Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek prekmurska gibanica

prekmurska gibanica

Dajte mi povedat, a delate prekmursko gibanico tisti dan, ko jo boste postregle, jedle ali en dan prej?

Jaz jo se nisem delala, ce pa bi jo, bi jo pa en dan prej!

recept,prosim

Je nisem delala še nikoli, čeprav teoretično vem, kako se jo naredi. S tem je veliko dela, zato bi jo naredila kakšen dan prej, pa verjetno tudi boljša je, ker se sestavine “prepojijo”.

http://www.kulinarika.net/recepti/16093/sladice/prekmurska-gibanica-na-hitro/

Parkrat sem jo že delala. Mislim, da je dobro, da se malo “uleže”, vsaj par ur. Jedli smo jo že isti dan, tudi naslednji…več ni zdržala;).

http://okusno.je/recept/prekmurska-gibanica

V glavnem niso dobri, precej “prirejeni”.
Konkretno ta- ima zelo malo skupnega s prekm.gibanico.

glej, če delam torte, spečem bisvit en dan prej in drugi dan naredim torto, za gibanico pa odvisno, eni jo obožujejo toplo, torej takoj iz pečice, tudi ko ti jo strežejo, ti največkrat ponudijo toplo, v gostilnah jo itak grejejo v mikrovalovkah…enako velja za štrudle. jaz jo spečem, ko se nam zalušta in nato ni važno kateri dan…za jest je itak lahko takoj, ko je spečena.

Torej narediš testo in nadevi pa so:

mak skuham z mlekom, le toliko da zavre…nadev od maka naj bo tako gost, da boš lepo malzala po plasteh, zmlete orehe zmešam s tekočo sladko smetano, spet v tako gostoto, da bo lepo mazljivo in dodaš sladkor po želji, skuto zmešam z jajčki in sladkor po želji in dobiš lepo gladko zmes…in še jabolka, olupljena naribam, mal cimeta, sladkorja in limonina lupinica in nadevi so končani. vrstni res izbereš sama, in plast testa in nadev in plast testa in nadev…na koncu plast testa in na vrhu premažem s kislo smetano in v pečico, pečem kako uro na 1780 stopinj, nato pa opazujem če je kaj prej pečeno, vzamem ven, potresi s štap cukrom in vojla. če se ti testa ne ljubi delat, kupi tistega v lističih in daj tega po plasteh. br tek

Edina prava in meni najboljša je po originalnem receptu. Na spletni strani Diši po prekmurju je recept. Pride res odlična. Le vlečenega testa tu ne naredim sama, ker ga ne znam oblikovat v kvadrat brez lukenj:)
Pa manj sladkorja dam kot v receptu.
Naredim dan prej, naslednji dan spečem.

kako ni zdržala? če jo jaz pustim zunaj je še 3 dan prav tako dobra
jaz jo naredim vedno dva pekača. ko je pečena jo pusti 1 uro da se malo ohladi potem pa jo pokrijem z alu folijo. (pustim jo kar v pekaču) naslednji dan jo narežem na primerne kose in postrežem, kar ostane vsak kos posebej zavijem v takšno prozorno folijo in dam v skrinjo. ko dobim obisk vzamem iz skrinje toliko kosov kot jih rabim in dam v mikrovalovno odtajat in postrežem. je božanska

“vijolica” gibanica ni vzdržala več kot dva dni zato, ker so jo pojedli.

kako ni zdržala? če jo jaz pustim zunaj je še 3 dan prav tako dobra
jaz jo naredim vedno dva pekača. ko je pečena jo pusti 1 uro da se malo ohladi potem pa jo pokrijem z alu folijo. (pustim jo kar v pekaču) naslednji dan jo narežem na primerne kose in postrežem, kar ostane vsak kos posebej zavijem v takšno prozorno folijo in dam v skrinjo. ko dobim obisk vzamem iz skrinje toliko kosov kot jih rabim in dam v mikrovalovno odtajat in postrežem. je božanska[/quote]

Super ideja! Hvala 🙂

Jaz jo delam kar pogosto, saj so se prijatelji kar navadili, da mi jo naročijo. Delam jo izključno po receptu, ki je pristen, ne neke hitre variante.
Zame osebno ( nisem sicer ne vem kakšen fan) je najboljša takoj, topla, drugače pa pravijo drugi, da je naslednji dan, tako kot je ena zgoraj opisala. Jaz jo kar pustim v pečici in naslednji dan postrežem oz. oddam.
Zame je to rutina in ko se enkrat organiziraš pri pripravi z nadevi, gre kar hitro. Tako, da kar pogumno, prva, ki jo boš spekla pa bo zagotovo najboljša.
Jaz sem malo prekmurske krvi in mi je to kar pomembno, da jo znam narediti, predvsem pa se takrat vedno spomnim na svojo babico, ki me je naučila skrivnosti.

Enkrat, nekoč, če ne prej, pa takrat, ko bom v penziji, bom objavila moj recept. Moja 90-letna babica še vedno peče po njem – od testa do domačega maka dalje.

New Report

Close