PREHRANJEVANJE
Nikar ne mislite, da če se boste zjutraj najedli, potem ne boste lačni. To sploh ne drži. Kdor se že zjutraj naje, bo vedno bolj lačen in bo potreboval vedno nekaj hrane.
Dokazano je, da če zjutraj manj ješ, potem tvoje telo ne dobi zahtevka, da bi bil želodec vedno poln in ne potrebuje toliko hrane, kot če se dobro naješ.
Raje jejte večkrat in po malo, takrat pa zdravo in domače.
Tako je naneslo in še kar traja, da smo vsi doma. Srednješolka, trinajstletnik, mož in jaz. V sedmem nadstropju v dvosobnem stanovanju.
V kuhinji delam in kuham. Ker ne grem skoraj nič ven, si vzamem čas za kuhanje a mi ga kmalu zmanjka za delo. Začela sem z enolončnicami, pa prikuhami in sladicami, tako, da ko pridemo vsi štirje na kosilo, traja ar nekaj časa, da vse pojemo.
In seveda, vsak dan drugače.Tako postajam res sužnja kuhinje in kuhanja, saj ne da ne maram kuhati, vendar se je tako izkazalo, da ne delam nič drugega kot kuham.
Počutim se utesnjena, zakrčena.
Še kdo tako ?
Mogoče premisli kaj tpčno ti vzame toliko časa pri kuhanju? Pri meni je to čiščenje in sekljanje zelenjave. Zato sem si omislila robota ki naseklja, tako da ostane samo še čiščenje, ampak vseeno gre neprimerno hitreje. Za zavret vodo uporabljam grelnik, niti slučajno ne mislim stat ob štedilniku in gledat kako voda vre. Pa vse recepte priredim tako da jih zbutam skupaj in grem delat kaj drugega, ono se pa samo kuha. Slaba stran je morda da recimo belo polento, ki naj bi jo stalno mešala 50 min, valjam v hladilniku že nekaj let. Enostavno se ne spravim toliko časa stat ob štedilniku. No zdaj sem našla recept kako speči polento v pečici, bom to probala.
Pa vključi v pripravo hrane ostale člane družine. Naredite iz tega družinsko druženje. Tako sem jaz dobila veselje do kuhanja, sva večkrat z bratom kuhala in se pri tem nesmrtno zabavala. Kuhajte pač takrat ko ste vsi na kupu in imate čas. Če jeste enolončnice so itak boljše naslednji dan. Pa še ogromno je takih receptov ki se jih pripravi vnaprej in potem samo še pogreje ali zgotovi.
Mogoče premisli kaj tpčno ti vzame toliko časa pri kuhanju? Pri meni je to čiščenje in sekljanje zelenjave. Zato sem si omislila robota ki naseklja, tako da ostane samo še čiščenje, ampak vseeno gre neprimerno hitreje. Za zavret vodo uporabljam grelnik, niti slučajno ne mislim stat ob štedilniku in gledat kako voda vre. Pa vse recepte priredim tako da jih zbutam skupaj in grem delat kaj drugega, ono se pa samo kuha. Slaba stran je morda da recimo belo polento, ki naj bi jo stalno mešala 50 min, valjam v hladilniku že nekaj let. Enostavno se ne spravim toliko časa stat ob štedilniku. No zdaj sem našla recept kako speči polento v pečici, bom to probala.
Pa vključi v pripravo hrane ostale člane družine. Naredite iz tega družinsko druženje. Tako sem jaz dobila veselje do kuhanja, sva večkrat z bratom kuhala in se pri tem nesmrtno zabavala. Kuhajte pač takrat ko ste vsi na kupu in imate čas. Če jeste enolončnice so itak boljše naslednji dan. Pa še ogromno je takih receptov ki se jih pripravi vnaprej in potem samo še pogreje ali zgotovi.
[/quote]
Že star rek pravi, da več kuharjev na kupu, juho zasmodi.
Najboljše skuham, ko sem sama in pridejo ostali samo pojesti.
Sedaj je čas, da se malce discipliniramo kar se tiče hrane. Vzemimo si čas in pojejmo res, kar je potrebno za rast in razvoj, čimbolj zdravo, ni treba, da se bašemo z nepotrebnimi maščobami in sladkorji.
Tudi otrokom skrbno pripravimo zdrav in čimbolj domač obrok.
Lepo počasi, z občutkom in še ceneje bo.