Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PREHRANJEVANJE

PREHRANJEVANJE

A ni, povej mi s kom se družiš, pa ti povem, kdo si?

Dis- moi ce que tu mangues, je te dirai qui tu es.

Povej mi kaj jes , in povem ti kdo si

Hrana in družba povesta o nas več, kot si želimo 🙂

Samo ne se slepit, da vse zgoraj našteto ni sladkor. Ni rafniniran sladkor, vseeno pa šteje za sladkor in tudi vodi k npr. povečanemu tveganju za sladkorno itd.
[/quote]

Sladkor, naravno prisoten v živilih in sadju, se presnavlja veliko počasneje kot rafiniran sladkor, zato popolnoma enačit tega ne gre. Po tvoji logiki bi potem v sladkorno vodili tudi popolnoma vsi drugi OH, saj tudi ti razpadejo na sladkorje. Pa veliko teh sirupov je recimo bolj sladkega in polnega okusa od belega cukra, zato jih dodaš manj, jaz osebno pol manj kot sladkorja. In presnih sladic poleg tega ne moreš pojesti toliko kot klasičnih, ker so ful bolj nasitne.

A to sama delaš? Kako?
[/quote]

Datlje namočim, najraje čez noč, odlijem vodo (jo prišparam za vsak slučaj), zmeljem v blenderju v gladko maso, dodam mlete oreške (kar ti je pač dobro) in kakav. Količine daš, kot ti ustreza, ampak seveda toliko, da dobiš maso, ki jo je mogoče oblikovati v kroglice. Povaljam v malo bolj grobo mletih oreških, lahko tudi v kokosu. Najboljše so malo uležane, se pravi naslednji dan. Res zelo preprosta zadeva, sploh če imaš dober blender, za presnojedce (če dobiš presni kakav), za alergike na gluten, za tiste, ki ne marajo rafiniranega cukra …

Najbolj mi je všeč vroča čokolada, ko zavrem kakav brez sladkorja, dodam mlete lešnike in na vrh malo rastlinske smetane brez sladkorja.

To ne redi, je pa slastno in zdravo.

Datlje namočim, najraje čez noč, odlijem vodo (jo prišparam za vsak slučaj), zmeljem v blenderju v gladko maso, dodam mlete oreške (kar ti je pač dobro) in kakav. Količine daš, kot ti ustreza, ampak seveda toliko, da dobiš maso, ki jo je mogoče oblikovati v kroglice. Povaljam v malo bolj grobo mletih oreških, lahko tudi v kokosu. Najboljše so malo uležane, se pravi naslednji dan. Res zelo preprosta zadeva, sploh če imaš dober blender, za presnojedce (če dobiš presni kakav), za alergike na gluten, za tiste, ki ne marajo rafiniranega cukra …
[/quote]

Jaz dodam še fino nariban korenček za nežno sadno noto. Just perfect 🙂

Mar niso presladki ???
To ni hrana za nas.
Jabolka, hruške, slive to je pravo sadje.

Jaz jih same ne morem jesti, prehudo sladko in pocasto. Kupim take brez dodanega sladkorja, kakav, ki ga dodam, je prav tako brez sladkorja, tako da se potem sladkoba lepo porazgubi.
Meni recimo niti zrele slive niso dobre, so mi presladke. Morajo biti še na pol zelene.

Nikdar ne kupimo sladkorja, ničesar ne sladkamo, saj je v vseh stvareh dovolj sladkorja, ki ga zaužijemo.

Sladkor, naravno prisoten v živilih in sadju, se presnavlja veliko počasneje kot rafiniran sladkor, zato popolnoma enačit tega ne gre. Po tvoji logiki bi potem v sladkorno vodili tudi popolnoma vsi drugi OH, saj tudi ti razpadejo na sladkorje. Pa veliko teh sirupov je recimo bolj sladkega in polnega okusa od belega cukra, zato jih dodaš manj, jaz osebno pol manj kot sladkorja. In presnih sladic poleg tega ne moreš pojesti toliko kot klasičnih, ker so ful bolj nasitne.
[/quote]

Mah v bistvu je pa ni tako oz. govorimo samo o večjem in majšem zlu. Dejstvo je, da je načeloma ves sladkor slab, tudi tisti v sadju, zato zdravniki odsvetujejo sladko sadje oz. njegovo uživanje v večjih količinah (beri lubenice, češnje, mango ipd. so polni cukra). So pa to enostavni sladkorji, kompleksni OH so pa nekaj drugega in se tudi presnavljajo drugače.

Kot rečeno, sama ne zavračam nobene vrste sladkorja apriori, čeprav se belega izogibamo kolikor se da. Ključ je zame v zmernosti. Jaz tudi klasične sladice ne morem pojesti dosti, ni razlike med presno in “klasično”. Tisti košček, potem je pa zame dovolj sladkorja v kakršnikoli obliki.

Mah v bistvu je pa ni tako oz. govorimo samo o večjem in majšem zlu. Dejstvo je, da je načeloma ves sladkor slab, tudi tisti v sadju, zato zdravniki odsvetujejo sladko sadje oz. njegovo uživanje v večjih količinah (beri lubenice, češnje, mango ipd. so polni cukra). So pa to enostavni sladkorji, kompleksni OH so pa nekaj drugega in se tudi presnavljajo drugače.

Kot rečeno, sama ne zavračam nobene vrste sladkorja apriori, čeprav se belega izogibamo kolikor se da. Ključ je zame v zmernosti. Jaz tudi klasične sladice ne morem pojesti dosti, ni razlike med presno in “klasično”. Tisti košček, potem je pa zame dovolj sladkorja v kakršnikoli obliki.
[/quote]
Si polno neumnosti.
To je edina resnica.

