Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PREHRANJEVANJE

PREHRANJEVANJE

Če se ti ne da kuhati, če porabiš za kuhanje preveč časa, lahko tudi pokličeš in ti prinesejo hrano na dom.
Tega je veliko, pizze, pa krompir, pa pečen piščanec, vse, kar ti srce poželi. Tudi spečen kruh.
In je poceni.

Tiste hrane, ki jo dostavljajo na dom ne bi naročila pa če je še tako poceni. Raje jem samo krompir in zelje.
In testenine z omako.

Užitek, pa ne edini, da se razumemo, je kuhati doma. Preizkušati recepte, se kaj naučiti in okusiti vedno nekaj novega.

Letos je v gozdu izjemno veliko želoda. Ali ga kdo popeče in semelje ter skuha namesto kave ?

Včasih so baje tako delali.

Našew babice.

Želod je dober za prašiče. Letos ga še prašiči ne marajo.

Iz mletega želoda, iz take moke, so celo kruh pekli. Tako kot običajni kruh, samo namesto pšenične moke so uporabljali želodovo moko.
Tak kruh preprečuje razjede in rane na želodcu.

Nisem pa še sama poskusila.

Letos smo na kmečkem turizmu koristili turistične bone z nočitvijo in zajtrkom, pa so nam za zajtrk ponudili neko trdo marmelado, baje je bila iz kutin in kavo, baje je bila želodova kava.

To so stvari, ki meni niso znane baje pa spadajo pod vrhunsko kulinariko.

Zdrava hrana je sezonska hrana, ki jo pridelamo čimbližje. Včasih buć nismo jedli, to je bila hrana za živino, tudi pese ne, pa repe, vedno bolj smo stremeli za kupljenimi izdelki.
Vendar kupljeno v trgovini ima več zaščitnih sredstev za obstoj, zato se sprašujem kaj je bolj zdravo ?

Glede na to, da imamo vsaj tri obroke dnevno, hrana mora biti užitek….

Ali kdo pozna, goji in je yacon? Ga imam letos na vrtu, samo še čakam da ga mraz dobi in iščem recepte. Baje je zelo dobro naravno sladilo, primerno tudi za diabetike, ker ga organizem ne presnavlja, gre samo skozi.

Ta živila, bolj kot so stara, baje so bolj zdrava.
Želod, buče, pesa, repa….

Nikar ne mislite, da če se boste zjutraj najedli, potem ne boste lačni. To sploh ne drži. Kdor se že zjutraj naje, bo vedno bolj lačen in bo potreboval vedno nekaj hrane.
Dokazano je, da če zjutraj manj ješ, potem tvoje telo ne dobi zahtevka, da bi bil želodec vedno poln in ne potrebuje toliko hrane, kot če se dobro naješ.
Raje jejte večkrat in po malo, takrat pa zdravo in domače.

Tisti, ki radi pečete sladice, ali kdo pozna in zna narediti torto, ki bi bila skoraj oziroma popolnoma brez sladkorja.
S čim nadomestite sladkor ?

Yaconov sirup vsebuje sladkor ki ga metabolizem ne predela, gre samo skozi telo. Ampak poišči preizkušene recepte s tem sirupom, ne moreš kar v klasičnem receptu spreminjat, zaradi razmerij.

Ne vem, s čim ona sladka, vendar njene izdelki so super.

Kje so tisti časi, ko se je kuhalo govejo juho, zrezek, krompir in solato.
Vendar pri nas je še vedno tako, nedelja ni nedelja, če ne naredimo takega kosila.

Priporočam vam mehiška chio semena, afriško kokosovo mleko in grški jogurt.

Nikar domače in lokalno, ker je preveč dobro, boste preveč pojedli in se boste zredili.

Se mi zdi, da kuharji tipa Bine Volčič, Luka Jezeršek, Ana Roš in še mnogo drugih nimajo kaj početi.
Sedaj je zadovoljujoče kuhanje samo za tiste, ki dostavljajo malice na dom, ali v podjetja.

Za okrepitev imunskega sistema si privoščite hren, česen in čili, uživajte laneno seme, pijte čaj ameriškega slamnika, jemljite vitamin D in se čimveč gibajte.


