk, sploh ovsene kosmiče najlažje prebavim če jih spečem kot neke vrste narastek z jabolki npr. Po samo namočenih kosmičih me boli želodec.
[/quote]
In ker so polnovredne, jih ne moreš preveč pojesti.
Jaz si sama delam čokolado in pojem dve, tri praline naenkrat, več ne gre, če kupim industrijsko čokolado, ni meje. Enako sladice. Ferero kroglice z datlji imaš dve dovolj.
In ker so polnovredne, jih ne moreš preveč pojesti.
Jaz si sama delam čokolado in pojem dve, tri praline naenkrat, več ne gre, če kupim industrijsko čokolado, ni meje. Enako sladice. Ferero kroglice z datlji imaš dve dovolj.
[/quote]
Sem enkrat brala o industrijskih čokoladah, meni so itak vse presladke. Ampak to imajo oni vse naštudirano, našopane so s cukrom ravno toliko da ga hočeš še in še. Meni sicer niti ni toliko bistvena čokolada kot taka, sem bolj mahnjena na marcipan, nugat, marc de champagne izd. Pralineji ali trufli v bistvu. Imam že ogledanih nekaj receptov da se tega lotim sama.
O ja, saj vse to uporabljam, pa še javorjev in agavin sirup, ali pa hruške, banane. Za presne sladice pa datlje, npr marcipan ki ga obožujem naredim samo iz mandljev in 3-4 datljev, to je to, čisto brez sladkorja. Ampak vseeno raje delam po preizkušenih receptih, zaradi razmerij, da ne rata poc ali kr neki brez okusa.
[/quote]
Samo ne se slepit, da vse zgoraj našteto ni sladkor. Ni rafniniran sladkor, vseeno pa šteje za sladkor in tudi vodi k npr. povečanemu tveganju za sladkorno itd.
Zelo rada kuham in tudi ne maram, da jemo vedno eno in isto. Prav rada si ogledam kakšen nov recept, dokupim kakšno začimbo in rada tudi kaj spečem
Meni je to v užitek in rada vidim, da so člani moje družine zadovoljni, tudi to mi pomeni užitek.
Da pa bi hodili ven, mislim, dokler se je še dalo, ne, to pa ne. Kuhamo vedno doma in uživamo v kuhanju.
Ma lej, nimam časa zdaj to pisat, sorry, evo ti nekaj linkov. Sicer pa guglaj ‘pecivo iz ajdove/prosene kaše’, ti ful rezultatov ven vrže
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/domaca-bajadera-malo-drugace/
https://www.mokca.si/recipes/narastek_iz_prosene_kase.html
https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/slastne-cokoladne-kocke-iz-ajdove-kase/
https://oblizniprste.si/slastne-vecerje/narastek-iz-prosene-kase-s-skuto-in-cimetom/
[/quote]
Hvala, bom pogledala. In pojedla.
Pri nasi hisi se pa v hrani uziva. Hrana, dobri vino , drobni uzitki…..
Ce le cas dopusca. Se kuha , experimentira, degustira.
Pa sva samo dva.
Zelisca, sveza imam cez celo leto. Zacimb kar se da dobit
Poudarek je pa na kvaliteti ne kvantiteti.
In ce mi zapase zvecer ob 10ih lavacake z viniljevim sladoledom pa ce se mi da , ga grem naredit. Ce mi bo zapasal sampanjc v sredo zvecer , ga odprem. Pa tud ce samo kozarc spijem in zamasim pa ga v hladilnik zaprem.
Kilaza mi niha 3+/- ze celo zivljenje. Ce predolgo vstraja na + pa podaljsam vadbo na sobnem biciklu.
Kvaliteta zivljenja , dozivetja taksna in drugacna.
Obstaja rek :” V zivljenju je res tvojega samo kar skozi rit spustis, in kar ti v glavi ostane”
In zakaj točno naj bi bili zaplankani tisti, ki ne živijo, da kuhajo ali pa nimajo možnosti za šampanjec in lavacake?
Glede na tvoj rek, imaš rit polno, glava pa …
[/quote]
Da ne bos prevec po svoje sklepala …
Par pojasnil
*Zaplankanci smo mi ( predloga se iz tiste teme kjer nam pase lockdown
* rek ni moj; temvec mislim da ( lahki da se motim) francoski. ( prebrala sem ga v Franciji Cap Ferrat na neki tablici )
V originalu gre nekako takole.
Da je lastnina cloveka zgolj tisto kar da skozi lastno telo. Se pravi kar uzije
Dozivi,( potem pa sklepaj kakor hoces) hrana, dogodki, znanje
Glede ostalega pa niti ne vem kaj si zelela povedat!?
Govora je o prehranskih navadah. In prehranjevanju.
Lava cake, cokoladni vulkancek, soufle..
100 receptov ti zmece ze sam google ven .
Ni za hujsat
Ja , reki in pregovori.
Najbolj klisejski, kateri se kako drzi.
” povej mi kaj jes, in povem ti kdo si ! “
Se kako velja, zato se nekaterim ne splaca pojasnjevati . Kulinarika, je pac spanska vas nekaterim.
Pa se en; resnicen
Zavistnemu cloveku, je prepir dusevna hrana .
kar se pa mene in hrane tice…
Zelje , repa in krompir ti v riti da nemir !