Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek prekopavanje ttravnika

prekopavanje ttravnika

Pozdravljeni

Z možem sva se odločila, da si narediva vrt. Najela sva travnik in začela s prekopavanjem. Tu pa so se že začele težave. Zemlja je namreč tako zbita, da komaj zapičiva lopato v zemljo, grudo ki jo obrneva pa komaj razbijeva. Na travniku je tudi veliko mahu, tako da je zemlja kisla. Namen imam potrest kameno moko, pa ne vem točno kdaj, ali zdaj pri prekopavanju ali kasneje?
Imate še kakšne nasvete in vzpodbudne besede, saj me je skoraj minilo.

LP
Malči

Stopi v stik z najbljižjim kmetom – naj preorje zemljo s strojem (traktorjem, brano….) . Sploh zdaj v začetku. Pa spomladi še enkrat.
Dovolj dela boste imeli že s pobiranjem korenin in koreninic, kamenja…..
Dober kmet (ki pozna vaše rezmere) ti bo tudi svetoval, kako naprej.
Lep pozdrav.

Vidva se čimprej potrudita in zemljo prelopatajta. Nato posujta po njej pesek ali apno. Pustita čez zimo (zemlja premrzne), takrat bosta dosti lažje zemljo razrahljala. Še najboljše je, če si nabavita kakšno frezo in potem čimvečkrat preko. No, letos lahko mogoče v zemljo zakopljeta tudi kaj hlevskega gnoja. Ta prav dobro rahlja zemljo.

Midva sva letos spomladi prelopatala na roke travnik potem sva kupila žakelj bio organskega gnojila v briketih pred dežjem in vse skupaj sfrezala. Čez poletje sva nasadila kar sva želela in nam je tudi zraslo.

Glede hlevskega gnoja, če nimata nobenega da vama ga pripelje je mogoče boljše kupiti kar gnojilo v kmetijski trgovini. “baje da od hlevskega gnoja pride bramor”

pametno je narediti tudi eno ograjo, če je kje blizu gozda, da srnice in zajčki ne popapcajo vsega :-))

Hvala za vzpodbudne besede.
“Vrt” je na tem prostoru pred leti že bil in je prostor ograjen, potem pa so ga pustili da je zarastel in na njem pasli ovce. Okoli te zaraščene puščave je kar nekaj vrtičkov in vsi izgledajo vredu. Tale kos je v sredini, tako, da verjetno zemlja le ni tako slaba… Vendar si nisem mogla predstavljat, da bo prekopavanje tako težko (pa sem že kdaj delala na vrtu). Na žalost pa v okolici ne poznam nikogar z kultivatorjem, da bi zemljo za začetek prekopal.
LP

Če je na istem mestu bil že vrt, ga prelopataj – preštihaj z lopato ŠTIHARCO, to je takšna ravna lopata. boš tudi globje dvignila zemljo kot z motiko, kar si jaz razlagam kot prekopavanje. Mislim, da bi bo kar dober že zgornji nasvet, ki sem ti ga napisala. Prelopatajta celi vrt, pustita do spomladi, nato pa mislim, da, če se bosta podala v redno obdelovanje vrta, lahko kar sama kupita zase frezo (nekje cca 300 €, za vrt več kot dovolj).

evo taka je čisto primerna….

http://www.bolha.com/motokultivatorji/freza-oglas1276251698

Trdo je zato, ker je zdaj suša in je prst trda. Počakajta na dež, da bo zemljo namočil in bo delo bistveno lažje.

Ja, to bi tudi jaz priporočila. Vlažna zemlja je sicer teža, a ni tako trda, ker zdaj pa res že dolgo ni deževalo. Poskusi kakšen dan po dežju.

New Report

Close