Ali kdo pozna, goji in je yacon? Ga imam letos na vrtu, samo še čakam da ga mraz dobi in iščem recepte. Baje je zelo dobro naravno sladilo, primerno tudi za diabetike, ker ga organizem ne presnavlja,

Za yacon pa prvič slišim. A res za diabetnike, to je pa dobro vedet 🙂

Tako je naneslo in še kar traja, da smo vsi doma. Srednješolka, trinajstletnik, mož in jaz. V sedmem nadstropju v dvosobnem stanovanju.
V kuhinji delam in kuham. Ker ne grem skoraj nič ven, si vzamem čas za kuhanje a mi ga kmalu zmanjka za delo. Začela sem z enolončnicami, pa prikuhami in sladicami, tako, da ko pridemo vsi štirje na kosilo, traja ar nekaj časa, da vse pojemo.
In seveda, vsak dan drugače.Tako postajam res sužnja kuhinje in kuhanja, saj ne da ne maram kuhati, vendar se je tako izkazalo, da ne delam nič drugega kot kuham.
Počutim se utesnjena, zakrčena.
Še kdo tako ?

Mogoče premisli kaj tpčno ti vzame toliko časa pri kuhanju? Pri meni je to čiščenje in sekljanje zelenjave. Zato sem si omislila robota ki naseklja, tako da ostane samo še čiščenje, ampak vseeno gre neprimerno hitreje. Za zavret vodo uporabljam grelnik, niti slučajno ne mislim stat ob štedilniku in gledat kako voda vre. Pa vse recepte priredim tako da jih zbutam skupaj in grem delat kaj drugega, ono se pa samo kuha. Slaba stran je morda da recimo belo polento, ki naj bi jo stalno mešala 50 min, valjam v hladilniku že nekaj let. Enostavno se ne spravim toliko časa stat ob štedilniku. No zdaj sem našla recept kako speči polento v pečici, bom to probala.

Pa vključi v pripravo hrane ostale člane družine. Naredite iz tega družinsko druženje. Tako sem jaz dobila veselje do kuhanja, sva večkrat z bratom kuhala in se pri tem nesmrtno zabavala. Kuhajte pač takrat ko ste vsi na kupu in imate čas. Če jeste enolončnice so itak boljše naslednji dan. Pa še ogromno je takih receptov ki se jih pripravi vnaprej in potem samo še pogreje ali zgotovi.

Mogoče premisli kaj tpčno ti vzame toliko časa pri kuhanju? Pri meni je to čiščenje in sekljanje zelenjave. Zato sem si omislila robota ki naseklja, tako da ostane samo še čiščenje, ampak vseeno gre neprimerno hitreje. Za zavret vodo uporabljam grelnik, niti slučajno ne mislim stat ob štedilniku in gledat kako voda vre. Pa vse recepte priredim tako da jih zbutam skupaj in grem delat kaj drugega, ono se pa samo kuha. Slaba stran je morda da recimo belo polento, ki naj bi jo stalno mešala 50 min, valjam v hladilniku že nekaj let. Enostavno se ne spravim toliko časa stat ob štedilniku. No zdaj sem našla recept kako speči polento v pečici, bom to probala.

Pa vključi v pripravo hrane ostale člane družine. Naredite iz tega družinsko druženje. Tako sem jaz dobila veselje do kuhanja, sva večkrat z bratom kuhala in se pri tem nesmrtno zabavala. Kuhajte pač takrat ko ste vsi na kupu in imate čas. Če jeste enolončnice so itak boljše naslednji dan. Pa še ogromno je takih receptov ki se jih pripravi vnaprej in potem samo še pogreje ali zgotovi.
[/quote]

Že star rek pravi, da več kuharjev na kupu, juho zasmodi.
Najboljše skuham, ko sem sama in pridejo ostali samo pojesti.

Že star rek pravi, da več kuharjev na kupu, juho zasmodi.
Najboljše skuham, ko sem sama in pridejo ostali samo pojesti.
[/quote]

No pri nas pa ta rek ne drži, dobro skuhamo in se ob tem ful zabavamo in narežimo.

Sedaj je čas, da se malce discipliniramo kar se tiče hrane. Vzemimo si čas in pojejmo res, kar je potrebno za rast in razvoj, čimbolj zdravo, ni treba, da se bašemo z nepotrebnimi maščobami in sladkorji.
Tudi otrokom skrbno pripravimo zdrav in čimbolj domač obrok.
Lepo počasi, z občutkom in še ceneje bo.

New Report

Close