Prekoračitev omejitve in samodejno vklapljanje prenosa podatkov (Simobil/Samsung Galaxy S4)
Živjo,
Danes, ko sem se zbudil, me je na mojem mobilnem telefonu (Samsung Galaxy S4, Android 4.4.2) pričakalo neprijetno presenečenje. Čez noč, potem, ko sem šel spat, sem dobil 3 sms-e od Simobila, pri katerem imam sklenjen paket Orto Bombastik z vključenim 1GB prenosa podatkov.
Prvi sms sem dobil ob 00:04, in sicer da sem dosegel 80% od zakupljene količine prenosa podatkov. Drugi je prišel ob 03:55, češ da sem porabil vključeno količino podatkov, tretji pa ob 04:51, da sem presegel 50MB, ki se zaračunavajo po ceni 0,50€/MB in da so mi znižali hitrost prenosa. Ob 8:55, ko sem se zbudil in videl ta sporočila, sem seveda takoj preveril stanje tako z smsom kot na portalu Moj simobil, in ugotovil, da je ponoči telefon od nekje prenesel za 84€ oz. cca. 380MB podatkov.
Telefona ponoči nisem uporabljal. Podatke sem imel sicer vklopljene, ampak imam avtomatske posodobitve izklopljene oz. me vedno telefon vpraša za dovoljenje za namestitev, če sem priklopljen na kak wifi. Prav tako sem zaprl vse programe. Zjutraj sem potem poklical na simobil, kjer so mi svetovali, naj počakam še kak dan, ker naj bi imeli čez vikend težave z njihovimi števci in je mogoče prišlo do napake. Zato sem šel potem preverit še na števec podatkov na telefonu, ker sem upal, da bo ta pokazal drugačno stanje, ampak sem ugotovil, da mi je preko noči Facebook Messenger sam od sebe porabil cca. 530MB v zadnjih dveh dneh, od tega samo 414kB “v ospredju” in vse ostalo “v ozadju”. Sem pa v zadnjih dneh poslal in prejel samo enih 15 sporočil preko messengerja, razen enega v katerem je bil en screenshot z enega drugega telefona, so bila vsa krajša od ene vrstice.
In za piko na i sem danes ugotovil še, da se mi je prenos podatkov, potem ko sem ga zjutraj takoj izklopil, samodejno vklopil, ne vem pa točno kdaj. Sem 100% da sem ga prej izklopil, ampak sem kar naenkrat dobil 2 obvestili s Facebooka. Najprej sem mislil, da sem pozabil vklopljen wifi in da se mi je telefon povezal na kako random odprto omrežje, ampak so bili mobilni podatki vklopljeni. In itak mi je bilo to čudno, mislim saj se podatki ne bi smeli kar sami od sebe vklapljati, sem pa potem na par forumih zasledil, da se je lastnikom S4 to že dogajalo, baje zaradi Samsungove aplikacije Knox, ki je že po defaultu inštalirana na njihovih telefonih in se je itak ne da izbrisati.
In zdaj končno vprašanje, kaj storiti po vsem tem? Seveda mi ne diši, da bi teh cca. 85€ plačal, ampak najbrž mi drugega ne preostane, glede na to, da je moj telefon te podatke očitno prejel, in ne gre za neko napako v števcu/-ih? Kako naj dokažem, da telefona v času, ko naj bi te podatke prejel, nisem uporabljal? Pa še nekaj čudnega sem opazil, tako v mojem primeru kot v nekaterih drugih, o katerih sem bral na raznih forumih – seja, v kateri so se vsi omenjeni podatki prenesli, se je začela točno ob 00:00. Ali je to zgolj naključje ali bi lahko bilo nekaj na tem? Mislite, da če napišem pritožbo, imam kaj možnosti, da bi mi dejansko ugodili? Sam se bojim da ne, ker sem bral že o primerih, ko so uporabniki dobili račune za 700€ in več v podobnih okoliščinah, pa jim je Simobil “velikodušno pomagal” tako, da jim je ponudil plačilo zneska v treh obrokih. Saj vem, da je moj račun napram tem zneskom drobiž, ampak 85€ vseeno ni malo.
Najlepša hvala za vsakršno pomoč/nasvete/neodobravanje/pritožbe/kakršenkoli prispevek.
Luka
Povečaj (zakupi) večjo količino podatkov pri ponudniku, ker fb in messenger sta potratna, in onemogoči(omeji) prenos podatkov v ozadju. Doma pa uporabljaj le wifi povezavo. Lahko pa tudi blokiraš podatkovni promet z zato namenjenimi programi. Npr.:Nights Keeper….
Prav tako mislim, da ima samsung že vgrajeno nastavitev spanje, kjer lahko tudi izključiš prenos podatkov itd..
Preveri porabo pod nastavitvami telefona -> pod nastavitvami izberi poraba podatkov -> pa poglej za kaj se je pokuril, če se je dejansko res
Po zadnji posodobitvi androida se je tudi meni zgodilo, da se je sam vključil prenos podatkov – čeravno dotlej tista ‘kljukica’ nikakor ni pomenil, da sem povezan v splet.
Pozdravljen!
Samsung Knox je aplikacija ki skrbi za varnost telefone, ne da se je izbrisati in zahteva prenos podatkov v ozadju zaradi pošiljanja statistik Sasmungovim strežnikom. Ker vem da lahko taksna stvar povzroci mnogo nevsecnosti, saj neprestano deluje v ozadju priporočam da naredite sledeče in prihranite OGROMNO količino podatkov.
*Če katerikoli od naštetih korakov prrivede do nestabilnosti telefona, je priporočljivo da nastavitev nastavite nazaj na privzeto vrednost*
1. Onemogočite Knox, Google Kiosk in Google Filmi.
(To naredite tako da greste v nastavitve telefona in izberete “Upravitelj aplikacij” ter izberete aplikacijo s seznama in v oknu ki se vam odpre izberete (po vrstnem redu):
a) Počisti podatke
b) Počisti cache
c) Prisilna zaustavitev
d) Onemogoči
To naredite za vse tri aplikacije.
2.Naslednja stvar ki jo bomo naredili je, to da bomo onemogočili t.i. “Background data”.To naredimo tako da gremo v nastavitve telefona in izberemo pod zavihkom “Povezave”, izberemo “poraba podatkov”. Spodaj je seznam aplikacij ki porabljajo podatke. Tam so urejene naraščajoče (tiste ki porabijo največ so prve). Pritisnemo na aplikacijo na seznamu in se prepričamo da je pri vseh aplikacijah odkljukana možnost “Omeji podatke v ozadju”.
3. Namestimo si aplikacijo iz Google Play Store po imenu “Onavo Count”. Ta aplikacija šteje podatke in te sproti opozarja koliko podatkov porabljaš. Če počakate na nov update te aplikacije bo vgrajena tudi opcija ki samodejno izklopi podatke ko zazna da ste porabili dovoljeno količino podatkov.
4.Pa onemogočite samodejne posodobitve in raje pojdite ročno pogledat če so na voljo enkrat na teden 😉
Forum je zaprt za komentiranje.