Če hrana vsebuje dosti vlaknin, potem se ne bojte, da se boste zredili.

Sedaj pojejte veliko kakija, ki vsebuje sladkor, ampak ne beli, temveč naravni, ki se proizvaja na soncu in vlaknine, ki odvajajo.

A ti men pod prste oz.v usta gledas 😉 (kaki en za drugiim, tiste sorte, ki je za nad koritom za pojest, ker se tako ‘razpaca’, sem si spet privoscila), sicer pa je res pomembno, da se vkljucuje na jedilnik jedi, bogate z vlakninani; od polnozrnatih, semenena, strocnice, zelenjava, sadje …

Si polno neumnosti.
To je edina resnica.
[/quote]

Bo pa že držalo, če to reče intelektualno podhranjen, šovinistično zafrustriran, z moškostjo poddimenzioniran zamaščeni forumski kavč trol. Jaz pa v jok in na drevo, lol!

Če čutiš potrebo po hrani, si jo privošči, vendar ni treba pretiravati. Je pa res, da tisto, kar nam je v določenem času na razpolago, tisto nam najbolj koristi.
Na primer, bilo je obilo grozdja, zakaj se ga ne bi najedli, posebno črnega, namesto resveratola, bilo je obilo fig, zakaj jih ne bi jedli, sedaj je obilica kakijev, saj so skoraj zastonj, zakaj se jih ne bi najedli.

V naši družini nas je pet,pa nam na pamet ne pride, da bi bil edini užitek v kuhanju. Največ kuham sam, ki sem na čakanju, otroci mi pomagajo. Vse naredimo bolj na hitro. Enolončnico in kakšno sladico. Pa kruh pečemo.
To nam ne vzame prav veliko časa, raje gremo v gozd, nabiramo kostanj, kar ga imetniki gozdov pustijo in nabiramo gobe, kolikor se da. Pa doživljamo naravo. Na drevesih listje rumeni, sedaj že odpada, pokriva naše poti. Več se naučimo v naravi kot v šoli pri spoznavanju narave in družbe.
Ta šola na daljavo nam da obilo spoznavanja nas samih. Seveda otroci pogrešajo družbo svojih vrstnikov, ampak užitkov je še

Kuhanje zahteva kar nekaj strategije. Ne gre tako enostavno. Če želiš narediti dokaj hranilne in zdrave obroke, je potrebno vložiti kar nekaj truda v kuhanje.
Tudi dela in denarja.

Tudi to ni čisto res.
Zdrav in hranilen obrok je lahko precej preprost in sestavljen iz osnovnih sestavin, oziroma pridelkov.

Tudi to ni čisto res.
Zdrav in hranilen obrok je lahko precej preprost in sestavljen iz osnovnih sestavin, oziroma pridelkov.
[/quote]

Robi imaš prav. Ena jota iz zelja in krompirja, pa malo fižola, malo leče, začimbe in za posladek zrel kaki, res ne stane veliko, je pa zdravo in hranljivo. Ali pa repa z lečo in proseno kašo in krompirjev kruh zraven.
🙂

Robi imaš prav. Ena jota iz zelja in krompirja, pa malo fižola, malo leče, začimbe in za posladek zrel kaki, res ne stane veliko, je pa zdravo in hranljivo. Ali pa repa z lečo in proseno kašo in krompirjev kruh zraven.
🙂
[/quote]
Res je.
Preprosto in zdravo.
In poceni.

Tudi to ni čisto res.
[/quote]

Obrok ze, prehrana pa ne!

Lahko jem (in tudi jem ze vsaj 10 let!) vsak dan za zajtrk kosmice, meni so super.
Za zdravo, raznovrstno prehrano, ki zadovolji tako fizicne kot mentalne potrebe cloveka, se moras pa malo bolj potruditi.

Obrok ze, prehrana pa ne!

Lahko jem (in tudi jem ze vsaj 10 let!) vsak dan za zajtrk kosmice, meni so super.
Za zdravo, raznovrstno prehrano, ki zadovolji tako fizicne kot mentalne potrebe cloveka, se moras pa malo bolj potruditi.
[/quote]
Skuhati krompir,zelje, fižol, kašo, lečo……kakšen trud ali sposobnosti pa rabiš ?
Malo prej vzdigniti s kavča kot ponavadi ?

Skuhati krompir,zelje, fižol, kašo, lečo……kakšen trud ali sposobnosti pa rabiš ?
Malo prej vzdigniti s kavča kot ponavadi ?
[/quote]

Ljudje sicer lahko prav dobro zivimo samo od kuhanega krompirja, zelja in fizola, a ker smo cuteca bitja, smo med drugim razvili tudi umetnost kuhanja, da zadovoljimo tudi nase cute, ne le fizicne potrebe. Tako ta kuhan krompir z zeljem in fizolom zahteva se kaj vec, kot le vodo, sol in nekaj drv.

Ljudje sicer lahko prav dobro zivimo samo od kuhanega krompirja, zelja in fizola, a ker smo cuteca bitja, smo med drugim razvili tudi umetnost kuhanja, da zadovoljimo tudi nase cute, ne le fizicne potrebe. Tako ta kuhan krompir z zeljem in fizolom zahteva se kaj vec, kot le vodo, sol in nekaj drv.
[/quote]
Kaj zdaj ?
Prej si govorilo o zdravi raznovrstni prehrani, zdaj pa že o umetnosti kuhanja.
Odloči se kaj sploh hočeš.

New Report

Close